Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt
Rugsėjo 8 dieną Ignalinos rajono vietos veiklos grupės komanda su palaikymo grupe pirmą kartą dalyvavo Šilutėje vykusiame dešimtajame tarptautiniame Žuvienės virimo čempionate. Net 57 komandų šiemet sulaukęs įspūdingas renginys vyko istorinėje Šilokarčemoje - senojo turgaus aikštėje, Šyšos pakrantėje.Atstovauti Ignalinos kraštą ir užimti garbingą žuvienės virimo šefo postą buvo pakviestas sertifikuotas šio tautinio paveldo valgio meistras Valdas Gaidelis.
Žuvienės virimo čempionato sumanytojas, šeimininkas ir vedėjas Marijus Budraitis iš ežerų krašto atvykusius svečius pasveikino ypač šiltai, nes jis džiaugiasi kiekviena nauja komanda ir stengiasi, kad kitais metais ji vėl sugrįžtų. Ši išvyka organizuota įgyvendinant Ignalinos rajono VVG tarpteritorinio bendradarbiavimo projektą „Žvejybos paveldo puoselėjimas: nuo ežerų iki jūros“. Taigi visos kelionės, maitinimo ir nakvynės išlaidos buvo apmokėtos projekto lėšomis. Be dalyvavimo čempionate ir susitikimo su partneriais ignaliniečiai dar apsilankė Šilutės žemės ūkio mokyklos žuvininkų rengimo centre, vienoje žuvies rūkymo ir edukacinių programų pristatymo sodyboje Rusnėje. Kelionė buvo išties įspūdinga, daug pamatyta, apie žuvį ir žuvininkystę daug sužinota ir daug žuvies bei žuvienės išragauta. Na ir, žinoma, pristatytas Ignalinos kraštas, parsivežta vertingos patirties, bendravimo su kūrybingais, savo veiklą mylinčiais žmonėmis džiaugsmo.
Apie 10 val. ryto ignaliniečiai kūrėsi savo kiemelyje, kūrė laužą, kabino katilą, ant stalų dėliojo atsivežtas vaišes, suvenyrus. Žmonės buvo vaišinamai ne tik žuviene, bet ir mūsų kraštą reprezentuojančia ežerine vytinta stintele bei rūkyta seliava. Renginio organizatoriams ir partneriams dovanoti šakočiai. Žuvies virimo komanda ryšėjo gražias balto lino prijuostes su Ignalinos ženklu, na o šefui Valdui Gaideliui, kaip ir kitų komandų pagrindiniams žuvienės virėjams, prijuostes šventės atidarymo metu užrišo garbingi šventės svečiai. Visus susirinkusius sveikino Šilutės meras Vytautas Laurinaitis, Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Europos parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė ir kt. Buvo pagerbti buvę čempionai ir vertinimo komisijos nariai. Į scenoje pastatytą valtį viena po kitos sėdo visos komandos.
Iš 57 dalyvaujančių 35 buvo suvažiavę ne iš pamario krašto – sugužėję šventėn iš įvairių Lietuvos vietų ir užsienio šalių (Rusijos, Čekijos, Latvijos, Vokietijos). Po džiugaus prisistatymo užvirė darbas. Ir gardūs kvapai pasklido po senąją aikštę. Šefai ir jiems talkinantys sukosi apie katilus ir pagal jiems vieniems žinomus receptus kūrė savito skonio žuvienes. Kiekviena komanda gavo sunumeruotus dubenėlius, į kuriuos supylė žuvienės pavyzdžius ir pristatė į atskirą palapinę, kur skonius vertino garbi komisija.
Mūsų šefo žuvienės skonis
Valdas Gaidelis žuvienę virė iš mūsų krašte auginamų karpių. Pagardinimui naudojo 12-kos žolelių mišinį, pasitelkė ir savo firminio recepto perliukus. Skonis buvo tikrai puikus. Bebaigiant virti žmonės rikiavosi prie katilų ilgiausiose eilėse. Ir prie Ignalinos stendo būriavosi dešimtys norinčiųjų paragauti Rytų Aukštaitijos žuvienės. Didelis 70 litrų katilas tuštėjo labai greitai. Prie žuvienės dar siūlytos su lupena virtos bulvės. Žmonės ne tik valgė, bet ir smagiai bendravo, klausinėjo apie Ignalinos kraštą. Ypač aktyviai Ignalina domėjosi būrelis lietuviškai kalbančių vokiečių bendrijos narių.
