PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualu2022 m. Liepos 5 d. 15:13

Sergate artritu? Štai kaip galite pašalinę kai kuriuos maisto produktus ženkliai pagerinti savo būklę

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Viktorija KundrotaitėŠaltinis: Healthline


239327

Artritas – tai sąnarių sutrikimas, pasireiškiantis vieno ar kelių sąnarių uždegimu. Nors yra daugybė skirtingų artrito formų, tačiau dažniausios artrito rušys yra osteoartritas, reumatoidinis artritas ir psoriazinis artritas. Dažniausiai susergama reumatoidiniu artritu (toliau tekste – RA).

Artrito simptomai
Nykstant sąnario kremzlei, kinta pokremzlinis kaulinis audinys bei susidaro naujos kaulinės struktūros. Po kurio laiko sąnarių ligos progresuoja, ir žmogus nuolat pradeda jausti skausmą. Taip pat pastebėta, kad į oro permainas labiausiai reaguoja dėl senatvinių pokyčių pažeisti sąnariai – juos skauda, gelia, jie patinsta, atsiranda kitų nemalonių simptomų.

Mitybos pokyčiai
Tyrimai rodo, kad mitybos pokyčiai, tokie kaip tam tikrų maisto produktų ir gėrimų pašalinimas, gali sumažinti simptomus žmonėms, sergantiems artritu, taip pat pagerinti bendrą jų gyvenimo kokybę.

1. Pridėtinis cukrus

Cukraus vartojimą turėtų riboti kiekvienas žmogus, tačiau ypač – sergantys artritu. Pridėtinio cukraus didžiuliais kiekiais yra gaiviuosiuose gėrimuose, batonėliuose ir kituose saldumynuose, pusryčių dribsniuose, bandelėse, ypač spurgose, padažuose maistui gardinti, leduose, jogurte ir kituose produktuose.
Tyrime, kuriame dalyvavo 217 reumatoidiniu artritu sergančių žmonių, buvo pastebėta, kad labiausiai artrito simptomus pablogina gazuoti, saldinti gaivieji gėrimai. Kitame tyrime, kuriame dalyvavo 1 209 suaugusieji nuo 20 iki 30 metų, tie, kurie gėrė fruktoze saldintus gėrimus 5 kartus per savaitę ar daugiau, 3 kartus dažniau sirgo artritu nei tie, kurie vartojo nedaug arba visai nesaldintų fruktoze. Taigi, jei jaučiate nemalonius artrito simptomus, pabandykite atsisakyti arba sumažinti cukraus ir saldintų produktų vartojimą.

2. Perdirbta ir raudona mėsa

Kai kurie tyrimai rodo sąsajas tarp raudonos (jautiena, kiauliena, aviena, ožkiena ir kt.) ir perdirbtos mėsos (konservuoti, rūkyti, sūdyti mėsos gaminiai) vartojimo ir uždegiminių procesų, kurie ir sukelia nemalonius pojūčius sąnariuose. Dieta, kurioje gausu perdirbtos ir raudonos mėsos, rodo didelį uždegiminių žymenų, tokių kaip interleukinas-6 (IL-6), C reaktyvusis baltymas (CRP) ir homocisteinas, kiekį. Anksčiau minėtas tyrimas, kuriame dalyvavo 217 artritu sergančių žmonių, taip pat parodė, kad raudona mėsa dažnai pablogino ligos simptomus. Be to, tyrime, kuriame dalyvavo virš 25 tūkst. žmonių, nustatyta, kad didelis raudonos mėsos vartojimas gali būti artrito rizikos veiksnys. Ir atvirkščiai, buvo įrodyta, kad augalinės dietos, neįtraukiančios raudonos mėsos, pagerina artrito simptomus.

abstract-gaffad9cf3_1280.jpg

3. Glitimo turintys produktai

Glitimas – tai kviečių, miežių, rugių ir kvietrugių baltymų grupė (kviečių ir rugių kryžminimas). Kai kurie tyrimai sieja tai su padidėjusiu uždegimu ir rodo, kad glitimo nevartojimas gali palengvinti artrito simptomus. Be to, žmonėms, sergantiems celiakija, yra didesnė rizika susirgti artritu. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo 66 reumatoidiniu artritu sergantys žmonės, parodė, kad veganiška dieta be glitimo žymiai sumažino ligos aktyvumą ir uždegimą.

