PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 6 d. 17:50

Rusija išsiuntė iš šalies Moldovos diplomatą

Pasaulis

Pixabay.com nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


312985

Antradienį Rusija pranešė išsiuntusi iš šalies Moldovos diplomatą, tai atsakomieji veiksmai į Kišiniovo sprendimą dėl šnipinėjimo išprašyti Rusijos diplomatą.

Įtampa tvyro tarp Maskvos ir buvusios sovietinės respublikos, siekiančios įstoti į Europos Sąjungą (ES), o Rusijai remiant separatistus atsiskyrusiame Uždniestrės regione ir nuolat kritikuojant Moldovos pastangas suartėti su Vakarais.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė iškvietusi Moldovos vyriausiąjį pasiuntinį „pareikšti griežtą protestą prieš tebesitęsiančius nedraugiškus žingsnius“, kurių Kišiniovas imasi Rusijos atžvilgiu. Maskva pareiškė paskelbusi „Moldovos ambasados ​​Rusijoje darbuotoją persona non grata.

Praėjusią savaitę Moldova apkaltinto neįvardytos šalies ambasados ​​pareigūną „bendravus“ su dviem pareigūnais, įtariamais sąmokslu prieš Kišiniovą bei informacijos perdavimu užsienio valstybei. Vėliau iš šalies buvo išprašytas Rusijos diplomatas.

Briuselis suteikė Moldovai kandidatės į ES statusą 2022 m., netrukus, kai Rusija užpuolė Ukrainą. Šiemet spalį Moldova surengs referendumą, per kurį bus sprendžiama, ar šalies noras įstoti į ES bus įrašytas į jos Konstituciją. Balsavimas vyks kartu su prezidento rinkimais.