Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pixabay.com nuotr.
Etaplius.LTŠaltinis: LR žemės ūkio rūmai
Džiaugiasi pradėtu bendradarbiavimu
Rokiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Valerijus Rancevas susitikime su ŽŪR ir mokslo institucijos atstovais pabrėžė, kad jo rajonui svarbu, jog kiekvieną dieną vaikų pietų stalą pasiektų aukštos kokybės produktai, o tuo pačiu būtų remiami ir vietos verslai, ūkininkai. „Mes norime, kad pinigai liktų mūsų krašte, būtų palaikomi mūsų krašte žemės ūkio produkciją gaminantys ūkininkai. Labai svarbu ir tai, kad trumpoji maisto tiekimo grandinė prisideda ir prie aplinkosaugos. Žinoma, per pirmuosius metus pamatėme ką reikėtų tobulinti, o šiemet vėl norime dalyvauti. Tikiuosi, kad šiemet įsitrauks ir mūsų mokyklos, galbūt pavyks išplėsti ir tiekiamų produktų asortimentą“, – vylėsi V. Rancevas.
Ūkininkų produkcija pasiekia 10 darželių
Lietuvos socialinių mokslų centro Ekonomikos ir kaimo vystymo instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Nelė Jurkėnaitė pristatė sukurtą ūkininkų bendradarbiavimo organizavimo modelį, priminė pagrindinį projekto tikslą – sukurti ir įdiegti sistemą, kurios pagalba ūkininkai galėtų be tarpininkų tiekti viešojo sektoriaus įstaigoms: mokykloms, darželiams, slaugos įstaigoms ir pan. vietoje pagamintą produkciją. Kol ūkininkų gaminiai pasiekia Rokiškio darželius, tačiau šiemet tikimasi įtraukti ir kitas švietimo įstaigas.
Pasak projekto vadovės Lauros Kubiliūtės, vyksta diskusijos su keliomis Rokiškio mokyklomis, siekiama didinti užsakymų kiekį. Šiandieną kooperatyvo nariai darželiams tiekia daržoves, pieno produktus. Ji tikisi, kad šiemet pavyks išplėsti ir daržovių asortimentą, tačiau labai svarbu iš anksto užfiksuoti poreikį, kad ūkininkai galėtų planuoti savo šių metų sėjos darbus.
Svarbu išmokti pamokas
Mokslininkė dr. N. Jurkėnaitė įsitikinusi, kad trumposios maisto tiekimo grandinės sistemos leidžia sumažinti administracinę naštą tiek perkančiosioms organizacijoms, tiek ūkiams, dalyvaujantiems viešajame pirkime, tai padeda užtikrinti ir teisingas pajamas žemės ūkio produkcijos gamintojams. Nemažiau svarbu ir tai, kad produkcijos tiekimas vyksta koordinuotai, o tai padeda sumažinti logistikos kaštus bei neigiamą transporto įtaką klimato kaitai.
Ji tvirtino, kad siekiant sukurti tvarią vietinių trumpųjų maisto grandinę, svarbus sisteminis mąstymas šalies mastu, vietinių trumpųjų maisto grandinių kūrimas be produkciją perkančių institucijų, ūkininkų ir savivaldybių atstovų bendro dialogo yra neįmanomas.
„Bendroji žemės ūkio politikos kryptis matė trumpąją maisto tiekimo grandinę kaip prioritetą, bet atsiradus viešųjų pirkimų įstatymo neskelbtinų derybų sąlygų papildymui, mūsų verslai išmesti iš bendro konteksto“, – atkreipė dėmesį mokslininkė. Pasak jos, prasidėjus stipriai orientacijai į ekologišką ir Nacionalinės kokybės produktų (NKP) gaminius, pastebėta, kad vartotojai nors ir pageidauja tvaresnių maisto produktų, tačiau dar ne visi yra pasiruošę kovoti su iššūkiais, atsirandančiais vartojant ekologiškus produktus. Pavyzdžiui, persiorientuoti tenka prie ekologiškų bulvių, kurių skersmuo įprastai būna mažesnis už įprastinės gamybos. „Todėl labai svarbu, kad politiniai norai skatinti tvaresnių produktų vartojimą eitų drauge didinant užsakomos produkcijos kiekius ir atliepiant vartotojų lūkesčius“, – pažymėjo mokslininkė.
