PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 4 d. 12:03

Popiežius kelionės į Aziją pradžioje paragino kovoti su ekstremizmu

Pasaulis

Popiežius Pranciškus / Vatican media

BNSŠaltinis: BNS


316939

Popiežius Pranciškus trečiadienį vizito Indonezijoje metu paragino siekti religinės vienybės kovojant su ekstremizmu ir netolerancija.

Antradienį 87 metų pontifikas pradėjo ilgiausią ir tolimiausią per visą savo popiežiavimo laiką kelionę po keturias Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalis.

Trečiadienį, pirmą visapusiškai darbinę savo kelionės dieną, popiežius atkreipė dėmesį į tai, kokį vaidmenį visos religijos gali atlikti sprendžiant opius saugumo klausimus.

„Kad puoselėtų taikią ir vaisingą santarvę, užtikrinančią taiką (...), Bažnyčia trokšta stiprinti tarpreliginį dialogą“, – sakė popiežius kalboje po susitikimo su prezidentu Joko Widodo.

„(Ekstremistai), iškraipydami religiją, bando primesti savo požiūrį naudodami apgaulę ir smurtą“, – teigė pontifikas.

Popiežius taip pat sakė, kad savanaudiški interesai trukdo religinei vienybei, kurios jis ragino siekti, ir skatina karus visame pasaulyje. Jokių konkrečių karų jis nepaminėjo.

„Įvairiuose regionuose matome smurtinius konfliktus, dažnai kylančius dėl (...) netolerantiško noro bet kokia kaina užtikrinti savo interesų, savo pozicijos ar istorinio naratyvo viršenybę“, – teigė jis.

J. Widodo atkartojo popiežiaus mintis.

„Laisvė ir tolerancija yra tai, ką Indonezija kartu su Vatikanu nori skleisti (...) vis neramesniame pasaulyje“, – sakė jis.

Indonezija, didžiausia pasaulyje musulmonų daugumos valstybė, ilgą laiką kovoja su islamistų kovotojų išpuoliais.

Pastaraisiais dešimtmečiais Indonezija išgyveno ne vieną teroro ataką, įskaitant 2002 metų išpuolius Balyje, kai islamistų kovotojams susprogdinus bombas žuvo 202 žmonės.

Tai buvo pražūtingiausi išpuoliai Indonezijos istorijoje, privertę pradėti aktyvią kampaniją prieš kovotojus.

Indonezijoje katalikų šiuo metu yra maždaug 8 mln. ir tai sudaro mažiau nei 3 proc. šalies gyventojų. Musulmonų yra 242 mln. – 87 proc. gyventojų.

Tačiau katalikybė oficialiai pasaulietiškoje Indonezijoje yra viena iš šešių pripažįstamų religijų ar denominacijų. Kitos yra islamas, protestantizmas, budizmas, hinduizmas ir konfucianizmas.

Pranciškaus kelionė į Indoneziją yra trečias bet kurio popiežiaus apsilankymas šioje šalyje. Tuo pačiu tai pirmasis popiežių vizitas nuo Jono Pauliaus II kelionės į Indoneziją 1989 metais.

Silpna sveikata

12 dienų truksianti kelionė – išbandymas 87 metų, vis silpnėjančios sveikatos pontifikui, kuris dar lankysis Papua Naujojoje Gvinėjoje, Rytų Timore ir Singapūre.

Į užsienį jis nevyko nuo praėjusių metų rugsėjo, kai lankėsi Marselyje Prancūzijoje.

Į Indoneziją popiežius atvyko lydimas asmeninio gydytojo ir dviejų slaugytojų, bet Vatikano atstovas Matteo Bruni sakė, kad tai normalu ir kad jokių papildomų atsargumo priemonių nesiimta.

Antradienį iš Romos į Džakartą atvykęs pontifikas atrodė žvalus, kaip ir trečiadienio rytą susitikdamas su J. Widodo.

Jis atvažiavo civiliniu automobiliu „Toyota“, sėdėdamas priekinėje keleivio vietoje. Išlipęs popiežius neįgaliojo vežimėlyje sveikinosi su žiūrovais.

Šimtai tradiciniais kostiumais vilkinčių vaikų skandavo „Sveikas atvykęs, popiežiau“ ir mojavo vėliavėlėmis.

Pontifiką pasveikino J. Widodo ir gynybos ministras Prabowo Subianto, išrinktasis šalies prezidentas, pareigas pradėsiantis eiti kitą mėnesį.

Vėliau Vatikano atstovybėje Džakartoje numatytas privatus popiežiaus susitikimas su Jėzaus draugijos – jėzuitų ordino, kuriam jis priklauso – nariais.

Susitikimai su tikinčiaisiais

Tarpreliginiai ryšiai yra pagrindinė jo kelionės etapo Indonezijoje tema.

Ketvirtadienį Pranciškus Džakartoje esančioje Nepriklausomybės (Istiqlal) mečetėje – didžiausioje Pietryčių Azijoje – susitiks su visų šešių Indonezijos religinių bendruomenių atstovais.

Jis kartu su mečetės didžiuoju imamu pasirašys bendrą deklaraciją, kurioje, anot Indonezijos vyskupų konferencijos, daugiausia dėmesio skiriama dehumanizacijai plintant konfliktams, taip pat aplinkos niokojimui.

Ketvirtadienį popiežius vadovaus mišioms 80 tūkst. žiūrovų talpinančiame šalies nacionaliniame futbolo stadione, kurį turėtų visiškai užpildyti daugybė katalikų.

Religijų reikalų ministerija, išreikšdama solidarumą, paragino televizijos stotis per mišias nerodyti kasdienių musulmonų saulėlydžio maldos vaizdo įrašų ir vietoj jų naudoti tekstinius priminimus.

Prieš tai, trečiadienio popietę, popiežius kreipsis į vietos katalikus sakydamas kalbą Džakartos katedroje, esančioje priešais Nepriklausomybės mečetę.

Katedra, kurią su mečete jungia „draugystės tunelis“, buvo atstatyta XIX amžiaus pabaigoje po gaisro, o pastarosiomis dienomis krikščionys joje fotografavosi su realaus dydžio popiežiaus atvaizdu.

Dieną popiežius užbaigs susitikimu su jaunimu, priklausančiu pasauliniam mokyklų tinklui, padedančiam socialiai remtiniems vaikams. Šį tinklą Pranciškus įkūrė 2013 metais.