PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 30 d. 14:45

„Šiaulių dienos 788“: miestas nušvis kultūros šviesomis

Šiauliai

Laimono Simaičio nuotr.

Šiaulių kultūros centrasŠaltinis: Etaplius.LT


313113

2024 m. rugsėjo 6–7 d. Šiauliai švies ryškiai – vyks miesto gimtadienio šventė „Šiaulių dienos 788“. Miesto, kurio šaknys siekia istorinį Saulės mūšį, gimtadienio šventė kasmet pritraukia tūkstančius šiauliečių ir miesto svečių. Organizatoriai intriguoja, kad šiemet „Šiaulių dienos 788“ stebins renginių gausa: įvairios miesto įstaigos atvers duris lankytojams su parodomis, kameriniais koncertais, edukacinėmis veiklomis, kvies dalyvauti ekskursijose, meninės vizijos festivalyje „Magiškas parkas“, kuris šiemet keliasi į miesto centrą, siausti vakariniuose koncertuose estradoje, klausytis rimtos muzikos Prisikėlimo aikštėje, apsilankyti šventiniame prekymetyje, mėgėjų meno festivalyje „Rudens mozaika“, įsilieti į tradicinę šventinę eiseną ir motorizuotos kolonos paradą, taip pat džiaugtis rėmėjų dovanojamomis staigmenomis ir kitais renginiais. Tikimasi, kad ši šventė, jungianti miesto istoriją ir šiuolaikinį gyvenimą, taps dar vienu įrodymu, kad Šiauliai – miestas, kuris pulsuoja kultūros ritmu.

Šiaulių miesto istorijos ištakos siekia tolimą 1236-ųjų rugsėjo 22-ąją – dieną, kai netoli dabartinių Šiaulių įvyko legendomis apipintas Saulės mūšis. Šis mūšis, kuriame žemaičiai sutriuškino Kalavijuočių ordino kariuomenę, laikomas ne tik Lietuvos, bet ir Šiaulių miesto istorijos pradžia. Šiauliai, iškilę kaip svarbus prekybinis ir kultūrinis centras, nuo tada tapo nepakeičiama Lietuvos istorijos dalimi.


Foto galerija:

Žanetos Bytautienės nuotr.
Andriaus Lamausko nuotr.
Editos Aleksandravičienės nuotr.
Karolinos Songailės nuotr.
Laimos Beržinytės-Gulbinienės nuotr.
Violetos Ramanauskienės nuotr.
Žanetos Bytautienės nuotr.
Violetos Ramanauskienės nuotr.
Žanetos Bytautienės nuotr.

Šiaulių miesto gimtadienio šventė pirmą kartą surengta 1986 m., siekiant paminėti 750-ąją miesto įkūrimo sukaktį. Į „Šiaulių dienų“ organizavimą tąkart įsitraukė visas miestas: prekybos įmonės puošė vitrinas, gamyklos ruošė istorines kompozicijas, vyko mugė. Ilgainiui atsirasdavo naujų šventės akcentų: nuo 2000 m. nusistovėjo esminė šventės tradicija – Šiaulių miesto garbės piliečio paskelbimas, daug šarmo miesto gimtadieniui suteikė šventinės eisenos, kurios kasmet vis keitėsi ir intrigavo – prisijungė motorizuota kolona. Visuose noriai dalyvauja įmonės, baikeriai, senųjų automobilių kolekcionieriai.

Nuo 1986-ųjų miesto gimtadienio šventė rengiama kasmet – rugsėjo antrąjį savaitgalį Šiaulių miestas atgyja ryškiomis spalvomis. „Kodėl šventės neorganizuojame tikrąją gimtadienio dieną? Atsakymas slypi pačioje gamtoje. Rugsėjo pabaigoje, kai saulė jau linkusi pasislėpti už debesų, o vėjas vis dažniau primena apie artėjančius šalčius, švęsti lauke tampa ne taip jauku. Mūsų šventė – tai džiaugsmo, šilumos ir bendrystės šventė, todėl ją norime pasitikti šviesiomis dienomis ir šiltomis širdimis“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Šiemet jau 788-ąjį kartą rugsėjo 6–7 dienomis šiauliečiai prisimins savo šaknis, pagerbs miesto praeitį ir kartu galvos apie šviesios ateities kūrimą. Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė įsitikinusi, kad organizuojant miesto šventę svarbios ne tik mūsų šaknys, istorija ir tradicijos, bet ir tai, ką su šia informacija darome dėl miesto augimo, kurį neretai lemia pokyčiai.

Tradicijų ir modernumo darna atsispindi ne tik numatytuose renginiuose, bet ir „Šiaulių dienos 788“ įvaizdyje. Šiaulių kultūros centro dizainerio Vilmanto Dambrausko sukurtame įvaizdyje, kurio pokyčius įkvėpė šimtmetį minėjusi Lietuvos Dainų šventė – puikiai atpažįstamos tradicinės miesto spalvos – geltona ir juoda, o devyni apskritimai su ornamentika simbolizuoja mūsų protėvių – baltų – išmintį ir ryšį su gamta. Kiekvienas apskritimas slepia savyje ypatingą ženklą – saulę, žvaigždes, vėją, žemę, ugnį ir kitus, primenančius apie mūsų kilmę ir tapatybę.

