PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 28 d. 07:12

Pristatomas atnaujintas Pasirengimo dienai „X“ kursas

Lietuva

Laurynas Kasčiūnas. Žygimanto Gedvilos (ELTA) nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


306881

Trečiadienį bus pristatytas Pasirengimo dienai „X“ – visuomenės rengimo pilietiniam pasipriešinimui įgūdžių – kursas.

Kaip pažymima Krašto apsaugos ministerijos pranešime, svarbiausi Lietuvos gynybos politikos prioritetai – stipri, pasiruošusi gynybai kariuomenė, patikimi kolektyvinės gynybos įsipareigojimai bei patriotiška, dienai „X“ pasirengusi ir atspari visuomenė.

Spaudos konferencijos metu ministras Laurynas Kasčiūnas ir Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento direktorius Virginijus V. Vilkelis pristatys krašto apsaugos sistemos indėlį į visuomenės rengimą pilietiniam pasipriešinimui.

Taip pat aptars esamą situaciją, viziją bei naują požiūrį į piliečių rengimą.

ELTA primena, kad Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtą Pilietinio pasipriešinimo strategijos įgyvendinimo planą Vyriausybė patvirtino praėjusių metų rudenį.

Strategija įgyvendinama trimis etapais: 2023–2025 m., 2026–2030 m., 2031–2035 m. Kiekvienam iš etapų rengiamas atskiras priemonių planas.

Iki 2025 m. numatyta įgyvendinti daugiau kaip 40 priemonių, padėsiančių sustiprinti visuomenės švietimą apie saugumo grėsmes, įtraukiant visas visuomenės grupes. Taip pat siekiama sustiprinti mobilizacijos, pilietinio pasipriešinimo, civilinės saugos mokymus, institucijų bendradarbiavimą su visuomene.

2023–2025 m. įgyvendinimo plano vykdymui iš viso numatoma skirti apie 114 mln. eurų.