PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 6 d. 09:32

Prezidentūra: tikimės, kad K. Starkevičus pagerins valdžios dialogą su ūkininkais, sumažins administracinę naštą jiems

Lietuva

Kazys Starkevičius. ELTA / Andrius Ufartas

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA.LT


312879

Naujasis žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius per likusią kadenciją galėtų pagerinti dialogą su žemdirbiais, sumažinti administracinę naštą ūkininkams bei įsteigti priemones rinkos svyravimams švelninti, teigia prezidento vyriausias patarėjas Ramūnas Dilba. Jis tvirtino, kad jau yra pavyzdžių, kai vėlyvas ministrų pakeitimas šioje Vyriausybėje davė gerų rezultatų.

„Ypač sudėtingu laikotarpiu žemdirbiams būtų aktualu biurokratijos ir administracinės naštos mažinimas. Ir šios problemos gali būti sprendžiamos ministro lygmenyje, nes daug administravimo tvarkų patvirtinamos būtent jo įsakymais“, – antradienį „Žinių radijui“ kalbėjo R. Dilba.

„Yra darbai, kurie buvo vykdomi, bet jiems reikia papildomos energijos. Vienas iš jų yra trumpų masto grandinių įgyvendinimas, šis mechanizmas labai svarbus kaimo gyvybingumui. Tada yra melioracijos fondo įstatymo projektas, kurį būtų naudinga Seime išdiskutuoti dar šį rudenį. Taip pat yra ilgalaikės priemonės rinkos svyravimui švelninti. Tai čia būtų kalba ir apie savitarpio pagalbos fondą“, – komentavo jis.

Nors žemdirbių atstovai tikisi, kad K. Starkevičiaus tapimas žemės ūkio ministru atneš tokį patį teigiamą poveikį kaip krašto apsaugos sričiai turėjo Laurynas Kasčiūnas, prezidento patarėjas nemano, jog reiktų lyginti šiuos politikus.

Ministrui K. Starkevičiui užsiminus, kad dar rudens Seimo sesijoje būtų galima apsvarstyti bendrą partijų susitarimą dėl žemės ūkio krypties, R. Dilba teigia, kad jei tai pagerintų bendravimą su žemdirbiais – Prezidentūra palaikytų iniciatyvą.

„Jeigu tai iš tikrųjų skatina dialogą su žemdirbių bendruomene, prezidentas tokią iniciatyvą palaikytų. Tai suteiktų galimybę politikams ir žemdirbių bendruomenei kalbėtis apie prioritetus“, – sakė R. Dilba.

„Akivaizdu, tokio susitarimo siekis neturėtų atkreipti dėmesį į save nesprendžiant kitų problemų“, – įspėjo patarėjas.

Naujajam žemės ūkio ministrui norint pakeisti viceministrų komandą, prezidento patarėjas tikisi, kad tai bus žmonės susipažinę su ūkininkų bendruomene.

„Ministras kalbėjo apie komandos pakeitimą. Tai čia turbūt iš tikrųjų laukia pokalbis su premjere apie komandos formavimą. Tačiau galbūt tai bus žmonės įsigilinę į žemdirbių bendruomenės problemas“, – teigė jis.

Pirmadienį prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą dėl atnaujintos Vyriausybės sudėties. Šalies vadovas patvirtino dviejų naujų ministrų – Kazio Starkevičiaus ir Aurimo Pečkausko – kandidatūras.

Atnaujintos Vyriausybės sudėtį prezidentui premjerė Ingrida Šimonytė pateikė praėjusį penktadienį. Vyriausybės vadovė keičia du kabineto narius – žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką ir sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį. Į šiuos postus atitinkamai pateikė dabartinio Seimo Ekonomikos komiteto pirmininką, konservatorių K. Starkevičių bei sveikatos viceministrą A. Pečkauską. Kitose ministerijose pokyčių nėra – pateiktos tvirtinti tų pačių ministrų pavardės.

Prezidentūra jau anksčiau leido suprasti, kad labiausiai abejojama žemės ūkio ministro K. Navicko ateitimi Vyriausybėje. Pastarosiomis savaitėmis kritikos žerta ir sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio atžvilgiu. Visgi, pats prezidentas konkrečių pavardžių viešai neįvardijo.

Savo ruožtu I. Šimonytė teigė keičiamiems ministrams neturinti jokių priekaištų, tačiau sprendimus priėmė, siekiant „konstruktyvaus Vyriausybės darbo“.