PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 26 d. 15:24

Prieniečiai ir birštoniečiai Baltijos kelio jubiliejų sutiko kartu kaip prieš 35-erius metus

Birštonas

Etaplius.LTŠaltinis: Prienų rajono savivaldybė


315474

Prienų rajono savivaldybės kvietimu rugpjūčio 23-iąją apie 30 žmonių grupė vyko paminėti Baltijos kelio jubiliejaus istorinėje vietoje, kurioje prieš 35 metus stovėjo Prienų krašto žmonės. Šioje vietoje buvo pastatytas stogastulpis, skirtas prieniečių ir birštoniečių dalyvavimo Baltijos kelyje atminimui.

Kaip ir anuomet, kartu susirinko abiejų kaimyninių savivaldybių atstovai.

Magistralinio kelio A2 Vilnius – Panevėžys 38,3 kilometre įvyko simbolinis žmonių susikibimas rankomis, skambėjo Lietuvos himnas, sveikinimo žodžiai, dainos, mintys apie lietuvių tautos drąsą, ryžtą ir viltį.

Anot Prienų rajono savivaldybės vicemerės Jūratės Zailskienės, Baltijos kelias visiems mums suteikė viltį, kad būsime laisvi. Ji pasidžiaugė, kad Baltijos kelio jubiliejų ir Juodojo kaspino dieną mini kartu kaimyninės savivaldybės, kurios turi ne tik bendrą gyvenimą, bet ir bendrą istoriją, bendrą vertybinį požiūrį, ir palinkėjo būti vieningiems bei tikėti, jog visiems kartu, petys į petį, galima viską įveikti.

Pasveikinti savivaldybių atstovų atvyko ir viena iš Baltijos kelio organizatorių ir koordinatorių Angonita Rupšytė bei ruožo nuo Vilniaus iki Ukmergės koordinatorius Arūnas Grumadas. Jie pasidalijo mintimis apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmones suvienijusią akciją. A. Rupšytės įsitikinimu, Baltijos kelias, kuris simbolizuoja lietuvių tautos ryžtą ir vienybę, visą laiką turi būti perduotas ateities kartoms.

Istorinius prisiminimus atmintyje atgaivino Prienų krašto muziejaus direktorė Lolita Batutienė, Zita Kuzminskienė, Dainora Šaltienė, Birutė Bartkevičiūtė ir kiti.

* * * * *
Akcija Baltijos kelias – vienas iš svarbiausių istorinių įvykių Baltijos valstybių istorijoje. Baltijos kelias – neprievartinio pasipriešinimo kelias kovoje už savo valstybių Nepriklausomybę. Įsimintiną 1989 m. rugpjūčio 23 d., minint nusikalstamo Molotovo–Ribentropo pakto ir jo slaptųjų protokolų pasirašymo 50-ąsias metines, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis, Estijos ir Latvijos liaudies frontai suorganizavo 620 km ilgio gyvąją grandinę, kuria trijų Baltijos valstybių Tautos, sujungdamos Vilnių, Rygą, Taliną – nuo Gedimino pilies iki Ilgojo Hermano bokšto Taline, surengė simbolinį referendumą ir susikibusios rankomis kiekviena savo ir kartu 2 milijonų žmonių apsisprendimu nutiesė kelią į Nepriklausomybę. 1990 m. kovo 11 d. Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas, vykdydama Tautos valią, atkūrė Lietuvos Nepriklausomybę.