„Šiauliai – miestas, kuris nuolat kinta ir tobulėja. Šventės įvaizdis turėjo atspindėti šį pokytį ir kartu išlaikyti ryšį su miesto tradicijomis. Kuriant naują Šiaulių miesto gimtadienio šventės įvaizdį panaudota lietuvių ir baltų saulės, visatos, ugnies, šviesos simbolika. Tai, kas susijungia į mūsų miesto simbolį Saulę“, – apie kūrimo procesą pasakoja šiaulietis dizaineris Vilmantas Dambrauskas.

Organizatoriai atskleidžia, kad šventės metu šiauliečių ir miesto svečių lauks ir daugiau įdomybių. „Magiškas parkas“, jau spėjęs tapti jaukia tradicija, šiemet keičia savo vietą. Jei ankstesniais metais stebuklai kūrėsi Dainų parke, pietiniame miesto mikrorajone, šįkart magija persikelia į žaliuojantį Zubovų parką, kviesdama atrasti naujas miesto paslaptis.

Organizatoriai intriguoja, kad šiauliečius ir miesto svečius rugsėjo 6–7 dienomis stebins „Šiaulių dienos 788“ renginių gausa: bulvare smalsuolius trauks šventinio prekymečio šurmulys, įvairios miesto įstaigos atvers duris lankytojams su parodomis, edukacinėmis veiklomis, ekskursijomis, kvies linksmintis koncertuose estradoje, klausytis rimtos muzikos Prisikėlimo aikštėje, grožėtis mėgėjų meno festivaliu „Rudens mozaika“, pasinerti į meninės vizijos festivalį „Magiškas parkas“, kuris šiemet keliasi į miesto centrą, įsilieti į tradicinę šventinę eiseną ir motorizuotos kolonos paradą, džiaugtis rėmėjų dovanojamomis staigmenomis ir kitais renginiais.

Atkreipiamas dėmesys, kad mieste bus ribojamas eismas. Rugsėjo 6 d. nuo 17.45 val. stabdomas eismas Žaliūkių g. nuo J. Jablonskio g. iki Tilžės g., taip pat 19–20.30 val. stabdomas eismas Ragainės g. (nuo Kreivosios g.), Tilžės (nuo Ragainės g.) ir Aušros al. (iki sankryžos su Žemaitės g.). Nuo rugsėjo 6 d. 7 val. iki rugsėjo 7 d. 24 val. uždaromas eismas Varpo g. atkarpoje tarp Aušros al. ir Vilniaus g. Nuo rugsėjo 6 d. 7 val. iki rugsėjo 8 d. 24 val. uždaromas eismas į parkavimo aikštelę prie Prisikėlimo a., rugsėjo 7 d. 7–19 val. uždaromas įvažiavimas į autobusų ir automobilių parkavimo aikšteles priešais Šiaulių valstybinę kolegiją. Taip pat rugsėjo 7 d. 7–19 val. uždaromas įvažiavimas į automobilių parkavimo aikštelę prie skvero prie Šiaulių miesto savivaldybės.

Šventės organizatorius Šiaulių kultūros centras ir rengėja Šiaulių miesto savivaldybė dėkoja „Šiaulių dienų 788“ mecenatui UAB „Nostrada“, generaliniam rėmėjui AB „MV Group Production“ Gubernijos gamykla, didiesiems rėmėjams: UAB „Šiaulių energija“, UAB „Bodesa“, UAB „SPLIUS“, UAB „Vilmers“, UAB „Baltik vairas“, UAB „Mano būstas“, rėmėjams: UAB „Aukstata“, UAB „LTintus“, UAB Maxima LT, UAB „Transalda“, UAB „Apsaga“, UAB „Rūta“, UAB „AR10“, UAB „Šiaulių vandenys“, UAB „Giftika“, draugams: UAB „RD Signs“, UAB „Kensa“, UAB „Vonin Lithuania“, UAB „Toksika“, UAB „Allianz Lietuva gyvybės draudimas“, UAB „Diab“, UAB „Nirlita“, UAB „Plungės lagūna“, UAB „Limega“, UAB „Valumina“, UAB „Elitus“, UAB „Ronelda“, gastrobarui „Dramaturgas“, pagrindiniam informaciniam rėmėjui Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai ir informaciniams rėmėjams: medijų grupei „Etaplius“, Lietuvos regionų naujienų portalui „Miesto naujienos“, dienraščiui „Šiaulių kraštas“, regioniniam radijui „Saulės radijas“, UAB „LTAdvert“.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Edita Smindriūnaitė, mob. +370 656 13 886, e. p. edita.smindriunaite@siauliukc.lt.

A. Lamausko, E. Aleksandravičienės, K. Songailės, L. Simaičio, L. Beržinytės-Gulbinienės, R. Leišės, V. Ramanauskienės, Ž. Bytautienės nuotr.