Orientuotis prie sezoninio meniu
Pasak dr. N. Jurkėnaitės, svarbu ūkininkams, visuomenės sveikatos biuro specialistams, darželių atstovams susėsti prie vieno stalo ir sudėlioti vaikų meniu taip, kad jis būtų orientuotas į sezoninį valgiaraštį. „Manau turėtume daugiau dėmesio skirti sezoninei mitybai ir orientuotis į tuos produktus, kuriuos gali ūkininkai pasiūlyti atsižvelgiant į metų laiką. Tai ūkininkams padėtų realizuoti savo gaminamą produkciją, o ir vaikai gautų šviežią ir kokybišką maistą. Be to, Rokiškis labai turtingas. Čia ūkininkai gamina ne tik pieno produktus, augina daržoves, bet turi ir mėsos, kiaušinių, žuvies, vaisių. Taigi vietos ūkininkai tikrai pajėgūs aprūpinti švietimo ir kitų viešojo sektoriaus maisto poreikius“, – kalbėjo ŽŪR direktorius Sigitas Dimaitis. Jam antrino ir dr. Rasa Melnikienė, LSMC vyriausioji mokslų darbuotoja, pridūrusi, kad pasaulinė praktika rodo, kad net ir aukščiausios kokybės restoranai persiorientuoja prie sezoninės virtuvės.
Darželinukams tiekia pieno produktus
Rokiškio darželius pasiekia ir ūkininko Sauliaus Jasinevičiaus pieno ūkyje gaminama produkcija: grietinė, varškė, natūralus jogurtas, varškės sūriai. Diskusijoje dalyvavusi ūkininko žmona Žydrūnė Jasinevičienė pasakojo, kad bendradarbiauti su vietiniais darželiais nesunku, ūkininkai pasirengę išpildyti ir didesnį užsakymų kiekį. Jasinevičių ūkyje laikoma apie 150 melžiamų karvių, tai tęstinis ūkis, kurį Saulius perėmė iš savo tėvų. Pieną Žydrūnė ir Saulius melžia jau 17 metų, o šiemet sukanka jau 15 metų, kai užsiima pieno perdirbimu.
„Apie perdirbimą pradėjome galvoti prasidėjus pasaulinei ekonominei krizei, kritus pieno kainoms. Anuomet stojome į kooperatyvą „Lietuviško ūkio kokybė“ ir pradėjome prekiauti mobiliuose turgeliuose. Pradėjome nuo pieno, rūgpienio, varškės, sūrio, grietinės, sviesto. Su laiku pieno produktų poreikis tik augo ir supratome, kad į turgelius važinėti jau nebenorime, ėmėme savo gaminius tiekti prekybos tinklams. Niekada nesigailėjome perėję prie perdirbimo. Dabar priklausome iš viso trims kooperatyvams, džiaugiuosi, kad kartu galime nuveikti daugiau“, – sakė Ž. Jasinevičienė.
Į susitikimą atvyko ir Rokiškio krašto daržovių augintoja Ana Muštavinskaja. Jai ir anksčiau teko tiekti produkciją į ugdymo įstaigas. Jaunoji ūkininkė Ala tapo kooperatyvo „Ūkio ratas“ nare, darželiams tiekia bulves, svogūnus, morkas. „Viešieji pirkimai ir bendradarbiavimas su ugdymo įstaigomis – visiškai nieko naujo, džiaugiamės, kad atsiranda daugiau kanalų, kur galime realizuoti savo daržoves“, – tikino A. Muštavinskaja.
Projekto ir kooperatyvo „Ūkio ratas“ vadovė L. Kubiliūtė akcentavo, kad trumpoji maisto tiekimo grandinė – nauda ir ūkininkams, ir mokymosi įstaigoms. Be to, tai prisideda ir prie regiono gyvybingumo, skatinami vietos verslai. Kalbėdama apie šių metų darbus ji nusiteikusi optimistiškai: „mes esame lankstūs priimdami užsakymus ir tai pastebi užsakovai. Šiais metais sieksime sudaryti daugiau sutarčių, didinsime užsakymų apimtis.“