PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Spalio 10 d. 11:32

Prieš JAV prezidento rinkimus V. Zelenskis pradeda kelionę po Europą

Pasaulis

Volodymyras Zelenskis / president.gov.ua nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


323102

Ketvirtadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pradeda kelionę į Didžiąją Britaniją, Prancūziją ir Italiją - prieš kitą mėnesį vyksiančius JAV prezidento rinkimus jis nori užsitikrinti pagalbą savo šaliai.

Kyjivo šiemet laukia bene sunkiausia žiema, Rusijai tęsiant smūgius į šalies elektros tinklą ir žengiant į priekį fronto linijoje rytuose. Per kelionę po Europą Ukrainos lyderis sieks užsitikrinti kuo didesnį finansinį ir karinį palaikymą, nes galima Donaldo Trumpo pergalė per rinkimus lapkritį kelia abejonių dėl Vašingtono paramos.

Per mažiau nei dvi paras V. Zelenskis susitiks su Prancūzijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Italijos vadovais. Pasak Dauning Stryto, ketvirtadienį Londone jis susitiks su Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Keiru Starmeriu, taip pat ir su naujuoju NATO vadovu Marku Rutte.

Po pietų jis atvyks į Paryžių ir susitiks su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, vėliau turėtų vykti į Romą derybų su Italijos ministre pirmininke Giorgia Meloni, pranešė Italijos žiniasklaida.

Penktadienio rytą numatyta V. Zelenskio audiencija pas popiežių Pranciškų Vatikane, tą pačią dieną Berlyne jis susitiks su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, pranešė Vokietijos vyriausybės atstovė.

Šeštadienį planuotas svarbus susitikimas su tarptautinėmis sąjungininkėmis buvo atidėtas, kai JAV prezidentas Joe Bidenas dėl uragano „Milton“ atšaukė planuotą kelionę į Europą.

V. Zelenskis siekia daugiau pagalbos savo šaliai, kad būtų galima pakeisti pusiausvyrą kare ir laimėti pergalę mūšio lauke, Rusijai užėmus dešimtis mažų miestelių ir kaimų rytuose. Jis taip pat nori, kad būtų leista sąjungininkių, įskaitant Jungtinių Valstijų, tiekiamais tolimojo nuotolio ginklais smogti į karinius taikinius Rusijos gilumoje.

Respublikonų partijos kandidatas D. Trumpas pažadėjo baigti karą „per 24 valandas“, jei bus išrinktas, tad Kyjivas baiminasi, kad dėl taikos bus priverstas daryti didžiulius kompromisus. V. Zelenskis atmeta tokią taiką, jei teks atiduoti Rusijai užimtas teritorijas, ir toliau reikalauja, kad Maskva išvestų visus savo karius už Ukrainos sienų.