PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 5 d. 12:37

Izraelis siunčia žvalgybos vadovą į Katarą derėtis dėl paliaubų Gazos Ruože

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308003

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu penktadienį nurodė savo žvalgybos vadovui vykti į Katarą deryboms su tarpininkais dėl karo Gazos Ruože paliaubų, pranešė šaltiniai.

Pasklidus naujai optimizmo bangai dėl galimo proveržio derybose, B. Netanyahu vėlai ketvirtadienį sušaukė saugumo pareigūnų posėdį aptarti naujus islamistų judėjimo „Hamas“ pasiūlymus, atsiųstus per Kataro ir Egipto tarpininkus, sakoma pranešimuose.

Izraelio manymu, dešimtys per spalio 7-ąją „Hamas“ surengtą išpuolį pagrobtų įkaitų Gazos Ruože tebėra gyvi, o karui nusiaubtoje palestiniečių teritorijoje nusinešant vis daugiau gyvybių abi pusės patiria vis didesnį tarptautinį spaudimą pasiekti susitarimą.

Žydų valstybės Centrinės žvalgybos agentūros „Mossad“ direktorius Davidas Barnea turi vadovauti Izraelio delegacijai Katare, kuris kelis mėnesius bando susodinti priešus prie derybų stalo, teigia apie derybas informuotas šaltinis.

Penktadienį jis turi atvykti į Dohą ir susitikti su Persijos įlankos valstybės ministru pirmininku šeichu Mohammedu bin Abdulrahmanu Al Thani.

D. Barnea delegacija „vyksta į Katarą tęsti derybų dėl paliaubų ir susitarimo dėl įkaitų. Jis susitiks su Kataro ministru pirmininku ir dalyvaus diskusijose, kurių tikslas yra priartinti šalis prie susitarimo Gazos Ruože“, sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs šaltinis.

„Gali tapti pagrindu susitarimui užbaigti“

JAV prezidentas Joe Bidenas per pokalbį telefonu su B. Netanyahu pagyrė sprendimą siųsti delegaciją, pranešė Baltieji rūmai.

Jungtinės Valstijos mano, kad Izraelis ir „Hamas“ turi gana daug galimybių susitarti dėl ugnies nutraukimo ir įkaitų išlaisvinimo, sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

Jis teigė, kad „Hamas“ pasiūlymas „pastūmėja procesą į priekį ir gali tapti pagrindu susitarimui užbaigti“, tačiau pabrėžė, kad tai nereiškia, jog jis gali būti pasiektas artimiausiomis dienomis, ir kad dar liko daug darbo.

„Hamas“ kaip sąlygą bet kokiam susitarimui dėl įkaitų iškėlė visišką karinių veiksmų nutraukimą ir Izraelio pajėgų pasitraukimą iš Gazos Ruožo.

B. Netanyahu atkirto, kad karas negali būti baigtas be įkaitų išlaisvinimo. Jis taip pat ne kartą teigė, kad puolimo kampanija nesibaigs, kol nebus sunaikinti „Hamas“ kariniai ir politiniai pajėgumai.

Vėlai trečiadienį „Hamas“ pranešė, kad tarpininkams nusiuntė naujų idėjų dėl galimo susitarimo, o B. Netanyahu biuras pareiškė, kad vyriausybė atlieką jų vertinimą.

Kataro, Egipto ir Jungtinių Valstijų tarpininkavimo pastangoms artimi šaltiniai teigė, kad jos jau kelias savaites stengiasi užpildyti spragas tarp priešiškų pusių.

J. Bidenas sakė, kad gegužės 31 dieną jo pasiūlytą planą dėl paliaubų susitarimo pasiūlė Izraelis. Jame numatytos šešių savaičių paliaubos ir Izraelio pasitraukimas iš tankiai apgyvendintų teritorijų, kai kurių įkaitų paleidimas mainais į Izraelyje laikomus palestiniečių kalinius bei Gazos Ruožo atstatymas.

„Naujausiuose pasiūlymuose įvyko svarbių pokyčių, kurie abiem pusėms suteikia teigiamų galimybių, – sakė apie juos informuotas diplomatas. – Šį kartą amerikiečiai į tai žiūri labai rimtai.“

Karas prasidėjo spalio 7-osios „Hamas“ išpuoliu Izraelio pietuose, per kurį, oficialiais duomenimis, žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 42 Izraelio kariuomenės laikomus žuvusiais.

Remiantis „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomąjį puolimą žuvo mažiausiai 38 011 žmonių, taip pat daugiausia civiliai.

redakcija@bns.lt, Užsienio naujienų skyrius