4. Itin perdirbti maisto produktai

Itin apdorotuose gaminiuose, tokiuose kaip greitas maistas, pusryčių dribsniai ir kepiniai, paprastai yra daug rafinuotų grūdų, pridėtinio cukraus, konservantų ir kitų potencialiai uždegimą sukeliančių ingredientų, o tai gali pabloginti artrito simptomus. Tyrimai rodo, kad vakarietiška mityba, kurioje gausu stipriai perdirbtų maisto produktų, gali padidinti RA riziką, nes prisideda prie uždegimo ir rizikos veiksnių, tokių kaip nutukimas. Be to, tyrime, kuriame dalyvavo 56 žmonės, sergantys RA, tie, kurie valgė didesnį kiekį itin perdirbto maisto, parodė padidėjusius širdies ligų rizikos veiksnius, įskaitant aukštesnį glikuoto hemoglobino (HbA1c), ilgalaikio cukraus kiekio kraujyje kontrolės žymeklio, kiekį. Todėl perdirbtas maistas gali pabloginti bendrą sveikatą ir padidinti ne tik artrito, bet ir kitų ligų riziką.

5. Alkoholis

Tyrimas, kuriame dalyvavo 278 žmonės, sergantys ašiniu spondiloartritu – uždegiminiu artritu, kuris pirmiausia pažeidžia nugaros smegenis ir kryžkaulio klubinius (SI) sąnarius, – parodė, kad alkoholio vartojimas buvo susietas su padidėjusiu stuburo struktūros pažeidimu. Taip pat tyrimas parodė, kad alkoholio vartojimas gali padidinti podagros priepuolių dažnumą ir sunkumą, todėl asmenys, sergantys artritu turėtų apriboti alkoholio vartojimą iki minimumo arba geriausia – išvis jo atsisakyti.

pouring-strong-alcohol-drink-into-glasses-which-are-wooden-table(1).jpg

6. Tam tikri augaliniai aliejai

Dietos, kuriose yra daug omega-6 riebalų ir mažai omega-3 riebalų, gali pabloginti osteoartrito ir reumatoidinio artrito simptomus. Šie riebalai būtini sveikatai, tačiau nesubalansuotas omega-6 ir omega-3 santykis daugelyje vakarietiškų dietų gali padidinti uždegimą organizme. Sumažinus daug omega-6 riebalų turinčio maisto, pvz., augalinio (saulėgrąžų, kukurūzų, sojos) aliejaus, per didelio riešutų ir sėklų suvartojimą, tuo pačiu padidinus omega-3 turtingo maisto kaip riebios žuvies, suvartojimą, gali pagerėti artrito simptomai.


7. Daug druskos turintis maistas

Druskos mažinimas gali būti geras pasirinkimas žmonėms, sergantiems artritu. Maisto produktai, kuriuose yra daug druskos, yra krevetės, konservuota sriuba, pica, tam tikri sūriai, perdirbta mėsa ir daugybė kitų perdirbtų gaminių. Tyrimas su pelėmis parodė, kad toms pelėms, kurios buvo maitintos daug druskos turinčiu maistu, artritas buvo sunkesnis nei toms, kurių dieta buvo subalansuota. Be to, 62 dienas trukęs pelių tyrimas atskleidė, kad mažai druskos turinti dieta sumažino RA simptomus, buvo mažesnis kremzlės irimo ir kaulų sunaikinimas, taip pat mažesni uždegiminiai žymenys nei pelėms, kurių mityboje buvo daug druskos. Mokslininkai teigia, kad didelis natrio suvartojimas gali būti autoimuninių ligų, tokių kaip artritas, rizikos veiksnys.

8. AGE molekulių gausus maistas

AGE – tai kenksmingi junginiai, kurie susidaro kraujyje baltymams ar riebalams susijungus su cukrumi. Šis procesas vadinamas glikacija.
Didžiausias kiekis AGE junginių susidaro maisto produktuose, kurie yra veikiami aukštos temperatūros, pavyzdžiui, kepant ant grotelių, skrudinant ar gruzdinant maistą (riebi mėsa, šoninė, sūris, prancūziškos bulvytės, dešrainiai, majonezas ir pan.).
Kai organizme susikaupia dideli AGE kiekiai, gali atsirasti oksidacinis stresas ir uždegimas. Oksidacinis stresas ir AGE formavimasis yra susiję su artritu sergančių žmonių ligos progresavimu. Buvo įrodyta, kad žmonių, sergančių uždegiminiu artritu, organizme yra didesnis AGE lygis nei žmonių, juo nesergančiu. AGE kaupimasis kauluose ir sąnariuose taip pat gali turėti įtakos osteoartrito vystymuisi ir progresavimui. Pakeitus senus maisto produktus maistingu, visaverčiu maistu, pvz., daržovėmis, vaisiais, ankštiniais augalais ir žuvimi, gali sumažėti bendra AGE apkrova jūsų organizme.

Taigi, sergant artritu tokie nežymūs maisto pakeitimai, kaip cukraus, alkoholio, perdirbto ir kepto maisto sumažinimas arba atsisakymas gali ženkliai pagerinti jūsų būseną.