PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 14 d. 20:44

Rusijos elitui – šokas: tai stiprus antausis prezidentui

Pasaulis

Vladimiras Putinas. / Kremlin.ru

Alfa.ltŠaltinis: ALFA.LT


314107

Ukrainiečių prasiveržimas į Kursko sritį ir keturias dienas trukęs jų judėjimas pirmyn, nepaisant Rusijos generalinio štabo patikinimų, kad jie bus nugalėti ir išstumti, šokiravo Kremliui artimus aukšto rango vyriausybės pareigūnus ir verslininkus.

Tačiau, kaip pabrėžia „The Moscow Times“, dar visai neseniai Rusijos biurokratinio ir verslo elito atstovai spėliojo, kad Vladimiras Putinas gali organizuoti karines operacijas gretimose NATO šalyse ir užgrobti tokius miestus kaip Estijos Narva.

„Tai labai didelis smūgis Rusijos valdžios institucijų, armijos ir V. Putino reputacijai. Nes dvejus su puse metų Rusijos teritorija, išskyrus okupuotas teritorijas [Ukrainoje], patyrė minimalią žalą. Ji atakuota tik dronų, – „The Washington Post“ sakė vienas stambus verslininkas. – O dabar neaišku, kiek buvo aukų, yra destrukcijos, ir aišku, kad jie [valdžia, kariuomenė] nesugeba greitai to sustabdyti.“

Tai iš tiesų smūgis, nes akivaizdu, kad vadovybė gavo signalą iš žvalgybos, tačiau „priemonių nebuvo imtasi“, pripažino Kremliui artimas politologas Sergejus Markovas: „Tai visos žvalgybos sistemos nesėkmė, o kadangi už tai atsakingas V. Putinas, akivaizdu, kad tai smūgis V. Putinui.“

Kariškiams ir šalies vadovybei Ukrainos invazija sukėlė šoką, „The Moscow Times“ sakė keturi Rusijos pareigūnai.

„Tai stiprus antausis prezidentui. Mes nesugebėjome atstumti priešo 24 valandas. Buvo sukeltas pavojus Rusijos regionui, gyventojams <...>. Taip nesielgia pergale įsitikinusi šalis“, – sakė vienas vyriausybės pareigūnų. Pasak žmonių, kurie seniai pažįsta V. Putiną, praėjusią savaitę vykusiame susitikime su aukščiausiais saugumo pareigūnais, sprendžiant iš jo veido išraiškos ir gestų, jis buvo „nepatenkintas“ ir „susierzinęs“.

Rusijos biurokratinio ir verslo elito atstovai jau buvo prisitaikę prie karo ir net diskutavo, kaip atrodys pergalė, ar tai bus Charkivo, ar Kyjivo užėmimas. Konfliktui Ukrainoje peraugus į egzistencinę konfrontaciją su Vakarais, V. Putinas yra pasirengęs pulti NATO šalis, taip demonstruodamas Aljanso silpnumą, susiskaldymą ir nuovargį nuo karo, žurnalistui Mikhailui Zygarui anksčiau sakė Rusijos pareigūnai ir verslininkai.

Pasak jų, sėkmės mūšio lauke Ukrainoje V. Putinui gali nepakakti. Jis esą gali užpulti bet kurią NATO narę, greičiausiai Estiją arba Latviją. Jų pasakojimus birželio pabaigoje žurnale „Foreign Affairs“ aprašė M. Zygaras.