Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Sultys – puikus pakaitalas nevalgantiems daržovių ir vaisių
Daržovių ir vaisių sultys yra puiki alternatyva tiems, kurie mano, kad jų racione trūksta šių produktų. Sultimis galima paįvairinti vaikų mitybą ir padėti jiems gauti naudingųjų medžiagų ar vitaminų, kurių jie negauna kitais būdais. Visgi, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad tiek vaisių, tiek daržovių sultys savo maistingumu ir nauda sveikatai skiriasi nuo viso produkto maistinės vertės. Vien skaidulų jose yra gerokai mažiau.
„Daržovių sultys gali būti puikus būdas įtraukti jas į vaikų mitybos racioną, tačiau reikia turėti omenyje, kad priklausomai nuo amžiaus, jų virškinimo sistema dar yra formavimosi procese, tad su didesniu kiekiu sulčių arba įvairių daržovių mišiniu galime ją sudirginti, o kartais netgi išprovokuoti alergines reakcijas. Taip pat vertėtų nepamiršti, kad daržovių sultys yra maistas, kuris nekompensuoja dienos skysčių poreikio, o didesnis sulčių kiekis net ir suaugusiems gali pasijusti pilvo pūtimu, todėl jautresnės virškinimo sistemos žmonėms rekomenduojama sultis skiesti vandeniu“, – įspėja gydytoja.
Tiesa, nereikėtų pamiršti, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra individualus ir jis gali skirtingai reaguoti į sumaišytas sultis. Dėl šios priežasties gydytoja dietologė primena, kad pirmiausia nereikėtų maišyti itin daug komponentų ir išsirinkti kelis.
„Sultyse yra koncentruotas kiekis biologiškai aktyvių medžiagų, todėl įvairių daržovių maišymas gali padaryti „meškos paslaugą“. Tačiau kiekvienas žmogus turėtų atsirinkti pagal save, kas jam tinkamiausia. Jeigu matote, kad penkių daržovių mišinio sultys organizmo nebuvo labai maloniai priimtos, kita kartą geriau pamėginti gerti vienos ar poros rūšių“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Kaip išsirinkti sveikatai palankias sultis
Siekiant sveikatai palankaus sulčių varianto tenka peržiūrėti daugybės pakelių sudedamąsias dalis ir cukraus kiekį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad svarbu atkreipti dėmesį į keletą aspektų: „Parduotuvėse sulčių pasirinkimas didelis, tad norint pasirinkti tinkamai, reikėtų pažvelgti į sudedamąsias dalis. Pakuotės, ant kurių parašyta „Sulčių gėrimas“, „Sulčių kokteilis“ ar „Vaisių gėrimas“, gali savyje turėti įvairių nepageidaujamų sudedamųjų dalių. Paėmus sulčių pakuotę į rankas, svarbu atkreipti dėmesį į cukraus kiekį. Reikėtų prisiminti, kad net ir natūralios sultys savyje turi cukraus.“
Skanus ir šiltas gėrimas žiemai
Įvairias sultis galima šildyti ir pasidaryti iš jų šiltus daržovių ar vaisių gėrimus. „Norint šilto sulčių gėrimo, tereikia fantazijos pasirenkant mėgstamus skonius. Pakaitinus sultis galima improvizuoti su įvairiais prieskoniais, vaisių skiltelėmis ar medaus ir sirupo porcijomis. Svarbu prisiminti, kad gėrimų su sultimis negalima užvirti, kitaip jos praras savo natūralų skonį ir aromatą“, – pataria komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva.
Žiemos proga kviečiame išbandyti karšto obuolių sulčių gėrimo receptą, praskaidrinsiantį tamsius žiemos vakarus.
Karštas obuolių gėrimas
Gėrimui reikės:
4 puodelių obuolių sulčių;
2 cinamono lazdelių;
4 gvazdikėlių;
2 cinamono lazdelių;
Apelsino arba citrinos žievelės;
Supjaustytų obuolių.
Gaminimo eiga:
Skanaus!