PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 25 d. 10:19

Rusijos prezidentas V. Putinas Maskvoje susitiko su Sirijos prezidentu B. al-Assadu

Pasaulis

Rusijos prezidentas V. Putinas Maskvoje susitiko su Sirijos prezidentu B. al-Assadu. EPA-ELTA nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA.LT


311227

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Maskvoje susitiko su Sirijos prezidentu Basharu al-Assadu, kad aptartų tai, ką Kremliaus šeimininkas apibūdino kaip eskalaciją Artimuosiuose Rytuose, matyti per televiziją parodytuose vaizduose.

Vėlyvą trečiadienį surengtas susitikimas įvyko tokiu metu, kai Rusija, kurios karinė intervencija 2015 m. vykstant pilietiniam karui išgelbėjo B. al-Assado vyriausybę, galėtų tarpininkauti siekiant sumažinti įtampą tarp Sirijos ir Turkijos.


Apie pirmą abiejų vyrų susitikimą nuo praėjusių metų kovo mėnesio pranešta po to, kai Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas užsiminė apie galimybę suorganizuoti visų trijų lyderių susitikimą, kad būtų galima pamėginti normalizuoti Ankaros ir Damasko santykius.


„Pasiekėme tokį tašką, kad kai tik Basharas al-Assadas žengs žingsnį santykių su Turkija gerinimo link, mes atsakysime jam tuo pačiu“, – pareiškė R. T. Erdoganas.


Kai prasidėjo Sirijos konfliktas, Turkija iš pradžių siekė nuversti B. al-Assado režimą ir rėmė sukilėlius, raginusius jį nušalinti. Tačiau pastaruoju metu Ankara sutelkė dėmesį į pastangas neleisti, kad, R. T. Erdogano žodžiais, Sirijos šiaurėje atsivertų „teroro koridorius“.


R. T. Erdoganas jau kurį laiką sako, kad galėtų persvarstyti ryšius su B. al-Assadu, nes jo vyriausybė stengiasi užtikrinti, jog vyktų saugus ir savanoriškas Sirijos pabėgėlių grįžimas.


Turkija nuo 2016 m. Sirijoje inicijavo virtinę puolamųjų operacijų, kurių taikiniu tapo kurdų kovotojai, „Islamo valstybės“ džihadistai ir B. al-Assadui ištikimos pajėgos. Proturkiškos pajėgos Sirijoje šiuo metu kontroliuoja dvi didžiules teritorijas palei sieną.