Aktualu![]() | Gyvenimas![]() | Pramogos![]() | + Projektai![]() | Specialiosios rubrikos![]() |
|
|
Vilnius![]() | Kaunas![]() | Klaipėda![]() | Šiauliai![]() | Panevėžys![]() | Marijampolė![]() | Telšiai![]() | Alytus![]() | Tauragė![]() | Utena![]() |
Prekybos tinklo nuotr.
EtapliusŠaltinis: Pranešimas spaudai
Majonezas – neatsiejamas Velykų stalo produktas
Maisto tinklaraštininkė Simona Lubauskaitė teigia, kad išties net pats paprasčiausias majonezas gali tapti pagrindine Velykų stalo žvaigžde. Tereikia tik paieškoti idėjų, kaip jį pateikti naujai ir netikėtai. Nors tradiciškai daugelis majonezą mėgsta valgyti su virtais kiaušiniais, tai – universalus ingredientas, puikiai tinkantis pagardinti ir kitiems patiekalams.
„Kasmet ant Velykų stalo dedame mūsų tradicinę mišrainę – su kepta duona, pupelėmis, sūriu ir, žinoma, majonezu. Be jo skonis tiesiog ne toks. Praėjusiais metais pirmą kartą išbandžiau ir labai paprastą, bet šventėms puikiai tinkantį receptą – užtepėlę iš virtų kiaušinių, lašišos, raudonųjų ikrų ir majonezo. Ją patiekiau mažyčiuose sluoksniuotos tešlos krepšeliuose. Nuo stalo šis patiekalas pradingo pirmiausia“, – pasakoja „Maximos“ receptų idėjų partnerė S. Lubauskaitė.
Naudingi patarimai, kurie padės mėgautis lėtu Velykų rytu
S. Lubauskaitė taip pat dalinasi ir patarimu, kaip Velykų pusryčiams pasiruošti sumaniau. Pasak jos, kad ryte netektų skubėti, Velykų pusryčiams naudinga ruoštis dar iš vakaro bei pasiskirstant darbus kartu su namiškiais.
„Jei planuoju gaminti kokią nors mišrainę ar užtepėlę, dar vakare susismulkinu ingredientus, išsiverdu ir išsikepu tai, ką reikia. Tada ryte lieka viską tik sumaišyti ir dailiai patiekti. Dar vienas patarimas, kurį išmokau tik bėgant laikui – nereikia visko aprėpti vienam. Galima pasiskirstyti užduotis, pasidalinti darbais – kažkam atiduoti sudėtingesnius darbus, kažkam – lengvesnius. O juk taip vėliau visiems bus dar smagiau susėsti prie Velykų stalo, kurį ruošėte kartu“, – sako S. Lubauskaitė.
Sklandžiam Velykų rytui patarimų turi ir „Maximos“ kulinarijos meistrai. Pasak jų, sėkmės raktas ramiam velykinių vaišių ruošimui – sumanus ankstyvas šventinio meniu planavimas. Būtent todėl, likus mažiau nei porai savaičių iki pavasario šventės, jie dalijasi trimis gardžių užtepėlių su majonezu receptų idėjomis. Išbandžius šiuos receptus jau dabar, beliks tik išsirinkti patikusį užtepėlės receptą ir juo nustebinti Velykų rytą skanauti susirinkusius svečius.
Pikantiška užtepėlė
Pirmasis užtepėlės receptas, kurį siūlo išbandyti „Maximos“ kulinarijos meistrai, jau yra tapęs dalies šalies gyventojų neatsiejama šventinio stalo klasika. Ši pikantiška užtepėlė – labai gardi, greitai ir lengvai pagaminama. Ją galėsite tepti ant duonos, o jos likučius nesunkiai panaudosite kaip įdarą sumuštiniams. Pikantiškai užtepėlei pagaminti reikės:
Gaminimas. Sutrinkite kiaušinius naudodami trintuvą – kuo smulkesni bus baltymo gabalėliai, tuo labiau kreminė bus užtepėlė. Sudėkite visus likusius ingredientus ir švelniai maišykite, kol viskas vienodai pasiskirstys.
Užtepėlė su vištiena
Ši užtepėlė su vištiena – labai universali. Ją galima valgyti vieną, suvynioti į salotos lapus ar tortilijas, tepti ant duonos. Užtepėlei pagaminti reikės:
Vištienai paskaninti reikės:
Gaminimas. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinio stiprumo ugnies ir supilkite aliejų. Sudėkite vištieną. Kepkite, kol vištiena taps minkšta ir visiškai iškeps – kepimo laikas priklauso nuo to, kokią vištienos dalį pasirinkote. Ar vištiena iškepusi, galite patikrinti perpjaudami storiausią vietą peiliu – mėsa turi nebebūti rausva. Vištienai iškepus sumažinkite kaitrą ir suberkite druską bei visus nurodytus prieskonius. Viską pakepinkite apie minutę, tada išjunkite ugnį. Taip paruoštą vištieną susmulkinkite į mažus gabalėlius. Leiskite jai visiškai atvėsti.
Vištienai atvėsus į dubenį sudėkite majonezą ir grietinę. Įmaišykite garstyčias, citrinos sultis, salotų lapus, petražoles ir svogūnus. Galiausiai sudėkite atvėsusius vištienos gabalėlius. Gerai išmaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, įdėkite daugiau druskos ir pipirų. Šią užtepėlę galite patiekti su duona, tortilijomis ar tiesiog valgyti vieną. Skanaus!