PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Etaplius TV2024 m. Liepos 4 d. 19:25

Sidabrinis auksas: karjeros pokyčiai ir galimybės vyresniame amžiuje

Lietuva

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT


307768

Šios savaitės laidos „Moterims 45+“ pašnekovė Sonata Jasėnaitė – atrankų įmonės „Personalo valdymo sistemos“ įkūrėja ir direktorė.

„Personalo valdymo sistemos“ įmonės pagrindinė veikla – darbuotojų paieška ir atranka. Šiomis dienomis vis dar gaji nuomonė, kad darbą keisti gali tik jaunesnio amžiaus žmonės, o vyresnio amžiaus atstovams — tai nėra tinkamas sprendimas. Vis dėlto, S. Jasėnaitės teigimu, darbo rinkoje amžius tikrai nėra svarbiausias faktorius, nes darbo galimybių siūloma visų amžiaus grupių atstovams.

Kalbėdama apie vyresnio amžiaus moteris ir jų norą keisti darbo vietą, pašnekovė išskiria keletą privalumų: „Neseniai girdėjau labai gražų terminą vyresnio amžiaus darbuotojams – sidabrinis auksas. Sidabrinis auksas, nes sidabriniai smilkiniai, o viduje auksas, t. y. kompetencijos, patirtis.“ Pašnekovės teigimu, tokio „sidabrinio aukso atstovai“ yra vertinami darbo rinkoje, nes jie turi sukaupę žinių ir yra išsprendę daug problemų, o tai padeda lengviau susitvarkyti su įvairiomis užduotimis naujoje darbo vietoje.

Kas yra svarbiausia, ieškant naujos darbo vietos ir norint save pristatyti vadovui?

S. Jasėnaitės manymu, svarbiausia — asmeninis gebėjimas mokytis ir šio gebėjimo pritaikymas darbovietėje. „Formalus, neformalus – čia jau pagal kiekvieno norą, bet mokymasis būtinas kiekvieną dieną.“ Pašnekovės teigimu, jeigu žmogus per vieną dieną tiesiog nugyveno nieko neišmokęs, tai jis nestovi vietoje, bet „iškart krenta žemyn“. Ypač šiais laikais, kai viskas „eina žvėrišku, žaibišku greičiu“, o technologijos, žinios ar informacija keičiasi be galo greitai, — svarbu keistis kartu bei mokytis kasdien.

„Moterys yra lyginamos su obelimis. Viena yra alyvinė obelis – tai yra ankstyvoji. Labai anksti moteris sužydi, subręsta, ima iš gyvenimo viską. <...> Antra obelų rūšis – vasarinės, tai tos tokios, kurios per viduriuką. <...> Paskutinės yra antaninės obelys. Jos sužydi ir subręsta labai vyresniam amžiuje.“ Nepaisant to, kuria obelų rūšimi laikytumėte save, nereikia dėl to jaudintis – visos obelys turi savų privalumų, kaip ir visos moterys 45+ gali atrasti sau tinkamą darbo vietą net ir vyresniame amžiuje.

Siūlymus moterims, kurios stovi kryžkelėje ir ieško sprendimų, kaip elgtis toliau – tenkintis esamu darbu, kuris nebėra mielas, ar ryžtis pokyčiams – pašnekovė aptaria laidos metu. Kviečiame žiūrėti pilną vaizdo įrašą ir sužinoti daugiau apie karjeros pokyčius, lankstumą darbe bei galimybes keisti darbovietę.

Daugiau informacijos ir naujienų moterims 45+ galite rasti „Facebook“ grupėje: https://www.facebook.com/groups/3615063558742901