PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 6 d. 18:51

Rusijos aktyvistė prieš mobilizaciją, Kremliaus spaudžiama, nutraukė kampaniją

Pasaulis

Kremlius. Unsplash.com nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


312993

Rusijos kovos su mobilizacija aktyvistė antradienį pareiškė, kad, spaudžiama Kremliaus, nutraukė kampaniją sugrąžinti mobilizuotus vyrus iš fronto linijų Ukrainoje.

Maskva iš pradžių toleravo ir ignoravo grupę žmonų ir motinų, viešai raginusių Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną paleisti iš fronto linijų vyrus, daugiau nei prieš dvejus metus mobilizuotus kariauti Ukrainoje. Marija Andrejeva, viena iš grupės „Kelias namo“ lyderių, antradienį sakė naujienų agentūrai AFP nutraukianti savo viešą kampaniją, praėjus dienai, kai buvo atleista iš darbo.

„Deja, turiu pasitraukti į šešėlį“, – telefonu AFP sakė M. Andrejeva, anksčiau jau pavadinta „užsienio agente“. Ši etiketė naudojama siekiant marginalizuoti kovotojus prieš Kremlių ir susišaukia su sovietiniais laikais, kai taip būdavo vadinami šnipai. „Užsienio agentai ne tik netenka teisių, bet ir pragyvenimo šaltinio“, – pirmadienį „Telegram“ kanale paskelbė M. Andrejeva, savo įraše atskleidusi, kad buvo atleista iš darbo.

Grupė „Kelias namo“ buvo atsargi ir nekritikavo Rusijos karinio puolimo Ukrainoje, nes tai pagal griežtus cenzūros įstatymus yra neteisėta. Vietoj to, grupė tiesiogiai kreipėsi į V. Putiną, kad 2022 m. rudenį per priverstinę mobilizaciją į karą paimti vyrai būtų sugrąžinti iš fronto.

2022 m. rudenį Rusija mobilizavo daugiau nei 300 tūkst. vyrų, kad papildytų savo ginkluotąsias pajėgas, patyrusias didelių nuostolių per pirmuosius septynis kampanijos, kurią tikėjosi baigti per kelias savaites, mėnesius.