PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 17 d. 15:50

Irake dronais atakuota bazė, kur įsikūrusi JAV vadovaujama koalicija

Pasaulis

Facebook.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


310008

Į karinę bazę Irake, kurioje dislokuoti JAV vadovaujamos tarptautinės kovos su džihadistais koalicijos kariai, trečiadienį buvo paleisti du dronai, pranešė saugumo pareigūnai.

„Antradienio vakarą, panaudojus du dronus“, buvo surengta ataka prieš Ain al Asado bazę Anbaro provincijoje, pranešė policijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Vieną droną gynybos sistemos numušė už bazės ribų, o antrasis sprogo bazės viduje, tačiau jokių sužeidimų ar kitos žalos nebuvo padaryta“, – pridūrė jis.

Išpuolis įvykdytas augant regioninei įtampai, kurią didina Vašingtono sąjungininko Izraelio ir Irano remiamo palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ karas Gazos Ruože.

Irano remiamos ginkluotos grupuotės Irake pastaraisiais mėnesiais iš esmės nutraukė panašius išpuolius prieš JAV remiamus karius, tačiau ir toliau grasino imtis veiksmų, jei kiltų karas tarp jų sąjungininkės „Hezbollah“ Libane ir Izraelio.

Vienas aukšto rango saugumo pareigūnas Bagdade patvirtino antradienio išpuolį, sakydamas, kad, jo nuomone, juo siekta sugėdinti Irako vyriausybę ir daryti spaudimą vykstančioms deryboms dėl tarptautinės koalicijos Irake ateities. Irakas reikalauja JAV vadovaujamos koalicijos pasitraukti.

Niekas kol kas neprisiėmė už tai atsakomybės.

Jungtinės Valstijos turi apie 2,5 tūkst. karių, dislokuotų Irake, ir beveik 900 karių, dislokuotų kitapus sienos Sirijoje.

Koalicijos pajėgos Irake buvo dislokuotos 2014 metais, kovai su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS), užėmusia didžiules Irako ir kaimyninės Sirijos teritorijas.

„Islamo pasipriešinimas Irake“ – laisvas su Iranu susijusių ginkluotų grupuočių aljansas – surengė daugiau kaip 175 raketų ar dronų smūgių prieš amerikiečių vadovaujamas pajėgas Irake ir Sirijoje.

Jis teigia, kad savo išpuoliais solidarizuojasi su palestiniečiais Gazos Ruože ir reikalauja nutraukti Izraelio puolimą.

Balandį iš Šiaurės Irako buvo paleista raketų į koalicijos bazę Sirijoje.

Sausio pabaigoje per drono ataką prieš kitoje sienos pusėje esančią Jordanijos bazę žuvo trys amerikiečių kariai. Dėl išpuolio kaltinamos Irako ginkluotosios grupuotės.

JAV kariuomenė sudavė atsakomųjų aviacijos smūgių proiraniškoms grupuotėms Irake ir Sirijoje.

Bagdadas siekė sumažinti įtampą ir pradėjo derybas su Vašingtonu dėl koalicijos pasitraukimo grafiko.

Kalbintas aukšto rango saugumo pareigūnas sakė, kad Irako delegacija vėliau šią savaitę planuoja vykti į Vašingtone vyksiančias derybas.