PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 11 d. 10:20

Prašo atidėti draudimą Sartų ežere naudoti benzininius variklius

Rokiškis

Rokiškio rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Rokiškio rajono savivaldybė


317926

Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas kreipėsi į Aplinkos apsaugos ministrą Simoną Gentvilą dėl galimybės atidėti draudimą Sartų ežere naudoti benzininius (vidaus degimo) variklius. Ministro pavedimu antradienį buvo suorganizuotas nuotolinis susitikimas tarp Aplinkos viceministro Kęstučio Šetkaus, ministerijos atstovų ir Rokiškio rajono mero R. Godeliausko bei žvejų klubo „Pelekas“ vadovo Arvydo Vanago.

Rokiškio rajono meras ir žvejai prašo draudimą atidėti, suteikti bent trejų metų pereinamąjį laikotarpį. Kartu prašo surasti galimybę įvesti kompensavimo mechanizmą įsigyjant elektrinius variklius.

Kol kas Aplinkos ministerijos atstovai pažadėjo išsiaiškinti, ar apskritai yra galimybė dvejus metus ruoštame, derintame ir šiais metais gegužės mėnesį Vyriausybės priimtame nutarime „Dėl Sartų regioninio parko planavimo schemos (ribų ir tvarkymo planų) patvirtinimo“ pakeisti tik vieną punktą. Bet kuriuo atveju, pasak viceministro K. Šetkaus, prireiks laiko. Taigi, vargu ar iki Seimo rinkimų minėtame nutarime draudimas naudoti benzininius variklius bus pakeistas į pereinamąjį laikotarpį.

Susitikime taip pat buvo kalbėta apie valčių nuleidimo vietos įrengimą prie Sartų ežero Rokiškio rajone. Paaiškėjo, kad papildomo finansavimo tokiems projektams kol kas nėra. Pasak Rokiškio rajono mero, jeigu būtų leidžiama patiems pasirinkti vietą, tai ją įsirengti nebūtų sudėtinga ir brangu. Deja, dabar yra nurodyta konkreti vieta, iki kurios reikia įrengti papildomą privažiavimą, iškirsti medžius, krūmus, o visa tai labai išbrangina patį projektą. Kaip pastebi meras, jau buvo atlikti paskaičiavimai ir padarytas projektas. Paaiškėjo, kad tokios vietos prie Bradesių stovyklavietės įrengimas kainuotų apie 100 tūkstančių eurų.

Paklaustas, kiek žvejų mėgėjų palietė šis draudimas, A. Vanagas paminėjo, kad pats Rokiškio žvejų mėgėjų klubas „Pelekas“ vienija 15 narių, bet prijaučiančių yra kur kas daugiau. Ir tai ne tik mūsų rajono žvejai mėgėjai. „Sunku pasakyti, kiek. Į Sartus poilsiauti ir kartu pažvejoti atvažiuoja žvejai iš didmiesčių, iš to paties Vilniaus. Visiems šis draudimas – netikėtumas“, – sako A. Vanagas.

Pasak klubo „Pelekas“ vadovo, pasipiktinę žvejai surašė peticiją internetinėje svetainėje peticijos.lt „Dėl draudimo plaukioti Sartuose benzininiais varikliais panaikinimo“ ir pakvietė visuomenę ją pasirašyti. „Jau surinkome daugiau kaip 600 parašų“, – teigia A. Vanagas.

Paklaustas, ar jau tokia didelė problema benzininius variklius pakeisti į elektrinius, A. Vanagas sakė, kad viską lemia finansai. Pakankamos galios elektrinis variklis, kurį pakrovus galima būtų apiplaukti Sartų ežerą, kainuoja dešimt kartų daugiau už benzininį.