PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 21 d. 15:16

Po prezidento pastabų G. Landsbergis nemano, jog Graikijoje esančią vilą reikėjo labiau viešinti

Lietuva

Gabrielius Landsbergis

EtapliusŠaltinis: ELTA.LT


314877

Kritikos ir opozicijos klausimų susilaukęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kartoja, jog saugodamas savo artimuosius neketina labiau viešinti šeimos įsigyto turto Graikijoje. Pasak jo, platesnių komentarų atsisakymas tėra siekis apsaugoti savo privatumą.

„Nepaisant to, kad yra politikų, kurie tą adresą jau yra paskelbę ir pasakę, kad jį paskelbs ir rusams okupacijos atveju, jog jie galėtų ir karto ateiti blogo siekiantys. Bet viešai to daryti net ir prezidento paragintas aš tikrai neketinčiau. (...) Nesijaučiu, kad turėjau kažkaip kitaip daryti, saugodamas savo ir savo šeimos teisėtą privatumą“, – interviu „Delfi“ teigė G. Landsbergis.

„Kitas aspektas yra susijęs su pačiu viešinimu. Kadangi tai yra gyvenamas objektas, jame būna mano vaikai. Šią vasarą ten buvo mano sesuo, dukterėčia, sūnėnas – maži vaikai, yra turbūt natūralus noras tą teisėtą privatumą kaip asmens, politiko <...> apsaugoti. Ir neskelbti adreso, nors galbūt labai smalsu yra pasižiūrėti, kaip ten kas viduje gyvena“, – akcentavo jis.

Antradienį „Žinių radijuje“ šalies vadovas kritikavo G. Landsbergio elgesį skandalo metu ir tikino, kad jei turtas būtų deklaruotas laiku, ši istorija nebūtų sulaukusi tokio didelio visuomenės dėmesio.

„Ir šiandieną turbūt kalbėti apie tai, ar vila buvo įsigyta tokiu, ar kitokiu laiko momentu – palikime tai politologams, palikime tai opozicijai. Aš esu įsitikinęs, kad šitaip politikas neturėtų elgtis. Ir jeigu jis įsigijo vienokį ar kitokį nekilnojamąjį turtą, tai nereikėtų pusę lūpų apie jį kalbėti, o tiesiog iš karto viską deklaruoti. Ir, ko gero, būtų kilęs gerokai mažesnis skandalas, jeigu tai būtų savo laiku padaryta. Bet tai nebuvo padaryta“, – sakė šalies vadovas.

Tuo metu konservatorių lyderis pabrėžė, jog deklaracija už šeimos įsigytą turtą Graikijoje buvo pateikta kelios dienos po „paskutinių dokumentų pasirašymo“.

„Greičiau paprasčiausiai nėra įmanoma. Taigi, ta deklaracija iš karto tampa vieša“, – teigė ministras.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę „Lietuvos rytas“ pranešė, jog G. Landsbergio šeima įsigijo prabangią vilą Graikijos Eginos saloje. Laikraščio duomenimis, sklypas su pastatais įregistruotas ministro žmonos Austėjos Landsbergienės vardu.

Kaip skelbė „Lietuvos rytas“, už šį nekilnojamąjį turtą dar 2022 metų vasarį A. Landsbergienė sumokėjo 255 tūkst. eurų avansą. Pasirodžius publikacijai, viešojoje erdvėje kilo klausimų dėl to, kad sklypo įsigijimo mėnuo sutampa su Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžia.

Reaguodama į šią žinią Seimo opozicijos atstovai surinko parašus klausimams apie G. Landsbergio žmonos turimą nekilnojamąjį turtą Graikijoje. Pasirašiusieji ministro ketina teirautis, kodėl, prabangų nekilnojamą turtą ministro šeima įsigijo panašiu metu, kai Rusija užpuolė Ukrainą ir ar tai nesiunčia dviprasmiškos žinutės.

2022 ir 2023 metų A. Landsbergienės turto deklaracijose nurodytas 795 tūkst. eurų vertės nekilnojamasis turtas užsienyje.