PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 18 d. 11:50

Plungės miesto šventės atgarsiai

Plungė

Plungės rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Plungės rajono savivaldybė


305285

Plungės miesto šventė finišavo sekmadienį Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje – liaudies giesmių ir muzikos koncertą susirinkusiesiems dovanojo Folkloro festivalis SAULELĖ RAUDONA dalyviai: ansambliai „Gastauta“ (Rokiškis), „Materinka“ (Ukraina), „Olšina“ (Čekija), „Kūzuls“ (Latvija), „Strops“ (Latvija) ir festivalio šeimininkai – Plungės kultūros centro folkloro ansamblis „Gondinga“, kuriam vadovauja Dalia Stasikėlienė.

Publika neliko abejinga senosioms giesmėms ir dainoms, akį traukė puikūs tautiniai ukrainiečių, čekų, latvių, aukštaičių ir žemaičių kostiumai. Rokiškėnai giesmes traukė aukštaitiškai, viena iš jų – daugiau nei prieš 200 metų kunigo Strazdelio parašyta „Pulkim ant kelių“. „Gondinga“ giedojo žemaitiškai, o festivalio pabaigai užtraukė giesmę „Sveika, Marija, Motina Dievo“, kuri po bažnyčios skliautais suskambėjo ypač įspūdingai.

Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis dėkojo ansambliui „Gondinga“ ir jo vadovei Daliai Stasikėlienei už puikų 15-ąjį festivalį, pasidžiaugė puikiais jame dalyvavusiais kolektyvais ir šaunia Plungės miesto švente.

Atsisveikinimo su Plungės miesto švente žodį tarė ir Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis: „Pirmiausia ačiū „Gondingai“, kuri taip gražiai viską užbaigė. Gražu, kad Miesto šventę pradėjom ir baigėm būtent čia, mūsų šventovėje. Į šventę „įėjom“ labai subtiliai, kartu paminėdami ir Birželio 14-ąją, ir išeinam iš jos taip pat subtiliai, pakiliai ir jautriai. Fantastinis buvo Plungės simfoninio orkestro ir Lino Adomaičio koncertas, fantastiniai buvo ir visi kiti renginiai. O labiausiai man patiko patys plungiškiai: kaip susitvarkę, pasipuošę, kaip kultūringai elgėsi, kaip ypatingai šventė. O pabaigai – nuoširdžiausias ačiū mūsų klebonui dekanui Vytautui Gedvainiui, kad svarbiausius Miesto šventės renginius galėjom švęsti ypatingoje vietoje.“