PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 4 d. 09:44

Prezidento patarėjas atskleidžia, kad R. Vaikšnoras – „geriausias iš geriausių“ užimti kariuomenės vado pareigas

Lietuva

R. Vaikšnoras. Alfredo Pliadžio nuotr.

Ignas JačauskasŠaltinis: Etaplius.LT


303430

Prezidentas Gitanas Nausėda teikia brigados generolo Raimundo Vaikšnoro kandidatūrą į Lietuvos kariuomenės vadus, antradienį patvirtino šalies vadovo patarėjas Frederikas Jansonas.

„Taip, tai yra kandidatas, kurį pasirinko prezidentas, šiuo metu yra kandidatūra derinama su Seimo frakcijomis“, – Žinių radijui teigė F. Jansonas.

Apie tai, kad šį kandidatą Prezidentūra pristatė Seimo frakcijoms, pirmadienį BNS patvirtino ir keturių skirtingų frakcijų atstovai.

Anot šalies vadovo patarėjo, G. Nausėda, įvertinęs keturias kandidatūras, pasirinko „geriausią iš geriausių“.

„Visi keturi kandidatai, kurie buvo svarstomi, su kuriais buvo susitinkama, turi tiek patirtį, tiek žinias, tiek pasitikėjimą. Tai yra labai geri kandidatai. Šiuo atveju, prezidentas pasirinko tą, kurio vizija į ateitį, kurio palaikymas pasirodė didžiausias, o vizija – aiškiausia“, – sakė F. Jansonas.

Jeigu R. Vaikšnoro kandidatūrai bus preliminariai pritarta, ji prezidento dekretu bus pateikta oficialiai.

Šiuo metu generolas tarnauja Sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiosios vadavietės (SHAPE) štabo viršininko pavaduotoju kariniam rengimui.

R. Vaikšnoras yra buvęs Sausumos pajėgų vadu, šių pajėgų štabo viršininko pavaduotoju operacijoms, Gynybos štabo Operacijų valdybos viršininku, brigados „Geležinis Vilkas“ vadu.

Dabartinio kariuomenės vado Valdemaro Rupšio penkerių metų kadencija baigiasi šių metų liepą.

Pagal Konstituciją, kariuomenės vadą pritarus Seimui skiria ir atleidžia prezidentas.