PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 12 d. 17:18

Po žinios apie Rusijos sąmokslą Vokietija teigia, kad Maskvos grasinimai jos neišgąsdins

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


309231

Vokietijos vyriausybė penktadienį pareiškė, kad nesileis įbauginama Rusijos bandymų pakenkti Berlyno paramai Ukrainai, kovojančiai su Maskvos plataus masto invazija.

Tačiau penktadienį vyriausybė atsisakė komentuoti informaciją, kad JAV anksčiau šiais metais sužlugdė Rusijos sąmokslą nužudyti didelės vokiečių ginklų gamintojos, tiekiančios ginklus Kyjivui, vadovą.

Remdamasi penkiais JAV ir kitų Vakarų šalių pareigūnais, kurių pavardžių nenurodė, amerikiečių televizija CNN ketvirtadienį pranešė, kad JAV informavo Vokietiją apie Rusijos vyriausybės planą nužudyti „Rheinmetall“ vadovą Arminą Pappergerį. Tuomet jį ėmėsi saugoti Vokietijos saugumo tarnybos.

Tačiau „Rheinmetall“ taip pat nepateikė jokių komentarų šia tema.

Vokietijos vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Maximilianas Kallas teigė, kad ministerija kol kas negali pateikti jokių komentarų apie atskiras grėsmės situacijas, tačiau pridūrė, kad labai rimtai vertina padidėjusią Rusijos agresijos grėsmę.

„Žinome, kad [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino režimas visų pirma nori susilpninti mūsų paramą Ukrainai, ginančiai Ukrainą nuo Rusijos agresijos karo, tačiau Vokietijos vyriausybė nesileis įbauginama“, – nurodė atstovas spaudai.

Jis pažymėjo, kad nuo 2022-ųjų, kai Maskva pasiuntė savo karius į Ukrainą, Vokietijos saugumo priemonės buvo gerokai sustiprintos. Pasak M. Kallo, grėsmės yra įvairios – nuo šnipinėjimo ir sabotažo iki kibernetinių atakų ir valstybinio terorizmo.

Balandį vokiečių tyrėjai suėmė du Vokietijos ir Rusijos pilietybę turinčius asmenis, įtariamus šnipinėjimu. Manoma, kad vienas iš jų rengėsi išpuoliams prieš įvairią Vokietijos infrastruktūrą, įskaitant JAV karinius objektus, siekdamas sabotuoti karinę pagalbą Ukrainai.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasarį Vokietija atsisakė savo tradicinės pacifistinės pozicijos ir tapo antrąja pagal dydį karinės įrangos Kyjivui tiekėja po Jungtinių Valstijų.

Pasak CNN, šis nužudymo sąmokslas yra vienas iš virtinės JAV žvalgybos atskleistų Rusijos planų nužudyti Ukrainą remiančius Europos gynybos pramonės vadovus.

CNN teigimu, sąmokslas prieš A. Pappergerį buvo geriausiai subrandintas, o vienas Vokietijos vyriausybės aukšto rango pareigūnas patvirtino, kad JAV apie šį sąmokslą įspėjo Berlyną.

Penktadienį Kremlius atmetė šiuos pranešimus apie sužlugdytą Maskvos sąmokslą nužudyti „Rheinmetall“ vadovą.

„Visa tai pateikiama dar vienos netikros istorijos stiliumi, todėl tokių pranešimų negalima vertinti rimtai“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.