Čempionate iš viso išvirta ir išvaišinta apie 3 tonas 900 litrų žuvienės. Komisija žuvienę vertino ne tik pagal jos skonį, bet ir pagal skaidrumą. Atskiroje kategorijoje buvo vertinta žuvies sriuba, nes tarp daugybės ragautų ir matytų žuvienių buvo ir panašesnių į bulvienes ar į šiupinius. Pavyzdžiui, Vokiečių komanda tirštą žuvies sriubą virė su kelių rūšių paprikomis.
Kaip vėliau sakė mūsų komandos šefas Valdas Gaidelis, mūsų žuvienės skaidrumas nukentėjo dėl karpio ir žalumynų. Skaidri žuvienė dažniausiai verdama iš starkio, kuris labiau prieinamas pajūrio kraštui. Kaip minėjo mūsų žuvienės meistras, ignaliniečiai neturi šviežio starkio, jį galima atsivežti tik šaldytą, o iš šaldytos žuvies geros žuvienės neišvirsi. Tačiau Valdas Gaidelis jau užsikrėtė šventės dvasia, azartu ir drąsiai pareiškia, kad čempionų vėliavą, kuri šiais metais iškeliavo į Mažeikius, tikrai atveš ir į Ignaliną, nes mūsų kraštas to vertas. „Dalyvavimas šiame čempionate buvo mūsų pirmas rimtas žingsnis į Vakarus, pristatant ir reklamuojant Rytų Aukštaitijos mitybos kultūrą bei visą nuostabų kraštą...“,– sako didelę patirtį turizmo ir maitinimo versle turintis ežerų krašto patriotas.
Apdovanojimai
Šventės apdovanojimų teikimo ceremonijoje buvo pagerbti žuvienės ir žuvies sriubos virimo varžytuvių prizininkai. Absoliutus čempionato nugalėtojas gavo čempiono žiedą, vėliavą, o komanda Mažeikių „Kobinys“ išdidžiai išsinešė įspūdingą prizą – 30 kilogramų šamą. Čempiono žiedas atiteko žuvienės virimo meistrui mažeikiškiui Jonui Pocevičiui.
Ignaliniečiai taip pat lipo į sceną ir atsiėmė jiems skirtą dovaną bei sveikinimus. Specialųjį prizą – pintinę rinktinės rūkytos žuvies – mūsų komandai įsteigė 2013 m. čempionė Ilona Lioransienė. Taigi pirmas žingsnis neliko nepastebėtas. Ignalinos vietos veiklos grupės pirmininkas Antanas Šakalys ir kaimo plėtros strategijos įgyvendinimo vadovė Ligita Smagurauskienė organizatoriams dėkojo už puikią šventę ir dovanojo šakotį.
Pažintis su Rusnės seniūne
Po Žuvienės virimo čempionato šventės ignaliniečių grupė dar apsilankė Rusnėje, kur ir nakvojo. Ryte nedidelę ekskursiją savo svečiams surengė sodybos šeimininkė ir Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė, visus sužavėjusi savo energija, tikra vadovo ugnele ir mokėjimu bendrauti. Ji pasakojo apie savitą rusniškių gyvenimą, potvynius, salos grožį ir meilę savo miesteliui. Rusnė – viena seniausių gyvenviečių Nemuno deltoje, ir vienintelis Lietuvos miestelis esantis saloje, garsus gamtos grožiu, paukščių įvairove bei pavasariniais potvyniais.
