PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 15 d. 15:51

Prie Jemeno krantų užpultas tanklaivis, pranešė JK laivybos agentūra

Pasaulis

Tanklaivis, asociatyvi nuotrauka / Pixabay.com

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


309534

Pirmadienį prie Jemeno krantų trys nedideli laivai ir kelios raketos atakavo tanklaivį, tačiau šis tęsė kelionę, pranešimų apie padarytą žalą ar įgulos sužeidimus nebuvo gauta, pranešė dvi saugumo institucijos.

Laivas plaukė į pietvakarius nuo Hodeidos uostamiesčio, kai jį užpuolė trys maži laivai, iš kurių dviejuose buvo po tris žmones, pranešė Jungtinės Karalystės jūrų prekybos operacijų tarnyba (UKMTO).

Trečiajame laivelyje įgulos nebuvo, pranešė UKMTO, kurį valdo JK karališkasis jūrų laivynas.

„Laivelis be įgulos du kartus atsitrenkė į tanklaivį, o du su įgulomis jį apšaudė, – teigė UKMTO. – Po 15 minučių laiveliai nutraukė ataką. Pranešama, kad laivas ir įgula yra saugūs ir plaukia į savo paskirties uostą“.

Vėliau tas pats laivas pranešė apie tris „arti“ sprogusias raketas, tačiau nė viena jų į laivą nepataikė, teigė UKMTO.

Apie išpuolį pranešė ir JK jūrų saugumo bendrovė „Ambrey“, teigdama, kad prekybiniame laive buvo privati ginkluota apsaugos komanda.

„Prekybiniams laivams, esantiems šiame rajone, patariama sustabdyti įgulos judėjimą denyje ir laikytis atokiau nuo laivų, kurie neperduoda“ atpažinimo signalų, sakė „Ambrey“.

Nei „Ambrey“, nei UKMTO nenurodė nei laivo, į kurį buvo nukreiptas išpuolis, pavadinimo, nei užpuolimo kaltininkų. Tačiau, pasak bendrovės, išpuolis panašus į ankstesnius incidentus, dėl kurių atsakomybę prisiėmė hučių sukilėliai.

Nuo lapkričio mėnesio hučiai puldinėja laivus Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje, vykdydami kampaniją, kuria, kaip jie teigia, solidarizuojasi su palestiniečiais, išgyvenančiais karą Gazos Ruože.

Nuo sausio mėnesio JAV ir JK ne kartą surengė atsakomuosius smūgius prieš hučių taikinius Jemene.

Sekmadienį JAV kariuomenės Centrinė vadavietė (CENTCOM) pranešė, kad jos pajėgos sunaikino kelis hučių dronus. „Šių veiksmų buvo imtasi siekiant apsaugoti laivybos laisvę ir padidinti tarptautinių vandenų saugumą bei patikimumą“, – sakoma jos pranešime socialiniame tinkle „X“.