PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 12 d. 20:17

Rusijos ir JAV gynybos ministrai telefonu aptarė eskalacijos mažinimą

Pasaulis

Pixabay.com / Etaplius.lt nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


309247

Rusijos gynybos ministras Andrejus Belousovas ir jo JAV kolega Lloydas Austinas kalbėjosi telefonu ir aptarė „galimos eskalacijos“ rizikos mažinimą, penktadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Pokalbis telefonu, kurį inicijavo Maskva, buvo surengtas tuo metu, kai tarp abiejų šalių yra padidėjusi įtampa dėl Vašingtono plano Vokietijoje dislokuoti ilgojo nuotolio raketų. Kremlius įspėjo, kad šis sprendimas gali pranašauti grįžimą prie Šaltojo karo laikų konfrontacijos.

„Buvo aptartas grėsmių saugumui prevencijos bei galimos eskalacijos rizikos mažinimo klausimas“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime apie derybas.

Nepaisant tvyrančios įtampos dėl konflikto Ukrainoje, abiem šalims iki šiol pavykdavo retkarčiais surengti pokalbius telefonu, įskaitant birželio pabaigoje įvykusį paskutinį pokalbį, per kurį Maskva priekaištavo Vašingtonui dėl ginklų tiekimo Kyjivui.

Trečiadienį per NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Baltieji rūmai paskelbė, kad kaip atgrasymo priemonę Vokietijoje dislokuos ilgojo nuotolio ginklų, įskaitant sparnuotąsias raketas „Tomahawk“.

Kremlius sukritikavo šį žingsnį ir apkaltino Vašingtoną žengus žingsnį link naujo „Šaltojo karo“ bei tiesiogiai dalyvavus konflikte Ukrainoje.