Rusnėje gyvena apie 1 400 žmonių. Žemiausią 400 m ilgio ruožą kiekvieną pavasarį ir rudenį užlieja Nemuno žemupio Atmatos upės potvynis, todėl apie 40 dienų per metus kelias būna nepravažiuojamas lengvaisiais automobiliais. Lengvieji automobiliai užliejamu ruožu važiuoja, kol vandens gylis neviršija 15 cm. Iki 80 cm gylio užlietu ruožu automobilius perkelia traktoriai, jei gylis dar didesnis – transporto eismas keliu draudžiamas. Todėl pati geriausia pastarųjų metų naujiena rusniškiams buvusi pradėta estakados statyba. Seniūnė taip pat parodė įrengtą žvejybos infrastruktūrą Rusnės prieplaukoje, Vietos veiklos grupės patalpas. Ignalinos savivaldybės mero pavaduotojas Laimutis Ragaišis seniūnei dovanojo knygą apie Ignaliną ir kvietė aplankyti mūsų ežerų kraštą.
Edukacija žuvies rūkykloje
Rusnėje aplankyta jau 25- erius metus gyvuojanti ir tautinio paveldo sertifikatą turinti žuvies rūkykla, kuri rengia šio amato pristatymo edukacijas „Žuvies kelias“. Tai sėkmingas šeimos verslas, kuriame tėtis ir sūnus užsiima žuvies pristatymu, o mama ir dukra dirba rūkykloje, parduotuvėlėje, sutinka turistų grupes.
Edukacijos metu, pasakota apie šio amato subtilybes, didžiausius žvejybos laimikius, rodytas filmukas apie Rusnę. Šioje rūkykloje žuvis ruošiama taip kaip ją ruošė seneliai ir proseneliai, ji rūkoma tik alksninėmis malkomis kūrenamoje rūkykloje, per dieną išrūkoma iki 300 kg žuvies. Ja prekiaujama ir vietoje, ir įvairiose šventėse, mugėse, yra daug privačių užsakymų. Ignaliniečiai ragavo karšio, skumbrės, ešerio, dar rūkomas starkis, šamas, žiobris. Didžiausias žvejų laimikis buvęs 55 kg šamas. Tokios didelės žuvys pjaustomos ir rūkomos gabalais. Prisiragavę ir lauktuvių prisipirkę rūkytos žuvies ignaliniečiai keliavo toliau.
Žuvininkų rengimo centre
Daug įspūdžių paliko apsilankymas Šilutės žemės ūkio mokyklos Žuvininkystės praktinio mokymo centre. 2015 metais atidarytame moderniame centre rengiami žuvininkystės sektoriaus darbuotojai, keliama jau dirbančiųjų kvalifikacija ir vykdomi persikvalifikavimo mokymai akvakultūros, žuvų auginimo bei perdirbimo, rekreacinės žuvininkystės srityje. Šiame centre įrengta žuvininkystės ferma, yra mokymo klasės, veikia laivo simuliatorius. Visa tai ignaliniečiams ir buvo parodyta bei leista išbandyti. Žinoma, įdomiausi potyriai iš apsilankymo žuvų fermoje, kur visi pamatė, kaip didžiulėse talpose plaukioja auginamos žuvys: Arktinė palija, eršketai, vaivorykštiniai upėtakiai, šamai ir kt. Žuvis buvo galima ir šerti, ir pagauti, su jomis nusifotografuoti. Vanduo taškėsi į visas puses, girdėjosi nuostabos šūksniai. Juk ne kasdien savo rankose gali palaikyti gražuolį 11 kg šamą.
Šilutiškiai atvyks į Stintelių šventę
Į Žuvienės virimo čempionatą su Ignalinos vietos veiklos grupės komanda vyko ir savivaldybės, kultūros įstaigų, bendruomenių atstovai. Renginys Šilutėje – tai tik pirmas projekto „Žvejybos paveldo puoselėjimas: nuo ežerų iki jūros“etapas. Antrajame numatyta šilutiškių – žuvininkystės vietos veiklos grupės „Žuvėjų kraštas“ komandos – viešnagė tradicinėje žiemos šventėje „Trauk stintelę“. Taigi svečius sutiksime Palūšėje. „Tikimės, kad susitikimas bus toks pat smagus ir šilutiškių komanda nustebins mus savo krašto žuvies patiekalais, kuriuos gamins šventės metu“,– sako projekto vadovė Ligita Smagurauskienė.
Daugiau šventės ir kelionės nuotraukų:
https://www.facebook.com/ignalina.lt/photos/pcb.2150509098529544/2150506488529805/?type=3&theater