PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 13 d. 07:03

Seimas rinksis į neeilinę sesiją: prisieks ministrai, bus sprendžiama dėl A. Vyšniausko teisinės neliečiamybės

Lietuva

Andrius Vyšniauskas. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


313768

Antradienį Seimas rinksis į neeilinę parlamento sesiją, kurios metu prisieks naujai paskirti žemės ūkio ir sveikatos apsaugos ministrai bei bus sprendžiama dėl buvusio konservatoriaus Andriaus Vyšniausko teisinės neliečiamybės.

Kaip praėjusią savaitę pranešė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, vidurdienį prasidėsiantis neeilinės sesijos posėdis truks maždaug tris valandas.

„Pagrindiniai dalykai – gerai žinomi. Pirmasis klausimas yra dviejų naujų ministrų priesaikos. Dėl to iš esmės tos neeilinės sesijos ir nedelsiant reikia“, – tuomet Seimo valdybą informavo V. Čmilytė-Nielsen.

„Žinoma, išklausysime ir generalinės prokurorės Nidos Grunskienės pranešimą dėl Seimo nario Andriaus Vyšniausko neliečiamybės klausimo ir Seimas turės dėl to apsispręsti“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda praėjusios savaitės pradžioje pasirašė dekretą dėl atnaujintos Vyriausybės sudėties. Šalies vadovas patvirtino dviejų naujų ministrų – Kazio Starkevičiaus ir Aurimo Pečkausko – kandidatūras. Pastarieji turės prisiekti Seime.

Tuo metu pranešta, kad generalinė prokurorė N. Grunskienė kreipėsi į Seimą, prašant panaikinti parlamentaro, buvusio konservatoriaus A. Vyšniausko teisinę neliečiamybę. Skelbiama, kad politikas Marijampolės savivaldybės administracijai galimai yra pateikęs suklastotus dokumentus dėl jo, kaip tarybos nario, veiklos išlaidų kompensavimo. Tokiu būdu jam nepagrįstai ir neteisėtai buvo išmokėti daugiau nei 2,1 tūkst. eurų. Galutinį sprendimą dėl Seimo nario neliečiamybės naikinimo priims parlamentas.

Pagal Seimo statutą, neeilines sesijas šaukia Seimo pirmininkas, raštu sulaukęs ne mažiau kaip trečdalio parlamentarų siūlymo. Konstitucijos 142 ir 144 straipsniuose numatytais atvejais neeilinę sesiją gali šaukti šalies prezidentas.

Neeilinėje sesijoje svarstomi tik jos iniciatorių pateikti klausimai.