PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 7 d. 14:38

Popiežius smerkia diplomatijos nesėkmę dėl Artimųjų Rytų

Pasaulis

Popiežius Pranciškus / Vatican Media nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


322483

Popiežius Pranciškus pirmadienį, turėdamas galvoje pasaulio galybes, smerkė „gėdingą nesugebėjimą“ užbaigti konflikto Artimuosiuose Rytuose.

Pareiškimas pasirodė minint pirmąsias „Hamas“ spalio 7-osios atakos prieš Izraelį metines.

„Prieš metus buvo uždegtas neapykantos sprogdiklis; jis ne spragsėjo, o sprogo smurto spirale, gėdingu tarptautinės bendrijos ir galingiausių šalių nesugebėjimu nutildyti ginklų ir nutraukti karo tragedijos“, – rašė jis atvirame laiške Artimųjų Rytų katalikams.

„Vis dar liejamas kraujas ir ašaros. Didėja pyktis ir keršto troškimas, o tai, ko labiausiai reikia ir ko labiausiai geidžiama, – dialogas ir taika – rūpi nedaugeliui žmonių“, – teigė jis.

87-erių pontifikas jau anksčiau buvo paskelbęs pirmadienį pasninko ir maldos už taiką diena, remdamasis panašiomis pastarųjų metų iniciatyvomis dėl kitų konfliktų.

Beveik 1,4 mlrd. pasaulio katalikų vadovas savo laiške pareiškė solidarumą su regiono tikinčiaisiais – „maža, beginkle kaimenė“.

Tačiau popiežius taip pat kreipėsi į „visų konfesijų ir religijų vyrus ir moteris, kurie Artimuosiuose Rytuose kenčia nuo karo beprotybės: Aš esu šalia jūsų, esu su jumis“.

„Aš esu su jumis, kurie neturite balso, nes, nepaisant visų kalbų apie planus ir strategijas, mažai kas rūpinasi tais, kurie kenčia nuo niokojančio karo, kurį galingieji primeta kitiems, tačiau jie patirs griežtą Dievo teismą“, – pridūrė jis.