Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai
Mažina širdies ligų riziką
Nors didžioji dalis riešutų į Lietuvą atkeliauja iš tolimų kraštų, rudenį jų galima rasti ir mūsų šalies miškuose. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, labiausiai riešutai vertinami dėl juose esančių sveikatai palankių riebalų, folio rūgšties, skirtingų mineralų bei antioksidantų.
„Riešutai naudingi dėl juose esančių mononesočiųjų riebalų, mažinančių širdies ligų riziką, organizmui svarbių mineralų, baltymų ir antioksidantų. Visos riešutų rūšys yra įtrauktos į sveikatai palankaus maitinimosi piramidę, todėl kasdieniame mitybos racione šis produktas turėtų rasti savo vietą“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Pasak gydytojos dietologės, riešutus galima įtraukti į daugybės patiekalų gamybą, pradedant pusryčiais, tęsiant užkandžiais ir užbaigiant pagrindiniais patiekalais ar desertais. Tai natūralus būdas praturtinti savo mitybą naudingais ingredientais: „Visuose riešutuose galima rasti kalio, magnio, seleno, kalcio, folio rūgšties bei skaidulinių medžiagų. Taip pat juose esama ir augalinių sterolių, tai – organizmui reikalinga medžiaga, veikianti kaip antioksidantas bei mažinanti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad riešutai – sotus produktas, tad bendra jų dienos norma neturėtų viršyti 30 gramų.“
Prieš valgant pataria nuplauti
Dažnai kyla klausimas, ar prieš valgant riešutus juos būtina nuplauti. Gydytoja rekomenduoja juos nuplauti arba nuplikyti karštu vandeniu. Taip bus sumažinamas toksinų ar kitų žalingų medžiagų kiekis, kuriais riešutai galėjo būti užteršti transportuojant. Plauti patariama jau išgliaudytus riešutus, taip nuo jų bus pašalinti nešvarumai, luobelės ir riešutai šiek tiek suminkštės. Be to, pašalinus išorinę riešuto luobelę sumažinamas skaidulų kiekis, tad tokius riešutus gali skanauti ir dažnai pilvo pūtimo varginami asmenys.
Nepaisant visų riešutų naudingųjų savybių, dr. E. Gavelienė įspėja, kad riešutais gali mėgautis ne visi. Kai kuriems jie gali sukelti stiprią alergiją, todėl alergiški žmonės savo mitybos racione turėtų vengti arba visai atsisakyti šio produkto bei atidžiai skaityti etiketes, nes riešutų pėdsakų galima aptikti ir kituose produktuose.
Nuo įprastų – iki egzotinių rūšių
Skirtingos riešutų rūšys džiugina įvairiais skoniais. Pastebima, jog artėjant žiemos šventėms, riešutų pardavimai išauga beveik dvigubai. Žmonės juos mėgsta dėti ne tik į šventinius kepinius, bet ir dovanoti artimiesiems. Be to, populiariausius riešutus – pistacijas – tuomet pralenkia graikiniai riešutai bei migdolai.
„Savo asortimente turime įvairių rūšių riešutų iš skirtingų pasaulio šalių: anakardžiai atkeliauja iš Vietnamo, graikiniai – iš Kinijos, lazdynų – iš Sakartvelo, kokoso traškučiai – iš Ganos, karijų riešutai – iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kedrinės pinijos – iš Danijos, makadamijos – iš Zambijos. Tad kiekvienas pirkėjas riešutų rūšį gali pasirinkti pagal savo skonį“, – pasakoja prekybos tinklo specialistė.
Nors riešutai yra ilgo galiojimo produktas, sendami yra linkę prarasti traškumą bei įgauti karstelėjusį ar rūgštų skonį. O. Suchočeva primena, jog norint kuo ilgiau skanauti šviežius riešutus, patartina juos laikyti ne aukštesnėje nei 20 laipsnių temperatūroje, o geriausia – šaldytuve, sandariai supakuotus ir toliau nuo aštrų kvapą skleidžiančių produktų.
Kviečiame pietums pasigaminti kalakutų krūtinėles su grybais bei riešutais – pakvips visi namai.
RECEPTAS
Kalakutų krūtinėlės su grybais ir riešutais
Patiekalui reikės:
1,2 kg kalakutų filė;
30 g džiovintų grybų;
250 g kreivabudžių arba pievagrybių;
40 g sviesto;
3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
1 vnt. svogūno;
70 g graikinių riešų;
2 skiltelių česnako;
3 vnt. džiovintų datulių;
3 vnt. džiovintų slyvų;
2 šaukštų petražolių;
1 a. š. karadomono;
1 a. š. maltos paprikos;
100 g duonos;
100 g vytinto kumpio.
Padažui reikės:
500 g vištienos arba grybų sultinio;
2 v. š. sviesto;
1 v. š. miltų;
1 žiupsnelio muskatų riešutų;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Garnyrui reikės:
2 v. š. sviesto;
1 v. š. džiūvėsėlių;
Druskos ir pipirų pagal skonį;
500 g žiedinio kopūsto.
Gaminimo eiga:
Skanaus!