PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Rugpjūčio 16 d. 19:00

Probiotikų ir vitaminų bomba – naminė gira

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Parengta pagal pranešimą spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


314083

Probiotikai itin naudingi mūsų organizmui – gerina virškinimą, stiprina imuninę sistemą, netgi turi priešuždegiminių savybių. Dėl šios priežasties žmonės vis dažniau renkasi fermentuotus ar raugintus produktus. Pavyzdžiui, iš parduotuvių lentynų šluoja kombučią, tačiau dažnas pamiršta jos „sesę“ – Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse gerai žinomą girą, kuri pasižymi neprastesnėmis maistinėmis savybėmis.

Gira – nuo seno Rytų Europoje, Lietuvoje ir Latvijoje populiarus gėrimas, gaminamas iš ruginių duonos gabalėlių, cukraus, mielių bei vandens. Gira pasižymi itin naudingomis savybėmis – ne tik gausiu natūralių probiotikų, bet ir vitaminų kiekiu.

Gira yra gyvas bei labai sveikas produktas – joje itin gausu kalcio, magnio, bei B grupės vitaminų. Giros gydomosios savybės buvo žinomos jau gilioje senovėje, ją vartodavo įvairioms ligoms gydyti. Dėl savybės gerai atstatyti skysčių santykį organizme gira yra itin tinkama gerti po pirties. Taip pat itin naudinga sergant virškinamojo trakto ligomis, kadangi papildo organizmą reikalingomis maisto medžiagomis, mažina rūgštingumą, valo kepenis bei inkstus.

Panašios, tačiau kartu ir skirtingos

Nors tiek gira, tiek populiarioji kombučia – itin sveikatai naudingi fermentuoti gėrimai, tačiau jų gamybos procesai skiriasi.

Gira gaminama fermentuojant ruginės duonos gabalėlius, cukrų ir mieles. Visas procesas trunka apie porą dienų (priklausomai nuo temperatūros), kol dėl mielių cukrus fermentuojasi į alkoholį ir anglies dioksidą. Štai kombučia – fermentuotas arbatos gėrimas, gaminamas naudojant arbatos, cukraus ir gyvą simbiotinę bakterijų ir mielių koloniją, dar vadinamą „grybu“. Fermentacijos procesas taip pat gali užtrukti nuo kelių dienų iki keleto savaičių.

Tradicinį skonį pagardinkite natūraliais vaisiais ar prieskoniais

Natūrali naminė gira itin skiriasi nuo parduotuvių lentynose esančių gėrimų – pradedant skoniu, baigiant maistinėmis savybėmis bei cukraus kiekiu. Taip pat naminei girai itin svarbus rauginimo procesas, bei laikymo ir tinkama transportavimo temperatūra.

Tradicinės naminės giros skonis – saldus su lengvu rūgštumu, kuris ne visiems gali būti priimtinas. Todėl ją pagardinti galima natūraliais papildomais skoniais, kurie taip pat gėrimą praturtins ir naudingomis medžiagomis. Citrina, razinos, mėtos, imbieras, cinamonas, rozmarinas, čiobrelis – puikiai tinkami priedai ne tik atsigaivauti, bet ir imunitetui stiprinti.

Pasigaminkite girą namuose

Pasigaminti naminę girą patiems nėra sudėtinga, tačiau tam reikia specialių sąlygų. Visas procesas yra gana paprastas, tačiau svarbiausia – užtikrinti reikalingą temperatūrą ir ją palaikyti rūgimo procesu.

Reikės:

1 l vandens

2–3 riekių džiovintos juodos duonos

100 g cukraus (jei norite saldesnės giros, cukraus kiekį galite didinti)

2 g mielių

Razinų ar kitų norimų priedų (pasirinktinai)

Gaminimas:

Pirmiausia svarbu žinoti, kad ingredientų kiekiai priklauso nuo to, kiek giros norite pagaminti.

Pradedant gamybos procesą, jums reikės natūralios duonos, kurią reikėtų orkaitėje paskrudinti iki tamsios spalvos. Labai svarbu šiam žingsnyje nenaudoti jokio aliejaus ar prieskonių.

Paskrudintą duoną apipilkite virintu vandeniu, kuris būtų atvėsintas iki kambario temperatūros. Užpylus – palikti, kad skrudintos duonos džiūvėsiai išbrinktų.

Išbrinkusią duoną perkošti. Likęs skystis nuo išbrinkusios duonos yra vadinamas misa, kurios mums ir reikės giros gamybos procesui.

Taigi, pasigaminus misą, pradedame raugti girą – cukrų sumaišome su paruošta misa ir pilame vandens, kol bus pasiekta 38–40 laipsnių temperatūra. Jeigu temperatūra per aukšta, naudokite šaltą virintą vandenį.

Viską paruošus, sausas arba šlapias mieles sumaišome su paruoštu pagrindu, pridedame razinų ar kitų norimų pagardų ir padedame šiltoje patalpoje rūgimui bei paliekama 18–24 valandoms. Praėjus šiam laikotarpiui, girą galima atvėsinti ir mėgautis.

#GIRA#VITAMINAI