Aktualu![]() | Gyvenimas![]() | Pramogos![]() | + Projektai![]() | Specialiosios rubrikos![]() |
|
|
Vilnius![]() | Kaunas![]() | Klaipėda![]() | Šiauliai![]() | Panevėžys![]() | Marijampolė![]() | Telšiai![]() | Alytus![]() | Tauragė![]() | Utena![]() |
Naminukė / Unsplash
Sniegė BalčiūnaitėŠaltinis: BNS
Šis produkto kiekis būtų naudojamas kokybės tyrimams – jis būtų teikiamas Žemės ūkio agentūrai, kuriai įvertinus ūkininkas produktui gautų tautinio paveldo sertifikatą.
Seimo Kaimo reikalų komitetas šią savaitę pritarė tokioms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms. Jeigu jas priimtų Seimas, ūkininkai galėtų papildomai pasigaminti dar du litrus namudinių svaigiųjų gėrimų.
Dabar jiems įstatymas leidžia per metus pasigaminti iki 100 litrų naminio alkoholio.
Kaip BNS sakė komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika, nustatant konkretų mėginiams skirtą alkoholio kiekį, tikrintojai negalėtų prašyti kitokių kiekių: „Kad tas mėginys būtų ne didesnis, o tiek, kiek nuspręsta.“
Be to, pataisos atvers kelią ūkininkams namuose pagamintą alkoholį gabenti transporto priemone į įstaigą, kuri išduoda sertifikatą.
Pataisos, leidžiančios kaimo turizmo sodybas turintiems ir grūdines kultūras auginantiems ūkininkams gaminti alkoholio gėrimus, dabar numato, kad tokie gėrimai turi būti naudojami savo ar šeimos poreikiams tenkinti arba degustuoti vietoje, ir juos draudžiama gabenti.
Kol jų negalima vežti, ūkininkai negali gėrimų mėginių pristatyti įvertinimui ir gauti sertifikatą bei pradėti gamybą.
Žemės ūkio viceministras Andrius Palionis komitete teigė, kad pataisomis būtų skatinama tradicinių alkoholinių gėrimų gamyba, taip pat jos sudarytų palankesnes sąlygas įtraukti atskirus namų gamybos alkoholinius gėrimus į tautinio paveldo sąrašą bei užtikrintų sklandesnį tokių gėrimų sertifikavimą.
Seimas nuo lapkričio leido ūkininkų kaimo turizmo sodybose legaliai gaminti naminukę – iki 65 laipsnių stiprumo gėrimus, pripažintus tautinio paveldo produktais. Jų galima pasigaminti iki 100 litrų per metus, tačiau leidžiama tik naudoti vietoje, o ne parduoti.
Gėrimai turi būti išpilstyti į ne didesnę kaip litro stiklinę tarą, juos reikės žymėti etiketėmis, kuriose bus nurodytas numeris, gėrimą pagaminusio ūkininko vardas ir pavardė, produkto pagaminimo data ir laikas, sudėtis ir tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais.