PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 15 d. 14:07

Seime – aistros dėl balandžio 15 d., kurios metu siūloma minėti ne Kultūros, o Pasaulinę meno dieną

Lietuva

Seimas. Tomo Vinicko (ELTA) nuotr.

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


318604

Seimas svarstys Atmintinų dienų įstatymo pataisas, siūlančias  balandžio 15-ąją minėti Pasaulinę meno dieną.

Jeigu parlamentarai priimtų Seimo Kultūros komiteto pirmininko Vytauto Juozapaičio praėjusį ketvirtadienį pateiktą projektą, atmintinų dienų sąraše neliktų dar 2006 metais įteisintos Kultūros dienos ir atsirastų Pasaulinė meno diena.

Įstatymo pataisų iniciatorius V. Juozapaitis mano, kad dėl sąsajos su Rusija reikėtų iš naujo įvertinti Kultūros dieną.

„Iki šiol mi­nė­ta ir švęs­ta Kul­tū­ros die­na, tai yra ba­lan­džio 15 die­na, bu­vo su­sie­ta su Re­ri­cho pak­to įtei­si­ni­mu ir ly­gia­gre­čiai vi­sa­da bu­vo va­di­na­mo­ji tai­kos vė­lia­va. Re­ri­cho pak­to es­mė, kad ka­ro me­tu yra sau­go­mi pa­min­klai, ne­bom­bar­duo­ja­mos šven­to­vės ir taip to­liau. Ir kas at­si­ti­ko, kai pro­fa­šis­ti­nė Ru­si­ja už­puo­lė ne­pri­klau­so­mą Uk­rai­ną? Vi­si tie gra­žūs lo­zun­gai ir žo­džiai vir­to griu­vė­siais. Ma­ža to, Don­ba­so va­di­na­mie­ji se­pa­ra­tis­tai ar­ba tie pa­tys fa­šis­tų ru­sų sa­te­li­tai tą tai­kos vė­lia­vą (trys taš­kai ap­skri­ti­me, mes ją taip pat kel­da­vo­me Sei­mo kie­me) pa­si­skel­bė kaip sa­vo žen­klą ir ši­ta vė­lia­va pa­sau­liui ro­do, kad jie yra tai­kos ne­šė­jai.

Tai­gi tur­būt kiek­vie­nas svei­ko pro­to žmo­gus ir iš tik­rų­jų su­pran­tan­tis tos iš­da­vys­tės es­mę ne­be­ga­li ta­pa­tin­tis su šia die­na ar­ba su šiais žen­klais, ar­ba su ta vė­lia­va“, – iš Seimo tribūnos pateikdamas projektą sakė Seimo TS-LKD frakcijos narys V. Juozapaitis.

Pasak jo, kul­tū­ra, ku­ri at­ei­na iš fa­šis­ti­nės Ru­si­jos, nie­kaip ne­ga­li bū­ti to­le­ruo­ja­ma Lie­tu­vos vals­ty­bė­je.

„Siū­ly­čiau tą vė­lia­vą ap­skri­tai už­draus­ti ar­ba jos tie­siog ne­be­ro­dy­ti nie­kam, nes ta vė­lia­va yra dis­kre­di­tuo­ta. Bū­tų ne­at­leis­ti­na mums ją da­bar lai­ky­ti kul­tū­ros sim­bo­liu. To­ji kul­tū­ra, ku­ri ne­ga­li bū­ti kul­tū­ra, ku­ri at­ei­na iš fa­šis­ti­nės Ru­si­jos, nie­kaip ne­ga­li bū­ti to­le­ruo­ja­ma Lie­tu­vos vals­ty­bė­je“, – tvirtino V. Juozapaitis.

Jis pastebėjo, kad de fac­to Pa­sau­li­nė me­no die­na Lie­tu­vo­je jau yra mi­ni­ma ir šven­čia­ma.

„Kul­tū­ros mi­nis­te­ri­ja jau prieš dve­jus me­tus pa­skel­bė ir vi­sos įstai­gos tą die­ną mi­ni kaip Pa­sau­li­nę me­no die­ną, kas iš es­mės yra ir Kul­tū­ros die­na, nes tai fak­tiš­kai yra si­no­ni­mai. Kad re­gio­nuo­se, kul­tū­ros cen­truo­se, žmo­nės, šven­čian­tys ba­lan­džio 15 die­ną, ne­nu­sto­tų tos tra­di­ci­jos ir ne­reik­tų jiems keis­ti kaž­ko­kios da­tos, siū­lo­me tie­siog pa­keis­ti tos die­nos pa­va­di­ni­mą. Pa­sau­li­nė me­no die­na yra taip pat UNESCO pri­pa­žin­ta ir ji yra sie­ti­na su pa­sau­li­nės šlo­vės dai­li­nin­ko Leonardo da Vinčio gi­mi­mu“, – sakė V. Juozapaitis.

