PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 10 d. 11:03

Rusija neigia derybas dėl Azerbaidžano dujų tranzito per Ukrainą

Pasaulis

Dujų tiekimas vamzdynais. ELTA nuotr.

Svajūnas LaukineitisŠaltinis: BNS


323086

Rusijos vyriausiasis energetikos pareigūnas pareiškė, jog Azerbaidžano gamtinės dujos nebus tiekiamos vamzdynais į Europą per Rusiją ir Ukrainą, kai šių metų pabaigoje baigs galioti Maskvos ir Kijevo susitarimas dėl rusiškų dujų tranzito, taip paneigdamas, kad Rusija tokią idėją svarstė ar svarsto.

Už energetiką atsakingas Rusijos vicepremjeras Aleksandras Novakas, paklaustas, ar Azerbaidžano dujos galėtų pakeisti rusiškas dujas, kai šis susitarimas pasibaigs, atsakė, kad tai „nediskutuojama“.

„Pirma, tokių pasiūlymų nėra, o antra, nemanau, kad tam yra sukurta dujų transportavimo infrastruktūra“, – A. Novaką cituoja Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis liepą pareiškė, kad Azerbaidžano dujų naudojimas yra vienas iš svarstomų variantų, tačiau detalių nepateikė.

Ukraina neturi bendros sienos su Azerbaidžanu, o tai reikštų, kad Azerbaidžano dujos vis tiek turės būti pumpuojamos dujotiekiu per Rusiją.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas liepos pabaigoje pranešė, kad Briuselis ir Kijevas kreipėsi į jį, kad padėtų diskusijomis su Maskva pasiekti tokį susitarimą.

Europa drastiškai sumažino dujų importą iš Rusijos po to, kai 2022-ųjų vasarį Maskva pradėjo invaziją į Ukrainą, Europos Sąjungos lyderiams žvelgiant į Azerbaidžaną kaip į svarbų energetikos partnerį.

Nuo karinio konflikto Ukrainoje pradžios dauguma Rusijos dujų maršrutų į Europą buvo uždaryti arba tapo netinkami naudoti, įskaitant nebeveikiančius „Nord Stream“ dujotiekius, kurie buvo susprogdinti 2022-ųjų rugsėjį.

Tačiau Rusija visgi dar gali pumpuoti dujas į Europą vienu maršrutu – per Ukrainą.

Kita vertus, analitikai įžvelgia galimą dvigubą žalą pačiai Ukrainai, neskaitant finansinės, dėl rusiškų dujų tranzito atsisakymo – Ukrainos magistraliniai dujotiekiai gali tapti Rusijos, kurie jai taptų nebereikalingi, smūgių taikiniais, o Ukrainai gali kilti sunkumų dėl jos pačios apsirūpinimo dujomis.