Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Meniu.lt Meniu.ltŠaltinis: Etaplius.lt
Kada paskutinį kartą skyrėte laiko sau? Be skubėjimo pietavote su mylimu žmogumi, mėgavotės akimirka, kuri yra čia ir dabar? Dažnai per daug skubame, lekiame, įsisukame į užburtą gyvenimiškos rutinos ratą, taip pamiršdami ne tik artimuosius, bet ir patys save. Kai taip nutinka, verta ką nors pasikviesti pietų.
Jau ilgą laiką mūsų akys užkliūdavo už sostinės širdyje, Didžiojoje gatvėje, atsidariusio viešbučio „Pacai“. Vasaros pradžioje duris atvėręs viešbutis įsikūrė didikų rūmuose, o kartu su juo atsidarė ir restoranas „14 HORSES brasserie“. Į jį ir užsukame.
Didmiesčio centre įsikūrusi braserija nė kiek neprimena vos už kelių dešimčių metrų verdančio sostinės gyvenimo – čia jauku, tylu ir labai ramu. Mus iškart pasitikęs aptarnaujantis personalas pasiūlo išsirinkti patinkančią vietą, įpila po stiklinę vandens ir duoda valgiaraštį. Čia kiekvienas svečias gali pasijusti pačiu svarbiausiu – itin malonus ir šiltas bendravimas sukuria jaukią atmosferą.
Pusryčius, pietus ir vakarienę siūlančios braserijos meniu – kuklus, tačiau įkvėptas Lietuvos ir Baltijos tradicijų. Užkandžiams siūlomos įvairios šviežių daržovių salotos, silkės, ungurio užkandžiai, burokėlių ir jautienos tartaras.
Pagrindinių patiekalų yra vos keli, tačiau bent vienas jų įtiks net ir patiems įnoringiausiems. Vien skaitant pavadinimus burnoje kaupiasi seilės, o skrandžio siunčiami ženklai primena, kad metas pietums: menkės ir sterko nugarinė, kukurūzinis viščiukas, kiaulienos šoninė, anties krūtinėlė, veršiena, angus antrekoto steikas, spragintų grikių rizotas... Pro šalį žingsniavęs padavėjas nugirsta mūsų diskusiją, kurį patiekalą išsirinkti, ir iškart pasiūlo nedvejojant pasikliauti juo – rinktis menkės nugarinę bei anties krūtinėlę. Pasak jo, tai geriausi pasirinkimai. Malonaus padavėjo rekomendacijomis pasikliaujame ir nekantraudami, tarsi laukdami pirmojo pasimatymo, laukiame savo patiekalų.
Smaližiams gali tekti nusivilti, kadangi plataus pasirinkimo čia nėra – vos tik trys desertai, tačiau apelsinų pyragas su pastarnokų ledais iškart patraukia mūsų akį, todėl nusprendžiame jo paragauti.
Tiesa, laukimo laikas nė kiek neprailgsta – žvalgomės po itin erdvią patalpą. Modernus interjeras čia persipina su istorinėmis freskomis bei atidengtų plytų sienomis. Restorane taip pat gausu išskirtinio dizaino šviestuvų bei marmuro. Jis – visur. Be to, naujajame viešbutyje „Pacai“ taip pat išsaugotas ir barokinis kiemas, kuriame šiltuoju metų laiku galima mėgautis užkandžiais lauko terasoje, tačiau vėsią popietę ten eiti mes nesiryžtame. Kol mūsų žvilgsniai klaidžioja po patalpą, padavėjas patiekia šviežią, vis dar šiltą, naminę duoną su vaisiais bei sviestu. Jaučiamės išties lyg namuose.
Vos po keliolikos minučių ant mūsų stalo garuoja kardinaliai skirtingi, tačiau maloniai nosį riečiantys, patiekalai. Vidutiniškai kepta anties krūtinėlė nė kiek nesausa, itin skoninga ir minkšta, o šalia patiektos daržovės maloniai papildo jos skonį ir sukuria tikrą harmoniją. Menkės nugarinė šiek tiek nuvilia – nors žuvis ir labai šviežia, minkšta ir trapi, trūksta intensyvesnio skonio bei garnyro, tad tenka vogti daržoves iš kaimyno.
Po kelių akimirkų mūsų lėkštės ištuštėja, veidus papuošia šypsenos, o padavėjas primena, jog tuoj – deserto metas. Ir jei kas nors mūsų paklaustų, kur yra pats skaniausias pyragas, kokį esame ragavę, tikrai nė nemirktelėję pasakytume, kad čia. Maloniai kvepiantis apelsinais, minkštas, drėgnas ir su ledais – iki tobulumo jam netrūksta nieko.
„14 HORSES brasserie“ – jaukus, unikalus ir modernus restoranas, įsikūręs Vilniaus širdyje, Didžiojoje gatvėje. Čia galima mėgautis įvairiais ir moderniais Lietuvos bei Baltijos šalių patiekalais.
Sąskaita: apelsinų pyragas ir pastarnokų ledai (12 EUR), menkės nugarinė su žiediniais kopūstais, žolelių emulsija ir upėtakio ikrais (24 EUR), anties krūtinėlė su grybais, morkomis, burokėlių redukcija bei bulvytėmis (24 EUR).
Interjeras: 5/5 Modernus interjeras susipina su autentika ir unikalumu – išsaugotos senovinės didikų rūmų freskos, mūrinės sienos. Patalpos itin šviesios ir erdvios, gausu veidrodžių, puošnių šviestuvų, natūralaus medžio, marmuro.
Aptarnavimas: 5/5 Malonus, profesionalus ir svetingas bendravimas sukuria labai jaukią ir draugišką atmosferą. Kiekvienas restorano svečias gali pasijusti pačiu svarbiausiu.
Maistas: 5/5 Unikalūs skoniai, Baltijos šalių tradicijos ir aukščiausio lygio kokybė. Tai yra puiki vieta ne tik dienos pietums ar savaitgalio pusryčiams, bet taip pat ir iškilmingoms progoms bei šventėms. Patiekalų ir jų variacijų gausa, dar neatrastų skonių kelionės.
Bendras įvertinimas 5/5