PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 19 d. 12:28

Seimas spręs, ar šalinti su Rusija siejamą verslą iš visų strateginių pirkimų

Lietuva

Asociatyvi nuotrauka / Pixabay nuotr.

Autorė Sniegė BalčiūnaitėŠaltinis: BNS


319435

Seimas svarstys, ar su Rusija siejamą verslą šalinti iš viešųjų pirkimų gynybos, energetikos, vandentvarkos, transporto ar pašto paslaugų srityse.

Parlamentas ketvirtadienį priėmė svarstyti tokias Viešųjų pirkimų, atliekamų gynybos ir saugumo srityje, taip pat Pirkimų, atliekamų vandentvarkos, energetikos, transporto ar pašto paslaugų srities perkančiųjų subjektų, įstatymų pataisas.

Už balsavo 105 Seimo nariai, susilaikė 17. Toliau pakeitimai bus svarstomi lapkričio 5 dieną.

Iš viešųjų pirkimų siūloma eliminuoti Lietuvos įmones, tebeveikiančias Rusijoje, jos aneksuotame Kryme, Moldovos vyriausybės nekontroliuojamoje Padniestrėje, Sakartvelo vyriausybės nekontroliuojamose Abchazijoje ir Pietų Osetijoje, taip pat Baltarusijoje.

Pataisos leistų perkančiajai organizacijai atmesti tiekėjo siūlymą, jei jis tiesiogiai ar per susijusius asmenis veiktų šiose šalyse ar teritorijose.

Nuo šių metų birželio institucijos jau gali iš viešųjų pirkimų šalinti šalyse-agresorėse tebeveikiančias Lietuvos įmones, o šiomis pataisomis būtų praplečiamos galimybės neleisti tokioms įmonėms dalyvauti ir viešuosiuose pirkimuose valstybės strateginėse srityse.

Seimas taip pat neseniai leido iš viešųjų pirkimų šalinti su Rusija ir Baltarusija susijusius Lietuvos ir užsienio tiekėjus, jų partnerius ar įmones, kurių pajėgumais remiamasi, jeigu jos veikia šalyse agresorėse.

Šiuo metu šalinti iš viešųjų pirkimų įmones taip pat galima, jeigu prekių kilmės šalis yra nedraugiškos valstybės arba jeigu turima duomenų, kad sandoris neatitiktų nacionalinio saugumo interesų.

Pakeitimų autorės, Ekonomikos komiteto narės „laisvietės“ Ievos Pakarklytės teigimu, pernai Lietuvoje buvo apie 140 su Rusija siejamą įmonių. Ji sakė tikinti, kad šių įmonių mažėja.