PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2025 m. Kovo 9 d. 10:09

Plūduriuojantis Italijos miestas turi kuo nustebinti

Pasaulis

Šv. Mor­kaus aikš­tė­je Ve­ne­ci­jo­je bran­giau­si su­ve­ny­rai ir pie­tūs. (Au­to­rės nuo­tr.)

Asta ŠukienėŠaltinis: Etaplius.lt


348460

Atvykusius turistus Italijos miestas Venecija vis dar sugeba nustebinti savo unikalumu, meno kūrinių gausa ir neabejotinai – kainomis. Italai puikiausiai išnaudoja faktą, jog per metus čia apsilanko nuo 13 iki 14 mln. lankytojų. Vien kasmetis Venecijos karnavalas sutraukia minias turistų. Vadinasi, galima neblogai uždirbti: pradedant venecijietiškų spurgų kepėjais ir baigiant „gondolininkais“.

Džiakomo Kazanovos sukakčiai skirtas karnavalas

Venecijos karnavalas kaip siautulinga miesto šventė minima nuo XI a. Po įvairiausio tipo kaukėmis ir kostiumais venecijiečiai galėjo paslėpti savo tapatybę, lytį ir socialinę padėtį. Šiais laikais karnavalo metu vyksta renginiai, paradai, miestas „lūžta“ nuo pardavinėjamų kaukių, Šv. Morkaus aikštėje šmėžuoja ryškūs persirengėliai. Kostiumuotieji karnavalo dalyviai mielai pozuoja nuotraukoms, tik reikia nebijoti prieiti ir paprašyti, ištariant: „Posso?“. Išsinuomoti visą istorinį kostiumą nėra pigus malonumas: parai tai kainuoja apie 200 Eur. Jeigu norėtumėte jį įsigyti, tektų pakloti 1 000–1 200 Eur.

Pardavinėjamos karnavalinės Venecijos kaukės skiriasi ne tik kainomis, bet ir pagaminimo kokybe bei pačiais gamintojais. Už kinų gamybos plastikines kaukes prašoma 15–20 Eur, už rankų darbo itališkas – nuo 35–40 ir daugiau Eur.

Šiemet Venecijos karnavalas prasidėjo vasario 14-ąją ir tęsėsi iki kovo 4-osios. Jis skirtas Venecijoje gimusiam garsiausiam visų laikų meilužiui Džiakomui Kazanovai (Giacomo Casanova), nes sukanka 300 metų nuo jo gimimo. Dž. Kazanova buvo keliautojas, rašytojas, diplomatas, magas ir šnipas.

Bran­gios gon­do­lų pa­slau­gos yra „vals­ty­bi­nės“, or­ga­ni­zuo­ja­mos Ve­ne­ci­jos ko­mu­nos. (Autorės nuotr.)

Pasiplaukiojimas gondola – brangus malonumas

Venecijos irklinė valtis – gondola – neatsiejama šio miesto dalis. Tai grakščios formos, juodos spalvos plokščiadugnis laivelis, labai tinkamas plaukioti siaurais kanalais. Visos gondolos yra padarytos pagal vieną modelį: iš 280 dalių, pagamintų iš aštuonių skirtingų medienos rūšių, nulakuotos septyniais sluoksniais juodo lako.

Šiandien jomis plaukioja turistai arba patys italai iškilmingomis progomis. Priežastis paprasta: pasiplaukiojimas gondola daug kainuoja. Už 30 min. dieninį pasiplaukiojimą gondola (nuo 8 iki 19 val.) mokėsite 90 Eur, už naktinį – 110. Įdomu tai, kad gondolų paslaugos yra „valstybinės“, organizuojamos Venecijos komunos. Dėl tos priežasties derybų dėl mažesnės kainos su „gondolininkais“ nepavyks pasiekti. Būna, kad paskutiniam pasiplaukiojimui prieš sutemstant, pasiūloma dešimčia eurų mažesnė kaina ir tiek. „Gondolininkai“ Venecijoje neįkyrūs, primygtinai nesiūlo savo paslaugų, tiesiog laukia savo klientų.

