PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2017 m. Gruodžio 19 d. 16:09

Šiaulių maitinimo įstaigoms išdalinti „Puodeliai“: kur pavalgyti, o kur kojos geriau nekelti?

Šiauliai

Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt


23979

Šiemet, kaip ir kiekvienais metais, šalies maitinimo įstaigas tikrino Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Buvo patikrintos ir 92 Šiaulių miesto įstaigos, kurioms, įvertinus higienos būklę, skirti „Puodeliai“.


Foto galerija:

1.png
2.png
3.png
4.png
5.png
6.png
7.png
8.png
9.png
10.png

Kavines, užkandines ir restoranus inspektoriai nustatyta tvarka vertina balais, kurie atspindi viešojo maitinimo įmonių higienos būklę. Patikrinimų metu vertinama, kaip įmonės laikosi maisto saugą ir higieną reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų. Blogiausias įvertinimas – 1 balas (nepatenkinama higienos būklė), geriausias – 5 balai (puiki higienos būklė).

Iš 92 Šiauliuose tikrintų maitinimo įstaigų, šiais metais 19 buvo įvertintos aukščiausiais balais. Penkis „Puodelius“ gavo visi keturi Šiauliuose įsikūrę „Hesburger“ greito maisto restoranai, kavinė „ČinČin“, Verslo inkubatoriuje įsikūrusi kavinė, VšĮ Darbo rinkos mokymo centro kavinė, dvi „Čili pizza“ kavinės, „S Baras“, dvi „Can Can Pizza“ kavinės, „McDonald’s“, „Šaulio“ restoranas, Frenkelio vilos restoranas, „Rūtos“ kavinė, „Sušiukas“, „Tokyo-Chine“ bei valgykla „Ritos svetainė“.

35 maitinimo įstaigos gavo po keturis „Puodelius“, taip pat 35 – po tris „Puodelius“.

Maitinimo įstaigų sąrašo gale – du „Puodelius“ surinkusios UAB „Mūsų Verbena“ viešbučio kavinė, įsikūrusi Žemaitės gatvėje bei valgykla „Svetainė“, veikianti „Tilžės“ prekybos centre.

Naujovė šių metų sąraše – atsirado maitinimo įstaiga, gavusi tik vieną „Puodelį“. Tai „Tilžės“ prekybos centre įsikūręs restoranas „Panda“.

Viešojo maitinimo įmonėse tikrinama:

– ar maisto tvarkymo patalpos tinkamo dydžio, išplanavimo, ar įrengtos taip, kad būtų išvengta maisto produktų užteršimo,

– ar tinkamas apšvietimas, ventiliacija, naikinami graužikai, patalpos dezinfekuojamos ir valomos,

– ar naudojama įranga, inventorius, su maistu besiliečiantys paviršiai geros būklės ir švarūs,

– ar darbuotojai pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos įgūdžių mokymo kursus (turi tai patvirtinančius dokumentus),

– ar maisto produktai laikomi tvarkingai ir pagal gamintojo nurodytas sąlygas, ar nėra produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę,

– ar patiekalai gaminami pagal receptūras, ar laikomi tinkamoje temperatūroje,

– kaip subjektas įgyvendina savikontrolės sistemos reikalavimus, valdo rizikos veiksnius, ar neklaidina vartotojų.

Vertinimo balai skaičiuojami pagal nustatytą formulę. Balas neatspindi maisto skonio, patiekalų įvairovės ir kitų subjektyvių kokybinių aspektų, tačiau parodo, kiek įmonė skiria dėmesio maisto saugai bei paiso teisės aktų reikalavimų. Viešojo maitinimo įmonių vertinimo balas parodo lankytojams „nematomą“ virtuvės vaizdą. Vertinimo balai paprastai turi būti paskelbti gerai matomoje maitinimo įstaigos vietoje (pvz., ant įėjimo durų ar kt.).