PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 29 d. 11:50

Po ilgų diskusijų VRK nepriėmė sprendimo dėl kelių kandidatų į Seimą neregistravimo: spręs kitą savaitę

Lietuva

/ VRK

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA


315986

Apsispręsti dėl keleto kandidatų neregistravimo Seimo rinkimuose ketinusi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) klausimą perkėlė į kitą posėdį.

Dėl sveikatos problemų posėdyje nedalyvavusi partijos „Laisvė ir teisingumas“ narė Dalia Štraupaitė prašė sprendimą dėl jos registravimo rinkimuose spręsti kitą savaitę. Politikė kandidate tapti negalėtų dėl tebegaliojančios baudžiamojo poveikio priemonės. Partijos daugiamandačiame sąraše ji 14, taip pat kandidatuoja Nalšios šiaurinėje vienmandatėje rinkimų apygardoje. Tiesa, D. Štraupaitė jau anksčiau ne kartą sulaukė neigiamų VRK sprendimų dėl jos registravimo kandidate – tuo pačiu pagrindu „Laisvės ir teisingumo“ atstovė negalėjo siekti Europos Parlamento (EP) mandato birželį vykusiuose rinkimuose.

Visgi, VRK atsižvelgė į D. Štraupaitės prašymą svarstymą atidėti iki kito komisijos posėdžio.

„Jei asmuo nori dalyvauti ir pasisakyti, kodėl nesuteikus jam tos teisės. Mes turime tokią galimybę atidėti savaitei, aš esu už tokį atidėjimą“, – posėdyje kalbėjo VRK narys Andrius Puksas.

Taip pat atidėtas ir sprendimas dėl Lietuvos liaudies partijos atstovo Raimundo Purvinsko. Nurodoma, kad jis nėra baigęs atlikti baudžiamojo poveikio priemonės ir teismo paskirtos bausmės. Politikas Lietuvos liaudies partijos sąraše kandidatuoja 5 numeriu, taip pat – Justiniškių-Viršuliškių vienmandatėje apygardoje.

Visgi, pats R. Purviskas tikino, kad VRK turima informacija yra klaidinga. Pasak jo, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) informacijoje nurodyta, kad jam skirta bauda jau yra sumokėta.

Po diskusijų VRK nusprendė R. Purvinskui per savaitę leisti surinkti informaciją, kad jis sumokėjo teismo skirtą baudą.

Į kitą savaitę perkeltas ir sprendimas dėl Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) sąrašo narių – 99 numeriu įrašyto Ruslano Kitovo bei 103 – Edvardo Liutkevičiaus. Abu politikai nėra baigę atlikti baudžiamojo poveikio priemonės.

Posėdyje dalyvavęs partijos vicepirmininkas Naglis Puteikis tikino, jog Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) turimi duomenys rodė, jog vienas kandidatas niekada nebuvo teistas, tad jiems reikia laiko susipažinti su duomenimis. Nors VRK į tokį prašymą žiūrėjo skeptiškai, nuspręsta klausimą perkelti.

„Norime paprašyti atidėti iki kito posėdžio mūsų abiejų kandidatų svarstymą. Liutkevičius neteistas, bet turi poveikio priemonę, jis pats teigia nežinantis dėl ko. Prašome laiko, kad šią situaciją būtų galima išsiaiškinti. Dėl R. Kitovo, bausmė neatlikta, o baudžiamojo poveikio priemonė atlikta. Prašome laiko“, – dėstė N. Puteikis.

Kitą savaitę komisija spręs ir dėl socialdemokrato Mindaugo Maciulevičiaus. Politikas kelia savo kandidatūrą Kalniečių vienmandatėje apygardoje, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) sąraše yra įrašytas 96 numeriu. Visgi, komisija nurodo, kad M. Maciulevičius nėra baigęs atlikti baudžiamojo poveikio priemonės, todėl neatitinka Rinkimų kodekse keliamų reikalavimų.

Rinkimų kodeksas numato, jog asmuo negali būti renkamas, jeigu yra nebaigęs atlikti teismo paskirtos bausmės ar baudžiamojo poveikio priemonės – tokiu atveju yra apribojama jo pasyvioji rinkimų teisė.

Preliminariais VRK duomenimis, pasibaigus pareiškinių dokumentų teikimui, dėl Seimo nario mandato planavo varžytis 1766 kandidatai. Šis skaičius, po komisijos vertinimo ir kandidatų patikrinimų, gali keistis.

Galutinis registruotų kandidatų sąrašas bus patvirtintas ir publikuotas ne vėliau kaip rugsėjo 13 d.

Seimo rinkimai vyks šių metų spalio 13 d.