PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 11 d. 10:32

Rezonansas. Detalės, galėjusios išjudinti

Šiauliai

Oksana LaurutytėŠaltinis: Etaplius.lt


300600

Praėjusiame „Etaplius“ numeryje spausdinome publikaciją „Kol valdžios keičiasi, Šiaulių istorija pūva“. Kai savaitraštis jau buvo atiduotas spaustuvei, sulaukėme atsakymų.

Pasigedo „Aušros“ muziejaus iniciatyvos?

Kultūros ministerijos Komunikacijos skyrius pateikė atsakymą, kad, Šiaulių „Aušros“ muziejui parengus Ugniagesių muziejaus ir kultūros paveldo apsaugos nuo ekstremalių situacijų mokymų centro rengimo muziejui priklausančiame senosios gaisrinės pastate koncepciją, jokių kitų ministerijai žinomų veiksmų dėl tolimesnio šio projekto vystymo iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus pusės nebuvo imtasi.

„Priežasčių, kodėl Šiaulių „Aušros“ muziejus priėmė tokį sprendimą, rekomenduotume teirautis muziejaus atstovų. Taip pat informuojame, kad Kultūros ministerija Šiaulių „Aušros“ muziejui 2024 m. papildomai skyrė 20 tūkst. Eur ugniagesių automobilių kolekcijos saugojimui“, – rašoma ministerijos atsakyme.

„Aušros“ muziejaus direktorius R. Balza sako į tokį ministerijos atsakymą tegalintis atsidusti...

Tikisi, kad idėja bus įgyvendinta

Atsakymą pateikė ir Stasys Tumėnas, LRS Kultūros komiteto narys: „Akivaizdu, kad muziejaus kūrimas labai ilgai užsitęsė, ypač keičiantis valdžioms, merams, ministrams ir Seimo nariams. Kadangi 2018 m. buvau LRS Kultūros komiteto narys, puikiai prisimenu ir mano inicijuotą skubų posėdį tuo klausimu. Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis nevilkindavo klausimo aptarimo, jei į komitetą kas kreipdavosi. Taip buvo ir tąkart.

Kultūros komiteto archyve patikrinau įvykių seką: 2018 m. pradžioje gavome Seime raštą ir iškart reagavome – kovo 21 d. pasikvietėme aptarti, pristatyti klausimo direktorių R. Balzą ir R. Mickų. Jie visa tai pristatė, mes paprašėme sąmatos, koncepcijos. Deja, buvo tik žodinis pasakojimas, realizavimo plano nespėta buvo parengti. Apie tai ir minima prisegtame idėjos pristatytojų rašte, kad „nėra baigta ruošti koncepcija“. Taip viskas ir vėl liko atidėta, vėl keitėsi vadovybės ir pan.

Tada svarstant buvo likęs gal mėnuo ar mažiau iki kažkokiems panašiems projektams likusių lėšų paskirstymo pabaigos, kurios, esant koncepcijai parengtai, būtų iškart buvusios paskirtos. Deja, koncepcija ir veiksmų planas, sąmatos į Seimą atkeliavo vėliau, kai reikėjo laukti naujų galimybių. Kaip žinoma, Kultūros komitetas lėšų negali skirti, jis kreipiasi į Kultūros, Finansų ministerijas, LR Vyriausybę, kad lėšos būtų numatytos biudžete.

Kadangi ši idėja labai aktuali dabartiniame pasaulyje, tikiuosi, kad ji bus įgyvendinta.“