Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
„Kadangi Helovinas nėra lietuviška tradicija, pastebime, kad pasiruošimo jam pirkėjai nepalieka paskutinei minutei – jau nuo spalio vidurio dairosi teminių dekoracijų, kaip ir kapų žvakių. Taip pat šiomis dienomis tradiciškai prognozuojame gerokai išaugusią maisto produktų paklausą. Tą lemia ne tiek Helovinas, kiek Visų šventųjų diena ir Vėlinės. Jos tampa proga susitikti šeimai, giminei, o susibūrimai lydimi ir gausių vaišių“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Panorus nustebinti savo draugus Helovino proga, verta pagalvoti ne tik apie originalų kostiumą, bet ir unikalius užkandžius. Jie taps ne ką mažesne vakaro žvaigžde.
Ypač greita ir net sveika – monstrų lūpos
„3 ingredientai, 10 minučių – ir svečius nustebinsite makabriškai atrodančiu užkandžiu. Obuolių skiltelės virs lūpomis, už kurių gličioje masėje styros kreivi dantys. Žaisminga, greita ir netgi palanku sveikatai”, – sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Reikės: obuolių, riešutinio sviesto, migdolų (drožlių arba visų riešutų).
Gaminame:
Obuolius supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite sėklas ir šerdį. Atsargiai iš žievelės pusės išpjaukite po pailgą gabalėlį, kad obuolys primintų pravirą burną.
Į „burnos vidų“ dėkite riešutinio sviesto, kuris taps „dantenomis“. Į jį įklijuokite „dantis“ – nuluptus migdolus arba jų drožles. Paruošta!
Sotu ir pigu: dešrainiai su nukirstais pirštais
„Helovino dešrainius galima greitai ir lengvai pagaminti. Jeigu turite laiko, namuose patys pasigaminkite naminio barbekiu padažo, taip pat pasiruoškite kepintų svogūnų. Visgi, jeigu taupote minutes – puikiai tiks ir pirktiniai, teliks tik suruošti iš jų šiurpulingą patiekalą“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.
Reikės: dešrainių bandelių, dešrelių, migdolų drožlių. Naminiams kepintiems svogūnams: 2 baltų svogūnų, šaukštelio druskos, šaukštelio cukraus, 3 šaukštų miltų, aliejaus. Naminiam BBQ padažui: ⅔ puodelio kečupo, ½ puodelio sidro acto, ¼ puodelio rudojo cukraus, 2 šaukštelių rūkytos paprikos miltelių, 1 šaukštelio malto kumino, ½ šaukštelio druskos, šaukštelio maltų juodųjų pipirų.
Gaminame:
Pasigaminkite padažą – sudėkite visus ingredientus į puodą, užvirinkite ant vidutinės ugnies ir virkite 5 minutes.
Pasiruoškite kepintų svogūnų. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais. Dubenyje juos pabarstykite druska ir cukrumi, palikite kelioms minutėms. Tuomet į juos suberkite miltus ir išmaišykite. Dėkite į įkaitintą aliejų keptuvėje ir kepkite dažnai maišydami. Kai jie apskrus iki norimos spalvos, išimkite ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
Išvirkite dešreles. Išimkite iš vandens ir paruoškite „pirštus“: nupjaukite vieną galiuką, tuomet kitame nulupkite šiek tiek odelės ir įstatykite migdolo drožlę kaip „nagą“. Keletą kartų ties įsivaizduojamas „sąnariais“ padarykite po 2-3 mažus įpjovimus.
Dešrelių bandeles perpjaukite ir lengvai pakepkite orkaitėje arba ant keptuvės. Patepkite jas barbekiu padažu arba kečupu, pabarstykite keptais svogūnais, dėkite po pirštą-dešrelę ir pašlakstykite dar šaukštu padažo. Paruošta!
Desertui – kaukoliniai pyragėliai vos iš kelių ingredientų
Tuo tarpu pašiurpint ir smaližius „Iki“ konditeris Thierry Lauvray kviečia su nesunkiai iškepamais pyragėliais su kaukolės formos kriaušėmis: „Šiurpiai jų išvaizdai kontrastuos labai malonus skonis. Prieskoniuose išmirkytos kriaušės, aviečių uogienė ir granatų sėklos bus tikra skonių karuselė. Dar geriau tai, kad ilgiausiai truks tik kriaušių išpjaustymas – patys pyragėliai yra labai lengvai pagaminami ir jiems nereikia jokių ypatingų sugebėjimų. Greitam variantui galima naudoti pirktinę tešlą, tačiau jeigu mėgstate gaminti, verta ją pasidaryti ir patiems. Tai nėra sudėtinga, o naminė visuomet džiugins labiau.“
Patogu ir tai, kad galite patys rinktis, ką daryti – individualius pyragėlius ar vieną didelę galetę. Atskiri bus patogesni valgyti, tačiau vienas didelis pyragas atrodys išties įspūdingai. Jeigu nuspręsite daryti pastarąjį variantą, tuomet užuot pjaustę sluoksniuotą tešlą, tiesiog išklokite ja visą kepimo skardą ir atlikite tuos pačius veiksmus kaip ir pyragėliams.
Dar vienas konditerio patarimas – jeigu norite, kad kriaušės būtų išties sodrios rausvos spalvos, kaukoles pasiruošti verta iš vakaro ir palikti jas mirkti vyne pernakt šaldytuve.
Reikės: bemielės sluoksniuotos tešlos, saldaus raudono vyno, ½ stiklinės cukraus, karšto vyno prieskonių mišinio, kriaušių, kiaušinio, aviečių uogienės. Papuošimui – granato, kokoso drožlių.
Į puodą supilkite karštą vyną, suberkite cukrų, prieskonius ir palengva užkaitinkite. Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau išilgai ir išskobkite. Didesniajame kriaušės gale peilio galiuku išpjaukite dvi skylutes – akis, po jomis padarykite mažesnę „nosies“ skylutę. Siaurąjį kriaušės galiuką patrumpinkite ir padarykite įpjovas – „dantis“.
Dėkite kriaušes į vyną, pažiūrėkite, kad jos visos būtų apsemtos, uždenkite dangčiu ir kaitinkite 15-30 minučių, priklausomai nuo kriaušių dydžio.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Sluoksniuotą tešlą pakočiokite ir supjaustykite ją už kaukoles didesniais kvadratėliais. Maždaug 0,5-1 cm atstumu nuo krašto padarykite įpjovas, tačiau neperpjaukite tešlos. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Vidurį patepkite uogiene, ant jos dėkite pusę kriaušės. Pyragaičių kraštus patepkite kiaušinio plakiniu. Šaukite į orkaitę 15-20 minučių, kol sluoksniuota tešla taps auksinė ir traški.
Išimtus pyragaičius papuoškite kokoso drožlėmis ir granato sėklomis.