PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Lapkričio 7 d. 08:53

Sėklos daiginimui – vitaminų bomba jūsų racione

Lietuva

EtapliusŠaltinis: Pranešimas spaudai


327791

Pastaruoju metu įvairūs daigai tapo itin populiarūs ir yra vienas paprasčiausių būdų praturtinti mitybą naudingomis medžiagomis. Dėl ypatingų daigų savybių verta juos įtraukti į kasdienį meniu – daiguose gausu vitaminų, mineralų, fermentų ir antioksidantų, kurie palaiko mūsų sveikatą ir gerą savijautą. Daiginimas yra paprastas ir greitas procesas, todėl tai puikus pasirinkimas net pradedantiesiems sodininkams.

Kodėl daigai yra tokie naudingi?

Daigai yra gausūs maistingų medžiagų, nes sėklose, iš kurių jie auginami, gausu visų būtinų medžiagų augalui augti. Dygimo proceso metu augalas išskiria fermentų, kurie skaido baltymus, riebalus ir angliavandenius į lengvai pasisavinamas medžaigas, kurios yra puikus energijos bei mineralų šaltinis. Skirtingų augalų daigai turi skirtingų naudingųjų medžiaugų:

Brokolių daigai – turtingi sulforafanu, galingu antioksidantu, kuris padeda detoksikuoti organizmą ir stiprina imuninę sistemą.

Ridikėlių daigai – pasižymi intensyviu skoniu ir vitaminų C ir K gausa, kurie palaiko imunitetą ir kaulų sveikatą.

Liucernos (alfalfa) daigai – vitaminų A, C ir E bei tokių mineralų, kaip kalcis ir geležis šaltinis, padeda palaikyti odos ir kaulų sveikatą.

Lęšių daigai – gausūs baltymų ir folio rūgšties, puikus pasirinkimas vegetarų ir veganų mitybai.

Kaip auginti daigus namuose?

Daigų auginimas yra paprastas ir nereikalauja sudėtingos įrangos ar daug vietos. Reikia tik aukštos kokybės sėklų, vandens ir stiklainio ar specialaus daiginimo indo. Pirmas žingsnis – sėklų mirkymas šiltame, virintame vandenyje. Mirkymas trunka nuo kelių iki keliolikos valandų. Po mirkymo sėklas reikia gerai nuplauti ir pasirinkti daiginimo metodą. Štai keli populiarūs pasirinkimai:

Daiginimo indas – specialus indas, susidedantis iš kelių aukštų padėklų. Tinka, jei norite auginti skirtingų augalų daigus vienu metu.

Didelis stiklainis – permatomas stiklainis su marle ant viršaus, leidžiantis daigams gauti šviesos. Stiklainis laikomas 45° kampu, kad iš jo nutekėtų vanduo.

Sietelis – didelis sietelis suteikia daigams puikią oro ir šviesos prieigą. Sietelis dedamas ant dubens ir laistomas du kartus per dieną. Puikiai tinka brokolių, liucernos, dobilų ir ridikėlių daigams.

Vata arba ligninas – populiarus metodas auginti daigus, pavyzdžiui, pipirnes. Dėklas padengiamas vata ar ligninu ir drėkinamas 2-3 kartus per dieną. Tinka linų, ridikėlių ir garstyčių daigams.

Lininis maišelis – puikus sprendimas augalams, kuriems nereikia šviesos, tokiems kaip avinžirniai, pupelės ar lęšiai. Maišelis laikomas tamsioje vietoje, po naudojimo jį reikia gerai išvalyti ir dezinfekuoti.

Kaip įtraukti daigus į mitybą?

Daigai yra labai universalūs ir gali būti dedami į įvairius patiekalus. Puikiai tinka sumuštiniams, salotoms, suktinukams, taip pat kaip priedas prie karštų patiekalų – tačiau verta prisiminti, kad termiškai apdorojant daigus, kai kurių vitaminų kiekis juose sumažėja. Traški daigų tekstūra ir intensyvus skonis praturtina patiekalus nauja, gaivia nata, kurią įvertins ir vaikai, ir suaugusieji. Čia https://gardenseedsmarket.com/daiginimo-sklos/ rasite įvairių sėklų daiginimui, kurios padės praturtinti mitybą ir mėgautis šviežių, namuose užaugintų daigų skoniu ištisus metus.

Reklama