PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 17 d. 07:11

Seimui bus pasiūlyta iš smurtautojų laikinai atimti ginklus

Lietuva

Ginklas / Alfa.lt

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


318866

Seimo Laisvės frakcijos narės Ieva Pakarklytė ir Morgana Danielė antradienį ketina pateikti parlamentui įstatymo pataisas, siūlančias apriboti teisę laikyti ir naudoti ginklus asmenims, kuriems yra skirtas apsaugos nuo smurto orderis.

Parlamentarės tokiu būdu siekia pažaboti smurtą artimoje aplinkoje, tačiau siūlo šiek tiek skirtingus sprendimų būdus ir ginklų atėmimo terminus.

I. Pakarklytė siūlo 3 metams atimti teisę laikyti ir nešiotis ginklus asmenims, kuriems skirtas apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis. Seimui pritarus, teisė laikyti ir nešiotis ginklus būtų apribota ne tik orderio galiojimo laikotarpiu, t. y. 15 dienų, kai asmeniui bet kuriuo atveju neleidžiama gyventi kartu ar artintis prie smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančio asmens, bet ir trejus metus po šio orderio skyrimo.

Tuo metu Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė M. Danielė siūlo 3 mėnesiams tokiems asmenims apriboti teisę laikyti ir naudoti ginklus. Norinčius atgauti šį leidimą parlamentarė siūlo įpareigoti privalomai lankyti smurtinio elgesio keitimo programą.

Pasak Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pataisų autorių I. Pakarklytės ir M. Danielės, dalis orderių tiems patiems žmonėms skiriami daugiau nei kartą. Todėl, jų nuomone, privaloma imtis veiksmų, kad pakartotinio smurto atveju būtų sumažintos mirtinos grėsmės rizikos.

Anot parlamentarių, pernai liepą pradėjus veikti Smurto orderiui, pareigūnai per metus skyrė daugiau kaip 20 tūkst. orderių. Pernai buvo užfiksuoti 25 nužudymai artimoje aplinkoje. Šiemet, vien liepos mėnesį, įtariama, kad artimoje aplinkoje buvo nužudyti 4 žmonės. Dalis šių nužudymų yra įvykdomi šaunamuoju ginklu.