PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 20 d. 15:06

Šiaulius aplankė eurokomisaras Virginijus Sinkevičius

Šiauliai

Šiaulių miesto savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybė


301759

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas susitiko su mieste apsilankiusiu eurokomisaru Virginijumi Sinkevičiumi ir Seimo nariu Domu Griškevičiumi. Kalbėta apie svarbius miestui ir visam kraštui projektus, ydingą Vietos savivaldos įstatymą.

Į Šiaulius atvykęs eurokomisaras pasidžiaugė, kad Šiauliai pastebimi visoje Lietuvoje. Pasak jo, savivaldybių ir valstybės interesų derinimo principas yra ypatingai svarbus, todėl džiugu, kad Šiaulių miesto savivaldybė apie problemas komunikuoja garsiai, o savo ryžtu dažnai užkrečia ir kitas savivaldybes.

„Vyriausybė turi skirti didžiulį dėmesį savivaldai, be stiprių savivaldybių nebus stiprios Lietuvos. Savivaldybėse egzistuoja tiesioginis ryšys tarp piliečių ir valdžios, jos yra arčiausiai žmonių kasdienio gyvenimo problemų ir poreikių. Tik stiprindami savivaldybes galime užtikrinti efektyvią ir įtraukiančią valdžią, kuri gebėtų greitai ir tinkamai reaguoti į vietos bendruomenių iššūkius“, – atkreipdamas dėmesį į tai, kad valstybė per mažai pasitiki regionais kalbėjo V. Sinkevičius.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas atkreipė svečių dėmesį ir į kitą problemą – ydingą Vietos savivaldos įstatymą.

„Pradėjus taikyti naująjį Vietos savivaldos įstatymą, atsirado begalė rebusų, kuriuos savivaldybės kasdien turi spręsti. Labai aiškiai matosi, kad taisyklės, kuriomis privalome vadovautis, nutolusios nuo realybės ir praktikoje nepritaikomos“, – situaciją komentavo meras Artūras Visockas.

Prieita prie išvados, kad įstatymas parengtas netinkamai, tai įrodo ir faktas, jog nuo jo priėmimo šį svarbų šalies savivaldai įstatymą jau teko koreguoti daugybę kartų ir tai dar ne pabaiga. Pagal dabartinę įstatymo redakciją, tiesioginiai merų rinkimai yra netekę prasmės, merai praktiškai nebegali turėti savo programos, su kuria eitų į rinkimus. Šiuo metu mero pozicija yra pažeidžiama ir nekurianti tokios vertės, kurios iš mero tikisi savivaldos gyventojai. Susitikimo dalyviai konstatavo, kad ateityje lauks tikrai daug darbo sugrąžinant veiklos balansą savivaldoje.