Kos­tiu­muo­tie­ji kar­na­va­lo da­ly­viai mie­lai po­zuo­ja fo­to­nuot­rau­koms. (Autorės nuotr.)

Itališkiems saldumynams neįmanoma atsispirti

Venecijoje labai sunku atsispirti saldumynams, desertams, ledams, nes jų pasiūla bei įvairovė didžiulė, o ir kainos „nesikandžioja“. Būtent Venecijos karnavalo metu kavinėse ir kepyklėlėse atsiranda venecijietiškų spurgų (itališkai „frittelle“). Jos panašios į mūsų mielines spurgas, tik viduje yra įdaro: kreminio, obuolių, pistacijų. Šių spurgų kainos svyruoja nuo 1,80 iki 2,50 Eur.

Italijoje populiarūs trapios tešlos pyragėliai su įdaru viduje („Cannoli“). Jų siūloma apie dešimt rūšių ir kainuoja 4,50–5 Eur. Tokia pat ir deserto „Tiramisu“ kaina.

Itališki ledai „Gelato“ žinomi visame pasaulyje nuo XVI a., tad populiarūs jie ir Venecijoje žiemos metu. Tik sunku išsirinkti skaniausius iš 12–15 rūšių. „Gelato“ nėra tokie riebūs kaip įprasti ledai, nes jų sudėtyje yra šviežio pieno ir grietinėlės, įvairių riešutų pastos bei vaisių, uogų. Juose mažiau cukraus. Vienas tokių ledų kaušelis kainuoja 2,50 Eur, du – 4,50 Eur. Burbulinių vaflių su ledais porcijos kaina – 7 Eur.

Ve­ne­ci­jos sal­dai­nių par­duo­tu­vių vit­ri­no­se iš gon­do­los į gon­do­lą „te­ka“ šo­ko­la­das: at­si­spir­ti neuž­su­kus – la­bai sun­ku. (Autorės nuotr.)

Pica, makaronai ir kava – neatskiriama Italijos trejybė

Italija neįsivaizduojama be picos, makaronų ir kavos. Venecijos kavinėse šių produktų pasiūla įvairi, o skonis tikrai gali nustebinti. Kainos priklauso nuo to, kiek toli nuo lankomiausio miesto objekto – Šv. Morkaus aikštės – valgysite maistą ar gersite kavą.

Picų čia galima rasti apie dvidešimt rūšių. Jų dydis nematuojamas centimetrais kaip pas mus, nes, kaip paaiškino viena padavėja, „jos čia ir dabar daromos vienetinės, kaskart vis kitaip pavyksta kepėjui“. Tolėliau nuo centrinės aikštės picos kaina siekia 9–10 Eur, arčiau kaina svyruoja tarp 14–18 Eur.

Įvairių formų ir spalvų makaronų patiekalų, raviolių, lazanijos siūloma kiekvienoje maitinimo įstaigoje. Venecijos „širdyje“ šių patiekalų kainos – nuo 13 iki 26 Eur, miesto pakraščiuose – nuo 8 iki 12 Eur.

Kavą italai tikrai mėgsta, nes jos rūšių galima rasti virš dešimties: nuo gerai žinomos „Espresso“ iki „Latte macchiato“ su sojos pienu. Kavos puodelis panašiai kainuoja visur. 2,50–3 Eur prašoma už „Espresso“, 5,50–6 Eur už „Latte macchiato“.

Taip va­di­na­mos ve­ne­ci­jie­tiš­kos spur­gos, at­si­ran­dan­čios pre­ky­bos vie­to­se tik Ve­ne­ci­jos kar­na­va­lo me­tu. (Autorės nuotr.)

Ita­li­ja neį­si­vaiz­duo­ja­ma be švie­žių ma­ka­ro­nų. (Autorės nuotr.)

#ITALIJA#VENECIJA#MIESTAS