PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Gegužės 22 d. 14:36

Rusija grąžino Ukrainai šešis vaikus

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


302020

Rusija grąžino šešis vaikus, per karą išvežtus iš Ukrainos, jų šeimoms pagal susitarimą, kuriam tarpininkavo Kataras, trečiadienį pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

Ukrainos skaičiavimais, nuo karo pradžios 2022 metais Rusija neteisėtai išvežė daugiau kaip 19 000 jos vaikų, iš kurių grąžinta buvo mažiau kaip 400.

Vaikai – grupė berniukų nuo 6 iki 17 metų, tarp jų ir du broliai – su savo šeimomis susitiko Kataro ambasadoje Maskvoje, pranešė agentūra. Renginyje dalyvavo Kataro ambasadorius ir pareigūnai, atstovaujantys Rusijos vaikų teisių įgaliotinei Marijai Lvovai-Belovai, teigė TASS.

M. Lvovos-Belovos šiuo metu ieško Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) dėl neteisėto vaikų deportavimo iš Ukrainos į Rusiją; Kremlius šį kaltinimą neigia.

Ukrainos komentaro dėl šio įvykio kol kas nėra.

Nuo 2023 metų liepos mėnesio Kataras padėjo sugrąžinti dešimtis vaikų, kurie per dvejus metus trunkantį karą buvo išvežti į Rusiją ir okupuotas teritorijas; šis klausimas Ukrainoje yra labai jautrus.

Kai kurių vaikų tėvai žuvo, o kitus nuo jų rūpintojų atskyrė greitai besikeičiančios fronto linijos Rusijos invazijos pradžioje. Kai kurie gyveno Ukrainos vaikų namuose teritorijose, kurias Rusija paskui okupavo.