1452 m. balandžio 15 d. gimė italų dailininkas, architektas, poetas Leonardo da Vinci. Todėl UNESCO balandžio 15-ąją dieną paskelbė Pasauline meno diena, pagerbdama Renesanso genijaus atminimą.

Kal­bėdamas apie Lie­tu­vos kul­tū­ros die­nos įpras­mi­ni­mą, V. Juozapaitis siūlė tą die­ną ­mi­nė­ti rug­sė­jo 22 die­ną.

„Tai yra mū­sų ge­ni­jaus M. K. Čiur­lio­nio gi­mi­mo die­na. Ir tai bū­tų Lie­tu­vos kul­tū­ros die­na, kas iš tik­rų­jų ati­tik­tų ir mū­sų sam­pra­tą, ir pa­gar­bą šiai as­me­ny­bei ir šiam ge­ni­jui. (...) Jei­gu tik­rai trūks­ta tos die­nos kon­kre­čios, tai M. K. Čiur­lio­nis yra ta as­me­ny­bė, dėl kurios mes Lietuvoje tik­rai dar ne vis­ką pa­da­rė­me, kad apie jį ži­no­tų ir kad jo at­min­tis bū­tų kiek­vie­no kul­tū­rą iš­pa­žįs­tan­čio žmo­gaus šir­dy­je. Kvies­čiau pa­si­ra­šyti to­kį tei­ki­mą ir rugsėjo 22 die­ną pa­skelb­ti Lie­tu­vos kul­tū­ros die­na“, – apie ateities planus kalbėjo V. Juozapaitis.

Seimo narys S. Tumėnas: siū­ly­mas nė­ra pa­kan­ka­mai ar­gu­men­tuo­tas, ar­dan­tis tra­di­ci­ją

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Stasys Tumėnas suabejojo, ar yra pa­kan­ka­mas tei­si­nis pa­grin­das Kul­tū­ros die­ną Lie­tu­vo­je keis­ti Pa­sau­li­ne me­no die­na.

„Mes pa­ska­tin­tu­me at­si­sa­ky­ti Re­ri­cho pa­siū­ly­tos Tai­kos vė­lia­vos (...) Čia yra, ma­ny­čiau, toks tra­di­ci­jos pa­žei­di­mas. Lie­tu­va tu­rė­tų ta­da at­si­sa­ky­ti ir 2015 me­tais jai įteik­tos Tai­kos vė­lia­vos, Tai­kos Res­pub­li­kos var­do. Bū­tų kaž­kaip ne­so­li­du, kad bū­tų griau­na­mos ši­tos tra­di­ci­jos“, – sakė S. Tumėnas.

Jo vertinimu, ši­s siū­ly­mas nė­ra pa­kan­ka­mai ar­gu­men­tuo­tas.

„Šitas siūlymas ne­ati­tin­ka ob­jek­ty­vios tei­si­nės re­a­ly­bės, jis yra ar­dan­tis tra­di­ci­ją ir prieš­ta­rau­jan­tis pro­tin­gu­mo prin­ci­pui. Jei­gu ei­si­me tuo ke­liu, tu­rė­si­me at­si­sa­ky­ti ir Ge­gu­žės 1-osios, ku­rią šven­čia Ru­si­ja. Ma­ny­čiau, ne­rei­kė­tų taip ly­giuo­tis ir ly­gin­ti ši­tų da­ly­kų. Aš lin­kęs ne­pri­tar­ti ši­tai idė­jai, nes Pa­sau­li­nė me­no die­na ir da­bar yra šven­čia­ma ir mi­ni­ma“, – iš Seimo tribūnos sakė S. Tumėnas.

Seimo Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas „valstietis“ Robertas Šar­knic­kas irgi suabejojo dėl pasiūlytos idėjos.

„Da­bar bus taip: kul­tū­rin­gas žmo­gus va­din­sis me­nin­gas žmo­gus, kul­tū­ros pa­sas bus me­nų pa­sas, Kul­tū­ros ko­mi­te­tas – Me­no ko­mi­te­tas, kul­tū­ros es­te­ti­ka – me­no es­te­ti­ka, kul­tū­ros cen­tras – me­no cen­tras, kul­tū­ros pa­vel­das – me­no pa­vel­das. Ga­li­me ei­ti ir to­liau. Vi­sas pa­sau­lis šven­čia tą Kul­tū­ros die­ną. (...) Mes, ko­le­gos, jau ei­na­me tie­siog į vi­siš­ką pa­ra­no­ją. Pa­gal­vo­ki­me iš tik­ro, ar adek­va­čiai el­gia­mės“, – kvietė R. Šarknickas.

Po aistringų diskusijų įstatymo pataisas pateikimo stadijoje palaikė 37 Seimo nariai, prieš buvo 4, su­si­lai­kė 22. Artimiausiu metu su projektu dirbs Švie­ti­mo ir moks­lo ko­mi­te­tas, o spalio 1 d. jis turėtų vėl atkeliauti į Seimo plenarinę salę.

Galiojančiame Atmintinų dienų įstatyme yra įrašyta Kultūros diena, kuri minima balandžio 15 d.