Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Budintis BudėtojasŠaltinis: Etaplius.lt
Ketvirtadienio popietę Kauno rajone, Raudondvario pilyje, rengiamas atsakingų institucijų atstovų pasitarimas sveikos gyvensenos ir vaikų sveikos mitybos klausimais. Jame ketina dalyvauti švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas bei Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, taip pat kaimyninių savivaldybių darbuotojai, medikai, mitybos specialistai.
Kauno rajono savivaldybė yra sukaupusi didelę patirtį organizuojant tinkamą ir visavertę vaikų mitybą tiek ikimokyklinėse įstaigose, tiek mokyklose. Šią patirtimi mielai dalijamasi su kitų savivaldybių atstovais. Rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigos kartu su savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus partnere, viešąja įstaiga „Tikra mityba„dalyvauja projekte „Sveikos mitybos standartas“. Projekto tikslas - įdiegti sveikatai palankius patiekalus vaikų valgiaraščiuose, formuoti vaikų, tėvų, įstaigos personalo sveikos mitybos įpročius, ugdyti ir skleisti sveikos mitybos bei sveikos gyvensenos principus, taip pat - bendruomenės sąmoningumą.
Skatinant Kauno rajono moksleivius kasdien valgyti organizmui palankų maistą, per mokslo metus daugiau dėmesio skiriama jų sveikatai, organizuojant mokyklose ugdytinių maitinimą. Didinamas asortimentas patiekalų, pagamintų iš žuvies, natūralios liesos mėsos, ankštinių daržovių, įvairių kruopų, pilno grūdo miltų. Ant mokinių pietų stalo kasdien pateikiami vaisiai ir daržovės.
Anot Kauno rajono mero patarėjo Edmundo Mališausko, vadovaujantis norminiais aktais, mokyklų valgyklose ir toliau bus mažinama energinė pietų vertė, atsisakoma riebių padažų, maltų mėsos patiekalų su dideliu batono ar džiūvėsių kiekiu. Numatyta siaurinti keptų patiekalų asortimentą, mažiau bus siūloma saldžių valgių bei gėrimų. Visų ugdymo įstaigų valgykloms rekomenduota sudaryti sąlygas vaikams bet kada atsigėrimui rasti geriamo vandens, nesaldintos arbatos, o bent vienas iš mokiniams siūlomų patiekalų turėtų būti paruoštas pagal sveikatą tausojančias gamybos technologijas: verdant vandenyje ar garuose, troškinant ar kepant konvekcinėje garo krosnyje.
Sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintu Tvarkos aprašu nustatyta, kad vaikai ugdymo įstaigose privalo gauti tik šviežią (tą pačią dieną pagamintą), kokybišką bei sveikatai palankų maistą. Uždrausta toms įstaigoms tiekti riebius, saldžius, daug druskos, tam tikrų maisto priedų ar GMO turinčius bei kitokius menkaverčius, sveikatai nepalankius maisto produktus, gėrimus (įskaitant kavą). Vaikai privalo gauti daug šviežių daržovių ir vaisių, skaidulinių medžiagų turinčių viso grūdo produktų, visaverčių baltymų turinčių produktų. Tiekiant maistą vaikų ugdymo įstaigoms, pirmenybė - ekologiškiems ir išskirtinės kokybės produktams, taip pat tiems, kurie atitinka „Rakto skylutės“ ženklo kriterijus.
Specialistai atkreipia dėmesį dar į tai, kad gan dažnai vaikų maitinimas ugdymo įstaigoje ir namuose iš esmės skiriasi, todėl ypač svarbus dialogas su tėveliais, šviečiamoji veikla. Tą patvirtina ir Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys. Atlikus ikimokyklinukų tėvų anketinę apklausą, skirtą įvertinti vaikų mitybą savaitgaliais bei per šventes (kai nelanko ikimokyklinio ugdymo įstaigos), paaiškėjo, kad tėvai neturi pakankamai žinių apie sveiką mitybą. Dažnoje šeimoje vyrauja neracionalus, konservatyvus požiūris į vaikų maitinimą. Vaikai valgo per mažai daržovių, vartoja greitai pagaminamą maistą, saldžius ir riebius užkandžius, saldikliais pasaldintus gėrimus ir nesilaiko mitybos režimo (nepusryčiauja).