PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 10 d. 20:36

Rusai remia griežtą atsaką į Ukrainos įsiveržimą per sieną, bet klausia, kas atsakingas

Pasaulis

Maskva / Alfa.lt

EtapliusŠaltinis: BNS.LT


313547

Maskvos gyventojai šeštadienį pasisakė už griežtą atsaką į Ukrainos staigų įsiveržimą per sieną – rimčiausią užsienio kariuomenės išpuolį Rusijos teritorijoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Tačiau Maskvos gatvėse taip pat pasitaikė žmonių, kurie pyko dėl to, kaip apskritai galėjo įvykti tokia įžūli operacija, kai Ukraina įžengė kelis kilometrus į Rusijos teritoriją ir sukėlė masinę evakuaciją iš apšaudomų pasienio kaimų.

Rusija penktadienį pranešė pradėjusi „antiteroristines operacijas“ trijuose su Ukraina besiribojančiuose pasienio regionuose.

Pagal Rusijos įstatymus saugumo pajėgoms ir kariuomenei suteikiamos plačios galios vykdant kovos su terorizmu operacijas.

Ribojamas judėjimas, gali būti konfiskuojamos transporto priemonės, klausomasi telefoninių pokalbių, teritorijos paskelbiamos uždraustomis zonomis, įrengiami patikros punktai, sustiprinamas pagrindinių infrastruktūros objektų saugumas.

„To buvo imtasi per vėlai. To reikėjo imtis iš karto“, – šeštadienį Maskvos centre naujienų agentūrai AFP sakė vyras vardu Denisas, kuris nenorėjo nurodyti savo pavardės.

Kremlius turėjo „iš karto įvesti kovos su terorizmu operacijų režimą ir nedelsiant nusiųsti specialiąsias pajėgas“, pridūrė jis.

„Tokioje situacijoje turime imtis visų įmanomų veiksmų“, – sakė 42 metų architektas Aleksandras Iljinas.

„Duok Dieve, kad tai būtų vienas iš žingsnių", kurie padės, pridūrė jis ir pažymėjo, kad dar laukia „daug darbo, daug veiksmų“.

„Niekas nesupranta“

Už 500 kilometrų esančioje Maskvoje žmonės vis dar jautėsi išsigandę dėl to, kad Ukrainai pavyko taip sėkmingai prasiveržti pro Rusijos sieną.

„Atrodo, kad jie yra toli nuo mūsų, bet tuo pat metu tai jaučiasi labai arti“, – sakė 36 metų IT bendrovės analitikė Viktorija.

„Tačiau mūsų šeima visiškai pasitiki mūsų vyriausybe. O priemonės, kurių imamasi dabar – na, taip ir turi būti“, – pridūrė ji.

71 metų buvusi fizikos mokytoja Elmira Lvovna taip pat pritarė griežtam atsakui.

„Tikriausiai tai nėra blogai, nes tai tik organizuoja žmones“, – sakė ji AFP apie įvestą „kovos su terorizmu operacijų režimą“.

Nuo antradienio, kai buvo pradėtas įsiveržimas, prezidentas Vladimiras Putinas ir vyresnieji Rusijos pareigūnai stengėsi suderinti ryžtingą karinį atsaką su pastangomis parodyti gyventojams, kad padėtis kontroliuojama, ir nesukelti panikos.

Rusija valstybinėje žiniasklaidoje pateikia nedaug naujausios informacijos apie karinę padėtį, tačiau stengiasi pagirti humanitarinį atsaką ir vyriausybės paramą žmonėms, kurie yra priversti bėgti iš savo namų.

Kai kas pyksta dėl informacijos trūkumo.

„Vyksta žmonių kvailinimas... niekas nesupranta, kas vyksta“, – agentūrai AFP sakė 35 metų Marija, dirbanti reklamos srityje.

„Kai kurie per televiziją praneša, kad viskas normalu, kad priešas sustabdytas. Bet vietiniai žmonės iš ten – turime giminių iš Kursko – sako, kad ne, tai gėda“, – pridūrė ji.

Įtakingi konfliktą palaikantys Rusijos kariniai tinklaraštininkai griežtai kritikuoja Maskvos kariuomenės vadovus, kad šie iš anksto nepastebėjo įsiveržimo ir po penkių dienų vis dar jo nesustabdė.

„Kiek mums žinoma, mūsų pusėje yra didelių karių nuostolių, taip pat sugriauta gyvenamųjų pastatų“, – sakė Denisas.

„Taigi kas už tai atsakys?“