PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 29 d. 20:20

Siautusi audra vertė medžius parkuose ir ant kelių, gyventojai liko be elektros energijos

Marijampolė

Audros padariniai / Vidos Vaškevičienės nuotr.

Vida VaškevičienėŠaltinis: mmm.lt


311858

Sekmadienį prasidėjusi audra rimsta tik pirmadienio vakare. Stichijos padariniai - nuvirtę medžiai, prispausti automobiliai, dingusi elektros energija, kurios vis dar neturi dalis Lietuvos. Marijampolės regione nuo sekmadienio vakaro pučiant stipriam vėjui ir lyjant gausiam lietui, ugniagesiai gelbėtojai gavo 30 pranešimų apie gamtos stichijos išdaigas.

Marijampolės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko teigimu, audra buvo stipri, todėl darbo ugniagesiams gelbėtojams buvo daug. Pagrindinis darbas – nuvirtusių medžių šalinimas.

„Kazlų Rūdos savivaldybėje buvo atvejis, kai medis nuvirto ant važiuojančio automobilio. Laimei, žmonės nesužeisti. Marijampolėje Draugystės gatvėje vėjas nuplėšė namo balkono įstiklinimą, buvo nukritusių medžių ant elektros laidų, kelių. Buvo daug darbo“, – teigia Marijampolės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Rytis Masys.

Marijampolės regione nuo sekmadienio vakaro pučiant stipriam vėjui ir lyjant gausiam lietui, ugniagesiai gelbėtojai 30 kartų vyko šalinti audros padarinių.

„Marijampolės savivaldybėje atlikta 9 gelbėjimo darbai. Tiek pat – Kalvarijos savivaldybėje. Daugiausiai gelbėjimo darbų prireikė Kazlų Rūdos savivaldybėje – 12“, – situaciją apibūdina tarnybos viršininkas.

Marijampolės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Rytis Masys primena esmines taisykles, kurių reikia laikytis užklupus audrai, norint išvengti nelaimių ir materialinių nuostolių.

„Pirmiausia reikėtų apsižiūrėti savo gyvenamąją aplinką. Tuos daiktus, kuriuos vėjas gali nupūsti, reikia pritvirtinti arba nunešti į patalpas. Turėtų būti uždaryti šiltnamiai, pastatų langai ir balkonai. Jeigu balkonai neįstiklinti, daiktus pernešti į patalpas, kadangi vėjas labai lengvai pakelia daiktus ir net gali sužaloti žmones. Stengtis, jei yra galimybė, automobilių nestatyti po medžiais, o jei nėra galimybės, tai pasižiūrėti, kokios būklės medžiai – yra pavojus ar ne. Kada yra tokia vėtra, reikia atsisakyti nebūtinų kelionių, be reikalo neiti į lauką, nes mes tikrai nežinome, kada koks medis nuvirs. Pirmiausia reikia pagalvoti apie savo saugumą“, – akcentuoja Marijampolės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Rytis Masys.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad antradienį vėjas silpnės 9–14 m/s, naktį vietomis gūsiai iki 18 metrų per sekundę.