PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 19 d. 07:15

Rūdninkų poligone vyks karinio miestelio statybų pradžios ceremonija

Šalčininkai

Rūdninkų poligonas / Fotobankas

EtapliusŠaltinis: ELTA.LT


314397

Žymint Vokietijos brigados kariams skirto karinio miestelio statybų pradžią, pirmadienį Rūdninkų poligone bus įkasta simbolinė kapsulė bei pasirašytas ateities kartoms skirtas laiškas.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) duomenimis, būsimo karinio miestelio plotas sieks 170 hektarų. Planuojama, kad projektavimo ir statybos darbus atliks bendrovė „Eikos statyba“.

Su šia įmone 125 mln. vertės rangos ir projektavimo darbų sutartį ministerija pasirašė šių metų rugpjūčio pradžioje.

Pirmadienį vyksiančioje ceremonijoje ketina dalyvauti premjerė Ingrida Šimonytė, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, Lietuvos kariuomenės vadas Raimundas Vaikšnoras bei Vokietijos gynybos ministerijos valstybės sekretorius Nilsas Hilmeris.

ELTA primena, kad Berlynas 2022 metų vasarą įsipareigojo Lietuvoje dislokuoti brigados dydžio karinį vienetą. Iš viso į Lietuvą ketinama perkelti apie 5 tūkst. Vokietijos brigados karių ir civilių. Dalis jų atvyks su savo šeimomis.

Planuojama, kad iki 2026 metų į Lietuvą bus perkelta didžioji brigados dalis. Vokietijos gynybos ministro Boriso Pistoriuso teigimu, pilną operacinį pajėgumą brigada įgis 2027 metais.

Šį pavasarį į Lietuvą atvyko pirmasis Vokietijos brigados elementas – per 20 karių, kurie yra atsakingi už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą bei karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą.