PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 18 d. 16:19

Pirmuosius keturis elektrinius laivus kelionėms Nerimi planuojama pirkti spalį–lapkritį

Vilnius

/ Vilniaus viešasis transportas nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


319303

Vilniaus miesto savivaldybei nuo kitų metų ketinant pradėti keleivių plukdymą Nerimi, sostinės viešojo transporto bendrovė „Vilniaus viešasis transportas“ pirmųjų keturių elektrinių laivų pirkimą planuoja paskelbti spalį arba lapkritį, prieš tai pasikonsultavus su rinka.

Įmonė paskelbė dalyvių kvalifikacijos atitikimo konkursą bei iki spalio 3 dienos konsultuosis su rinka, trečiadienį pranešė „Vilniaus viešasis transportas“.

„Potencialūs laivų gamintojai bei tiekėjai jau dabar gali registruotis sistemoje ir artimiausiais mėnesiais, mums organizuojant konkrečius pirkimus, atrinkti kvalifikuoti tiekėjai galės teikti pasiūlymus pagal nustatytus techninius laivų reikalavimus“, – pranešime sakė įmonės vadovas Ignas Degutis.

Pasak įmonės, konsultuojantis su rinka siekiama gauti ekspertų ir gamintojų pasiūlymų ar rekomendacijų, įvertinti, kaip pritaikyti laivų techninės specifikacijos parametrus.

Vilniaus miesto taryba rugpjūčio pabaigoje pritarė idėjai nuo kitų metų Nerimi pradėti elektrinio vandens transporto maršrutą.

Anot savivaldybės, elektrinį vandens transportą į Vilniaus viešojo transporto sistemą planuojama integruoti trimis etapais. Pirmuoju – sukuriant susisiekimo jungtį tarp sostinės centro ir Žirmūnų su šešiomis prieplaukomis.

Antrojo ir trečiojo etapų įgyvendinimas priklausys nuo laivybai būtinos infrastruktūros įrengimo laiko ir techninių galimybių vykdyti laivybą atitinkamoje Neries upės atkarpos dalyje.

Tikimasi, kad tokį transportą gyventojai galės išbandyti 2025 metų vasarą.

Pasak savivaldybės, vandens transporto integracija siekiama mažinti automobilių transporto srautą į centrinę miesto dalį.

Ateityje įgyvendinus antrąjį ir trečiąjį etapus, ketinama sukurti jungtis su savivaldybės numatomomis automobilių parkavimo aikštelėmis. Jose automobilius pastatę gyventojai ar miesto svečiai kelionę į centrinę miesto dalį galėtų tęsti vandens transportu.