PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 27 d. 11:56

Seimui pateiktas Miško įstatymo pakeitimo projektas

Lietuva

Pexels.com nuotr.

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


306749

Ketvirtadienį Seimui buvo pateiktas įstatymu pakeitimo paketas, kuriuo norima tikslus skatinti gamtos apsaugai palankesnę miškininkystę, mažinti ūkinių kirtimų mąstą, ypatingai saugomose teritorijose ir didinti Valstybinių miškų urėdijos darbo efektyvumą.

Už Miškų įstatymo ir lydinčiųjų pakeitimo projektą po pateikimo balsavo 70, susilaikė 26, prieš balsavo 7 parlamentarų. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Aplinkos apsaugos komitetas, o papildomu – Kaimo reikalų komitetas, dalį paketo nagrinės Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti parlamento rudens sesijos metu.

Kaip pristatinėdamas pakeitimų paketą teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas, šis paketas užtikrins Lietuvos įstatymų atitiktį Europos teisei.

„Turime priekaištų iš Europos Sąjungos teisingumo prižiūrinčių institucijų dėl mūsų teisės atitikties ES teisei, bei dėl kitų administracinių dalykų“, – Seimo posėdžio metu aiškino S. Gentvilas.

Jis taip pat pabrėžė, kad priėmus šiuos pakeitimus sumažės leidžiamų pagrindinių ar plynųjų kirtimų, priklausomai nuo miško tipo.

„Priėmus įstatymą nuo 2026 m. labai daug kur pradedame drausti pagrindinius kirtimus, į kuriuos įeina ir plynieji ir daliniai kirtimai“, – sakė jis.

Šiuo projektu siekiama pertvarkyti miškų grupių sistemą į labiau prisidedančią prie geresnės biologinės įvairovės apsaugos, klimato kaitos iššūkių valdymo ir visuomenės poreikių miškams tenkinimo. Taip pat užtikrinti aiškiau, greičiau ir paprasčiau vykdomą veiklą miškuose bei atsisakyti pridėtinės vertės nekuriančio teisinio reguliavimo.

Taip pat šiuo projektu siekiama tobulinti miško kirtimų reguliavimą ir supaprastinti procedūras, išlaikant dėmesį aplinkosauginiams ir darbų saugos reikalavimams ir aiškiau reglamentuojant miško žemės pavertimą kitoms naudmenoms. Be to, norima išplėsti miškų urėdijos valstybines funkcijas ir optimizuoti valstybinių miškų apsaugą.

Be to pakete siūloma patikslinti pagrindines sąvokas ir lankymosi miške tvarką, apibrėžti Miškų konsultacinės tarybos veiklą, įvesti kompensacijas už veiklos apribojimus ne saugomų teritorijų miškuose, papildyti bendrųjų miško reikmių sąrašą.