Aktualu![]() | Gyvenimas![]() | Pramogos![]() | + Projektai![]() | Specialiosios rubrikos![]() |
|
|
Vilnius![]() | Kaunas![]() | Klaipėda![]() | Šiauliai![]() | Panevėžys![]() | Marijampolė![]() | Telšiai![]() | Alytus![]() | Tauragė![]() | Utena![]() |
Dorados. „Rimi“ nuotr.
EtapliusŠaltinis: BNS.LT
Geriausia ant grotelių kepti visą žuvį, o bulves apvirti
Retas laikomės mitybos rekomendacijų ir žuvį valgome porą kartų per savaitę, tad ja pasigardžiuoti vertėtų bent savaitgaliais. Mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad ne taip seniai išpopuliarėjusi pusiau riebi Viduržemio jūros žuvis dorada laikoma viena iš rafinuotų žuvų. Tokią švelnaus skonio ir aromato žuvį reikėtų marinuoti kuo paprasčiau, kad aštrus marinatas neužgožtų subtilaus skonio.
„Doradai pamarinuoti tiks įprasti prieskoniai ir priedai: aliejus, druska, pipirai, citrinos sultys bei rozmarinai. Žuvį galima kepti su druska, ant grotelių bei troškinti garuose. Dorados garnyrui puikiai tinka šviežios salotos arba grilintos daržovės, prie jų galima naudoti švelnų jogurto pagrindo padažą su krapais ir šviežiais agurkais“, – rekomenduoja „Rimi“ atstovas.
Prieš dedant žuvį ant grilio jis pataria ją pusvalandžiui išimti iš šaldytuvo, nuvalyti ir nusausinti virtuviniu popieriumi. Taip ant žuvies liks mažiau skysčio ir ji neprilips prie grotelių. Be to, geriausia kepti visą žuvį su galva ir uodega – tai bene geriausias būdas mėgautis traškia, sūria oda ir sultinga, švelnia jos mėsa.
Dabar – pirmųjų šviežių lietuviškų bulvių sezonas, tad grilintos prie žuvies jos bus puikus garnyras. V. Nadzeika sako, kad bulves su visa plona odele galima supjaustyti ilgomis plonomis juostelėmis, patepti jas aliejumi, užberti prieskonių ir dėti ant grotelių. „Juosteles ar bulvių skilteles keliolika minučių reikėtų kepti ant vidutinės kaitros, kol taps minkštos. Galima kepti ir maždaug 10 minučių apvirtas bulves: taip jas paruošite dar greičiau. Apvirę jas nusausinkite, apibarstykite mėgstamais prieskoniais, o jei įvyniosite į foliją, jau po 5–10 minučių mėgausitės skaniomis bulvėmis“, – pataria ekspertas.
Trešnės – ir desertams, ir salotoms
Atsivalgę žvilgančių tamsiai raudonų trešnių, galime pasitelkti fantaziją ir jas panaudoti patiems įvairiausiems patiekalams: keksiukų ir pyragų įdarams, desertams, vaisių salotoms – ir ne tik. Trešnės puikiai papildys bolivinės balandos salotas su riešutais ir raudonaisiais svogūnais, derės su žalialapėmis salotomis ir agurkais. Jos puikios su brandintais sūriais, taip pat paskanina padažus prie mėsos.
„Rimi“ siūlo savaitgalio vakarienei išsikepti doradą, o prie jų pasigaminti pyragą su trešnėmis ir maskarpone – toks vasariškas desertas patiks visiems – nuo mažiausio iki didžiausio. Vėliau trešnes galėsite keisti vyšniomis ar kitomis uogomis.
Kepta dorada su daržovėmis ir petražolių padažu
RECEPTAS
Žuviai reikės:
2 vnt. auksaspalvės dorados
30 ml alyvuogių aliejaus
1 vnt. citrinos
1 skiltelės česnako
3 vnt. čiobrelių šakelių
Garnyrui reikės:
300 g mėgstamų daržovių (pvz., ridikėlių, briuselio kopūstų)
Petražolių padažui reikės:
125 ml alyvuogių aliejaus
30 g petražolių
½ vnt. raudono svogūno
30 g kaparėlių
1 skiltelės česnako
druskos ir šviežiai grūstų pipirų – pagal skonį
Kaip gaminti:
1. Nuplaukite doradas, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Įpjaukite žuvies odą keliose vietose.
2. Doradas iš vidaus ir išorės įtrinkite alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.
3. Į žuvies vidų sudėkite griežinėliais supjaustytą citriną, česnako skiltelę ir čiobrelių šakeles.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Dėkite doradas į skardą ir kepkite 20–25 minutes, kol žuvis taps lengvai atsiskirianti nuo kaulo.
5. Paruoškite daržoves: nuplaukite, supjaustykite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite orkaitėje arba apkepkite keptuvėje, kol suminkštės.
6. Paruoškite petražolių padažą: smulkiai sukapokite petražoles, svogūną, kaparėlius ir česnaką. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais.
7. I škeptą doradą patiekite su keptomis daržovėmis ir užpilkite petražolių padažu.
Pyragas su trešnėmis ir maskarpone
RECEPTAS
Pyragui reikės:
400 g bemielės tešlos;
4 vnt. kiaušinių;
500 g Maskarponės sūrio;
100 g rudojo cukraus;
500 g trešnių.
Kaip gaminti:
1. Iš šaldiklio išimtą tešlą palaikykite keliolika minučių kambario tempereratūroje, tada iškočiokite iki kepimo formos dydžio. Įdėkite tešlą į skardą ir šakute pradurkite joje skylutes.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros ir kepkite pagrindą 15 minučių.
3. Išplakite kiaušinius su cukrumi, sudėkite maskarponę.
4. Norėdami patikrinti, ar užtenka saldumo, kelias uogas pamirkykite į kremą ir paragaukite.
5. Jei kremas per saldus, įpilkite citrinos sulčių.
6. Sūrio mišinį supilkite ant iškepto pagrindo.
7. Perpjaukite trešnes per pusę, išimkite kauliukus ir suberkite ant kremo.
Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 170 °C. Kepkite 40-50 min.